Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε κατασχέσεις προχώρησε και η Εφορία Ξάνθης

Σε κατασχέσεις προχώρησε και η Εφορία Ξάνθης

0
doy_xanthis-empros

29/6 λήγει η ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν. 4038/12

Ποινικές διώξεις και για βεβαιωμένες οφειλές από το τέλος ακινήτων της ΔΕΗ. «Πρέπει να εισπράξουμε άμεσα», λέει η προϊσταμένη Δικαστικού της ΔΟΥ Ξάνθης

Ύστατο κάλεσμα για υπαγωγή σε ρυθμίσεις απευθύνουν οι Εφορίες της χώρας, με σκοπό να υπαχθούν σε αυτές οι οφειλέτες του Δημοσίου, ώστε να γλιτώσουν τις κατασχέσεις, για τις οποίες έδωσε εντολή να ξεκινήσουν από την 1η Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αγγίζουν πανελλαδικά τα 45 δις ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι μέσω των κατασχέσεων θα καταφέρει να δώσει μια «ανάσα» στα ταμεία που έχουν αδειάσει, λόγω της οικονομικής στενότητας των πολιτών, αλλά και της αναμονής δημιουργίας της νέας κυβέρνησης. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου και άνω των 2 δισ. ευρώ συνολικά έως το τέλος του έτους.
Και στην Ξάνθη το δικαστικό τμήμα της Εφορίας Ξάνθης κατ’ εντολή του υπουργείου ξεκίνησε τις κατασχέσεις επί κινητών και ακινήτων, ενώ παράλληλα ενημερώνει ότι παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο του Ν. 4038/12 έως τις 29 Ιουνίου. Παράλληλα, για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να υπαχθούν σε αυτή τη ρύθμιση υπάρχει ακόμη η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν. 3888/10 και 1055/10 (ρύθμιση προϊσταμένου) που μπορούν να αξιοποιηθούν από όσους θέλουν να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.
Σχετικά με το ενδιαφέρον που παρατηρείται στην Εφορία της Ξάνθης για υπαγωγή σε ρυθμίσεις, η προϊσταμένη του δικαστικού τμήματος κ. Ελένη Τσαουσέλη σημειώνει ότι πλέον οι αιτήσεις είναι μεμονωμένες και αφορούν σε όσους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις. «Έχουμε εντολή να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τις εισπράξεις. Πρέπει οπωσδήποτε να εισπράξουμε», αναφέρει η κ. Τσαουσέλη που ενημερώνει ότι ήδη ξεκίνησαν οι κατασχέσεις στα πλαίσια που ορίζει η σχετική εγκύκλιος, σε οτιδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να εντοπιστεί όχι μόνο στους ίδιους τους υπόχρεους, αλλά και σε συγγενικά πρόσωπα στα οποία έγινε μεταβίβαση. Για ποσά πάνω από 300 ευρώ μπορεί να γίνει κατάσχεση, για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ ασκείται ποινική δίωξη, ενώ για χρέη πάνω από 100.000 ευρώ ο οφειλέτης συλλαμβάνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Στην Ξάνθη μάλιστα προέβησαν μέχρι και σε κατάσχεση κινητού λόγω χρεών! Η ίδια πάντως, εξηγεί ότι δεν μπορεί να γίνει υπολογισμός των συνόλου των οφειλετών που υπήχθησαν σε ρύθμιση στην Ξάνθη, αφού οι νόμοι είναι διαφορετικοί και οι προθεσμίες ποικίλουν. Η γενικότερη ωστόσο εικόνα κυμαίνεται περίπου στις 1.000 αιτήσεις στην Α’ και Β’ ΔΟΥ Ξάνθης. 
Η κ. Τσαουσέλη μας πληροφορεί ακόμη ότι, μπορεί να γλίτωσαν τη διακοπή του ρεύματος οι πολίτες λόγω μη εξόφλησης του τέλους ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αλλά δε μπορούν να αποφύγουν το «κυνήγι» της εφορίας, αφού όταν οι οφειλές αυτές του 2011 βεβαιωθούν θα ενταχθούν στο σύνολο των χρεών προς το Δημόσιο με τις ανάλογες συνέπειες.
Τέλος, η ίδια σχολιάζει ότι οι ίδιοι οι εφοριακοί γίνονται καθημερινά μάρτυρες των πιο δύσκολων οικονομικών καταστάσεων, σε πολίτες και οικογένειες που πλέον αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και εξηγεί ότι όσο οι επαγγελματίες και πολίτες αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι ο φόρος που εισπράττουν δεν τους ανήκει και πρέπει να αποδίδεται τα προβλήματα θα παρουσιάζονται και θα διογκώνονται συνεχώς.

Κατασχέσεις σε ακίνητα, αυτοκίνητα, ενοίκια, μισθούς έως και κινητά τηλέφωνα!
Σύμφωνα με την κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου μπορούν να γίνουν κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων, αυτοκινήτων, μισθών, συντάξεων ενοικίων και λοιπών εισοδημάτων.
Βάσει των αναλυτικών οδηγιών που δίδονται με την εγκύκλιο, οι Εφορίες θα πρέπει να «κυνηγήσουν» κατά προτεραιότητα όσους οφειλέτες εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα, καθώς και όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία.
Το υπουργείο ζητεί ακόμη και την άμεση κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου, τη διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα
βεβαιωμένα χρέη τους (έστω και εάν αυτά τελούν υπό αναστολή), καθώς και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ.
Μαζί με τους οφειλέτες, οι Εφορίες θα πρέπει να ελέγξουν και την περιουσιακή κατάσταση των συνυπόχρεων (συγγενικά πρόσωπα, συνεργάτες κ.α.) 
Εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να μην ρυθμίσουν τα χρέη τους, μετά τις σχετικές ειδοποιήσεις, τότε οι εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν στα εξής μέτρα: 
– Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω.
– Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί
– Οι Εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικροοφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους.
Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους έως ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
– Για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο. 
– Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο Δημόσιο, δίδονται εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.
– Παρέμβαση του Δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι για να εισπράξει το δικό του μερίδιο.
– Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (π.χ. γονείς προς παιδιά) εάν υποκρύπτεται δόλος.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…