Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021, Αρ. Φύλλου 11.002

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021, Αρ. Φύλλου 11.002

0

Δικαιοσύνη με βοϊδάμαξα
Το πλέον σύντομο ανέκδοτο είναι αυτό, «ότι μπορεί να αλλάξει ταχύτητα η Δικαιοσύνη στην απονομή της στην χώρα μας».
Δεν το λέμε εμείς, το λένε και οι δικαστές μεταξύ τους γελώντας μάλιστα.
Τα παραπάνω μου έλεγε φίλος δικηγόρος που υπηρέτησε πολλά χρόνια το επάγγελμα με συνέπεια και ήθος και γνώρισε «από μέσα»  την απονομή της Δικαιοσύνης.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι η  αργοπορία της παρά τους ικανούς δικαστές που την υπηρετούν. Θεωρεί δε αιτία για την κατάσταση όπως έχει πλέον παγιωθεί, την έλλειψη ελέγχου.
Γ.Δ.


«Σαβούρες ενημέρωσης»
Προφανώς δεν συμφωνώ με τον βαρύ χαρακτηρισμό που άκουσα σε παρέα για τα ηλεκτρονικά site.
Βέβαια στο διαδίκτυο έχουμε συναντήσει όλοι «ειδήσεις σκουπίδια» πάρα πολλές υπερβολές και βέβαια και ψέματα. Όμως, εν ονόματι όλων των αρνητικών φαινομένων δεν πρέπει ν’ ακυρώνουμε και τα αξιόπιστα και σοβαρά ενημερωτικά site. Πρόκειται για επιχειρήσεις που διαθέτουν δημοσιογράφους που καλύπτουν την ειδησεογραφία με υπευθυνότητα, κι όχι απλώς site που εφευρίσκει ή δημιουργεί τις ειδήσεις φτιάχνοντας την τρίχα τριχιά.
Γ.Δ.


Για την ανακύκλωση
Είναι γεγονός πως έχουμε προχωρήσει ως ένα βαθμό ικανοποιητικό με το θέμα, των ανακυκλώσιμων ειδών στους γνωστούς κάδους στο δήμο μας.
Βέβαια βρισκόμαστε αρκετά πίσω ακόμη στο θέμα ας μη κρυβόμαστε. Θ’ αργήσουμε ν’ αποκτήσουμε συνείδηση και συμπεριφορά διαλογής ανά κατηγορία των σκουπιδιών μας.
Γι’ αυτό και θ’ αργήσει η εμφάνιση των κάδων συλλογής βιοαποβλήτων στην περιοχή μας που θα έχουν καφέ χρώμα.
Εδώ δεν έχουμε ενστερνιστεί ακόμη να βάζουμε χωριστά σε μια σακούλα τα πλαστικά, τα μεταλλικά, τα χαρτιά, θα πάμε στα βιοαπόβλητα; Μάλλον όχι.
Η μετάβαση θα γίνει σταδιακά και σίγουρα θ’ αργήσει. Δυστυχώς.
Γ.Δ.


Η προσφορά του Αθλητισμού
Η επιθυμία της δημοτικής αρχής να στηρίξει τον Αθλητισμό σε πολλές εκφάνσεις του, βρίσκει άλλη μια διοργάνωση στην πόλη μας.
Έτσι, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ γυναικών της χώρας μας θ’ αντιμετωπίσει την αντίστοιχη ομάδα της Πορτογαλίας.
Εκείνο που επισημαίνουμε εκτός από το αθλητικό μέρος, είναι ότι στην πόλη μας άρχισαν και φιλοξενούνται διάφοροι αθλητικοί αγώνες. Αγώνες που κάνουν γνωστή την Ξάνθη και διεθνώς, αλλά προσφέρουν και οικονομικά στον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο.
Την παράμετρο αυτή την έχει εξ’ αρχής «συλλάβει» ο Μανώλης Τσέπελης γι’ αυτό και φροντίζει να βρίσκει ευκαιρίες τέτοιας μορφής.
Γ.Δ.


Ξεχωρίζει
Είναι γεγονός πως ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτών πως βρίσκεται ανάμεσα στους λίγους Πολιτιστικούς Συλλόγους που δημιουργούν και παράγουν έργο.
Λίγοι πραγματικά είναι οι Σύλλογοι, εκτός της πόλης βέβαια, που έχουν ξεχωριστή παρουσία όπως Αβάτου, Ερασμίου, Μάνδρας, Αβδήρων, που υπηρετούν με συνέπεια τον Πολιτισμό.
Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Σύλλογος Τοξοτών που διατηρεί Χορευτικά Τμήματα, Δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις φωτογραφίας, ομιλίες με επίκαιρα θέματα, παρεμβάσεις για τα παιδιά, ενημερώσεις για ιατρικά θέματα και άλλα κατά τη θερινή περίοδο του πανηγυριού.
Πρόσφατο κι όχι τελευταίο η παρουσίαση από την ηθοποιό Μελίνα Μποτέλλη ενός Θεατρικού – Μουσικού Μονολόγου με τίτλο «Δύο Γυμνά Άσπρα Χέρια»  που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι Τοξοτών στο παλιό ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο.
Θα λέγαμε μέρες Πολιτισμού έστω στην δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας του ιού.
Γ.Δ.


Επαληθεύονται τα εφιαλτικά σενάρια
Σταθερά είναι τα κρούσματα σε γυμνάσια και λύκεια της Ξάνθης σύμφωνα με  πληροφορίες μας από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κυμαίνονται στον συνήθη αριθμό των 8 – 10 καθημερινά, χωρίς μεγάλες αυξήσεις που να ανησυχούν. Κι αυτό όταν στο νομό μας έχουμε φτάσει σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση όπως διαβεβαιώνουν οι αρχές δεν τίθενται θέμα κλεισίματος των σχολείων όσο υψηλά και αν φτάσουν τα κρούσματα. Τα οποία και καλπάζουν….Τελικά τα 10.000 κρούσματα που ήταν το εφιαλτικό σενάριο επαληθεύεται. Το ζήτημα  είναι να μην επαληθευτεί και το σενάριο κατάρρευσης του ΕΣΥ, να μην υπάρχει κρεβάτι στις ΜΕΘ και να έχουμε καθημερινά εκατόμβη θυμάτων.
Αναλογίζομαι πως θα μπορούσαμε να ήμασταν αν είχαμε εμβολιαστεί  όλοι μικροί – μεγάλοι. Θα είχαμε ξεμπερδέψει με την πανδημία όπως η Πορτογαλία αλλά και άλλες χώρες που εμβολίασαν σχεδόν καθολικά τον πληθυσμό τους. Αλλά εμείς πληρώνουμε το τίμημα για όλους αυτούς που έχουν αναγάγει σε ιδεοληψία τον αρνητισμό και την αμφισβήτηση της επιστήμης.
Μ.Ξ.


Επισκέψεις
Αυξάνονται οι επισκέψεις πολιτικών τις μέρες αυτές.
Οι περισσότερες είναι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώην υπουργοί, γραμματείς, απλοί βουλευτές περιοδεύουν στους νομούς της Περιφέρειας, έχουν συναντήσεις τοπικές, γνωρίζουν με την ευκαιρία και τους νομούς που αγνοούσαν τελείως.
Αιτία αυτού του «ξεσηκωμού»  η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή και η ομιλία του εκεί στο Μέγαρο Μουσικής.
Από την άλλη, κινητικότητα υπάρχει και από το μέτωπο των υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη, θα βρίσκεται στην πόλη μας ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα θα μιλήσει το απόγευμα στις 18.00 στο Elisso.
Σημειώνουμε πως ο Ανδρουλάκης έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ξάνθη διότι φοίτησε στην Πολυτεχνική Σχολή.
Γ.Δ.


Στοίχημα
Τηλέφωνο από τον συμπολίτη φίλο με το σκωπτικό πνεύμα.
Μου λέει με ύφος όπως αντιλαμβάνομαι: «Πάω στοίχημα πως το “MyDATA” δεν πρόκειται να ξεκινήσει όχι το 2021 αλλά ούτε το 2022. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις και το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να δίνει παρατάσεις στην εφαρμογή του».
Τώρα βέβαια μεταξύ μας ο συμπολίτης μας έχει τα δίκια του γι’ αυτό και είναι σίγουρος για το στοίχημα.
Γνωρίζουμε όλοι πως στη χώρα αυτή αρέσει σε όλους να παίρνουν παρατάσεις.
Ε, σε μια τέτοια καινοτομία δεν θα δοθεί;
Για όσους δεν γνωρίζουν, με το σύστημα MyDATA , κάθε τιμολόγιο που θα κόβεται, αμέσως θα «πηγαίνει» ηλεκτρονικά και στο υπουργείο Οικονομικών.
Γ.Δ.


Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και το προφίλ των υποψηφίων
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προεκλογικές διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ όμως οι έξι υποψήφιοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν θα κάνουν Debate ή όχι, και με ποιο τρόπο θα το κάνουν, διαδικτυακά ή δια ζώσης. Στο μεταξύ ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι σήμερα στην Ξάνθη και θα μιλήσει στο Elisso. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την Ξάνθη, αφού τον συνδέουν τα φοιτητικά του χρόνια στην Πολυτεχνική. Ως εκ τούτου έχει και αρκετούς υποστηριχτές. Η υποψηφιότητά του έχει προοπτική όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να κονταροχτυπιέται με τον Ανδρέα Λοβέρδο για τον δεύτερο γύρο ενώ στην τρίτη θέση είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Βέβαια άλλο δημοσκοπήσεις και άλλο τι θα βγάλει η κάλπη οπότε καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί. Ο Ανδρέα Λοβέρδος μπορεί να φαίνεται φαβορί ωστόσο και ο Παπανδρέου έχει υποστηριχτές στην βάση του ΠΑΣΟΚ.
Καθένας από τους υποψηφίους εκπροσωπεί μια τάση με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο Λοβέρδος το  δεξιόστροφο κέντρο, ο Παπανδρέου την κεντροαριστερά ενώ ο Ανδρουλάκης ανανεωτική αριστερά με αναφορά στο κέντρο.  Μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι συμμαχίες στην δεύτερη Κυριακή.
Μ.Ξ.


Πανηγυρισμοί με μέτρο
Δεν επιθυμώ να χαλάσω το πανηγυρικό κλίμα για το Αρδευτικό, ούτε να διαταράξω την πεποίθηση κάποιων αισιόδοξων «πως πάει, το θέμα τελείωσε».
Η υπόθεση δεν είναι ακριβώς έτσι διότι έχει δρόμο να διανύσει.
Λοιπόν αρχικά οφείλουμε να αποδεχτούμε πως η υπόθεση «Αρδευτικό»  πως είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.
Όμως, το έργο δεν θα υλοποιηθεί αποκλειστικά από πόρους του δημοσίου. Θα υπάρχει συμμετοχή και ιδιωτικού κεφαλαίου (ΣΔΙΤ)  εκτός από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι εξασφαλισμένοι και σίγουροι.
Τι σημαίνει αυτό; Πως στην προκήρυξη του έργου ο ιδιώτης που θα ενδιαφερθεί, θα συμμετάσχει με δικά του κεφάλαια. Αυτό σημαίνει ΣΔΙΤ.
Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει δεδηλωμένο ενδιαφέρον από έναν ή περισσότερους ιδιώτες για να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του έργου.
Εάν όντως αυτό υλοποιηθεί, τότε, ναι, μπορούμε να είμαστε όλοι ήσυχοι και βέβαιοι πως το μεγάλο αυτό έργο θα υλοποιηθεί.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…