Σε δύο βασικούς άξονες: Ποιότητα – Παράδοση, κινείται το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας και Παράδοσης Ν. Ξάνθης – που δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια, υλοποιώντας μια ιδέα του Νομάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της αγοράς της Ξάνθης.
Συμμετέχουν σ’ αυτό 35 επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια προδιαγραφών της συμμετοχής τους, αξιολογούνται δε κάθε χρόνο από μια εκλεγμένη επιτροπή και αναλόγως με τα χρόνια δραστηριοποίησης της επιχείρησης, την ποιότητα, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την παραδοσιακή κουζίνα, τα παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και τον τρόπο παρουσίασής τους στους πελάτες, καθώς και τη φερεγγυότητα και το εκτόπισμα της επιχείρησης, δίνονται τα «αστέρια» πιστοποίησης – σ’ ένα φωτεινό πλαίσιο που τοποθετείται στο κατάστημα – ως εγγύηση της συμμετοχής στο Τοπικό Σύμφωνο και των τηρουμένων προδιαγραφών.
Σε μια πανηγυρική εκδήλωση κοπής της πίτας στο «Le chalet», την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, παρουσία του γ. γραμματέα της περιφέρειας κ. Μ. Αγγελόπουλου, του Νομάρχη Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδη, του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Π. Ανδρικόπουλου του προέδρου της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρολου, καθώς και εκπροσώπων των επιχειρήσεων του Συμφώνου ο πρόεδρος του Τοπικού Συμφώνου κ. Σ. Μωραϊτης αναφέρθηκε στους στόχους του Τοπικού Σύμφωνου χαρακτηρίζοντας το: « μια πρωτοβουλία πρωτοποριακή που θα θέσει άλλο ένα δυναμικό τουριστικό κίνητρο στο Νομό μας. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Τοπικό Σύμφωνο είναι όλες άριστες και αντικατοπτρίζουν το υψηλό επίπεδο του Νομούς μας». Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από άλλες επιχειρήσεις του Νομού μας να ενταχτούν στο Τοπικό Σύμφωνο , γεγονός που προδικάζει την επιτυχία του, όπως και το γεγονός ότι βρήκε μιμητές και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.
Η αξιολόγηση των επιχειρήσεων…
θα γίνεται κάθε χρόνο και για οποιαδήποτε βελτίωση ανακαίνιση στο χώρο ή πρόσθετων στοιχείων και παραδοσιακών εδεσμάτων οι επιχειρηματίες θα ενημερώνουν εγγράφως το Δ.Σ. του Συμφώνου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη της επιτροπής αξιολόγησης, τα νέα στοιχεία και να έχουν οι επιχειρήσεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Σημειώνεται επίσης με χρηματοδότηση της Νομαρχίας δημιουργείται ένα διαφημιστικό έντυπο του Τοπικού Σύμφωνου, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία των επιχειρήσεων, καθώς και όλα τα τουριστικά αξιοποιήσιμα πλεονεκτήματα του νομού.
Ο κ. Αγγελόπουλος εξαίροντας την πρωτοβουλία σημείωσε: « Είναι η πρώτη ενέργεια η οποία βασίζεται σε μια μεγαλόπνοη και συγκεκριμένη ιδέα που υλοποιείται. Η πρωτοβουλία αυτή που ουσιαστικά συνδέεται με το αναπτυξιακό πρόγραμμα του νομού, με το 2015, με την παρουσία υγιών επιχειρήσεων της Ξάνθης στα ελληνικά δρώμενα δημιουργούν μια δέσμη που μαζί με το Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα το πρόγραμμα «Θησέας» για την τοπική αυτοδιοίκηση τις πρωτοβουλίες των νομαρχιών σε συμπόρευση με το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης μπορούν να δώσουν μια κοινή πορεία που θα αναπτύξει την παραγωγική βάση μιας κοινωνίας που είναι η επιχειρηματικότητα και πως αυτή βραβεύεται μετά από μια διαδρομή , θεωρώ ότι πιο σημαντικό υπάρχει. Δεν μπορούμε να μιλάμε για οποιαδήποτε ανάπτυξη αν οι επιχειρήσεις δεν αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου».
Ο Νομάρχης κ. Γ. Παυλίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συγκρότησης της πολιτισμική και τουριστικής ταυτότητας του νομού μας: « Τα τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε μια εκστρατεία για να καλύψουμε ένα μεγάλο έλλειμμα, αυτό της τουριστικής ανάπτυξης. Ενώ ο τόπος παρουσιάζει ένα άθροισμα πλεονεκτημάτων ένα άθροισμα προϋποθέσεων και φυσικών δωρεών πάνω στα οποία μπορούσε να έχει αναπτυγμένη τουριστική κίνηση για πολλά χρόνια τα αφήσαμε όλα αυτά στην τύχη τους. Ξεκινήσαμε με βάση συγκεκριμένες οικονομικές στοχεύσεις και κύρια την οικονομική ανάπτυξη με εισροές από επισκέπτες στην περιοχή και θα έλεγα ότι αυτός ο στόχος χρόνο με το χρόνο μπορεί ν’ αγγίξει έως και το 75% του αγροτικού εισοδήματος της περιοχής».
Τα αστέρια…
Σ’ όλες τις επιχειρήσεις απενεμήθησαν αστέρια, η δε διάκριση συγκεκριμενοποιήθηκε στον αριθμό των αστεριών. Συγκεκριμένα υπήρχαν 2,3,4 και 5 αστέρια, τα οποία πήραν τρεις επιχειρήσεις. Το Ζαχαροπλαστείο «Παπαπαρασκευά» στο οποίο απονεμήθηκε και πρόσθετη πλακέτα από την περιφέρεια καθώς είναι και η παλαιότερη επιχείρηση στο νομό, το Ζαχαροπλαστείο «Νικολαϊδη» και το «Καφέ – Αντίκα». Τέσσερα αστέρια δόθηκαν στο «Κάτι άλλο», στην «Κληματαριά», και στους «οίνους Βουρβουκέλη».
Μαριάννα Ξανθοπούλου