Οι προτεραιότητες που θέτουν για το νομό οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης
Χ. Ζεϊμπέκ: Αντιμετώπιση της ανεργίας, ανάπτυξη, προώθηση μειονοτικών θεμάτων
Δ. Σαλτούρος: Αντιμετώπιση της ανεργίας, Οικονομική ανάπτυξη, Εθνικό Σύστημα Υγείας
Χουσεϊν Ζεϊμπέκ ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Κοντός Ν.Δ. και Δημήτρης Σαλτούρος, ΠΑΣΟΚ, είναι οι τρεις εκλεγμένοι βουλευτές του νομού στις εκλογές της 6ης Μαΐου και εκ νέου υποψήφιοι στην πρώτη θέση της λίστας στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου. Εάν σ’ αυτές τις εκλογές δεν γίνουν κοσμογονικές αλλαγές ώστε κάποιος να χάσει την έδρα, όπως για παράδειγμα, μεγάλη αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά και τοπικά και μεγαλύτερη πτώση του ΠΑΣΟΚ, τότε αυτοί θα είναι οι βουλευτές που θα εκπροσωπούν το νομό μας στη Βουλή. Για το λόγο αυτό το «Ε» τους θέτει προ των ευθυνών τους σε σχέση με τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το νομό και τους ζητά να τοποθετηθούν αναφορικά με το πλαίσιο προτεραιοτήτων που έχουν στην ατζέντα τους για θέματα που θα προωθήσουν είτε θα προσπαθήσουν να επιλύσουν. Κατά το κοινώς δηλαδή λεγόμενο : Τι να περιμένουν οι Ξανθιώτες από τους τρεις βουλευτές. Στο παρόν ρεπορτάζ παρουσιάζονται οι θέσεις και οι προτεραιότητες των κυρίων Ζεϊμπεκ και Σαλτούρου καθώς με τον κ. Κοντό δεν κατέστη δυνατή μέχρι στιγμής η τοποθέτησή του, την οποία και θα αναμένουμε.
Προτεραιότητες του κ. Ζεϊμπέκ για το νομό Ξάνθης
Ως υπ. 1 πρόβλημα του νομού τόσο ο κ. Ζεϊμπέκ όσο και ο κ. Σαλτούρος θεωρούν την ανεργία και ως τρόπο αντιμετώπισής της ο κ. Ζεϊμπέκ προτείνει την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων που θ’ ανοίξουν θέσεις ανεργίας. Συγκεκριμένα δηλώνει στο «Ε»: «Το κύριο ζήτημα που απασχολεί τον κόσμο του νομού μας είναι η ανεργία που έχει αυξηθεί πάρα πολύ εξαιτίας της αποβιομηχάνισης και της στασιμότητας της οικοδομικής δραστηριότητας που σημειώνει πανελλαδικό ρεκόρ με 82% πτώση. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται μια σειρά από μέτρα και δράσεις που θ’ ανοίξουν δουλειές και για τους αγρότες και για την εργατική τάξη και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Προβλέπει αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, μείωση του ΦΠΑ και φοροελαφρύνσεις για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Επίσης ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ανασύσταση του χώρου της υγείας που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα». Σ’ ότι αφορά την προσέλκυση νέων επενδύσεων ο κ. Ζεϊμπέκ σημειώνει ότι τα δεδομένα δεν είναι ευνοϊκά αλλά αν γίνουν οι απαραίτητες διαθρωτικές και δημοσιονομικές αλλαγές που θα στοχεύουν στο όφελος της κοινωνίας θα υπάρξουν αναπτυξιακά κίνητρα, ενώ τάχθηκε κατά της ΕΟΖ σημειώνοντας ότι : «Η ΕΟΖ δεν είναι λύση».
Πολιτική λύση για τη ΣΕΚΑΠ
Ο κ. Ζεϊμπεκ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη ΣΕΚΑΠ υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση να την κρατήσει στα συνεταιριστικά χέρια αφού προηγουμένως ακολουθήσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης ώστε να καταστεί βιώσιμη.
Για την μειονότητα: Εκλογή του μουφτή και της βακούφικης επιτροπής και καλύτερη εκμάθηση της τουρκικής και της ελληνικής
Τέλος σ’ ότι αφορά την μειονότητα ο κ. Ζεϊμπέκ αφού υπογράμμισε ότι η ανεργία δεν κάνει διαχωρισμούς σε μειονότητα και πλειονότητα αναφέρθηκε στα πιο ιδιαίτερα προβλήματα της μειονότητας που αφορούν την μειονοτική εκπαίδευση, τη βακούφικη περιουσία και τις Μουφτείες. Συγκεκριμένα ο κ. Ζεϊμπέκ χαιρέτησε ως θετικό βήμα ην κατάργηση της ΕΠΑΘ αλλά επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στην μειονοτική εκπαίδευση με κύριο την καλυτέρευση της διδασκαλία της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας». Τάχτηκε υπέρ της εκλογής του μουφτή από την μειονότητα και όχι του διορισμού του από την ελληνική πολιτεία ενώ επίσης υπέρ της εκλογής της βακούφικης επιτροπής από την μειονότητα.
Οι προτεραιότητες του κ. Σαλτούρου για το νομό Ξάνθης
Ο κ. Δ. Σαλτούρος θέτει τρεις βασικές προτεραιότητες για το νομό που αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα αναπτυχθεί όλη τη δράση του: Την αντιμετώπιση της ανεργίας, την οικονομική ανάπτυξη και την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας:» «Επισημαίνω απλώς ότι εάν εκλεγώ θα ανήκω πρωτίστως σε ένα νομοθετικό σώμα. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς ο βουλευτής να αποτελεί αναπτυξιακό θεσμό μπορεί και επιβάλλεται να λειτουργεί ως αρωγός των τοπικών φορέων (Δήμων, Περιφέρειας κλπ) να είναι δίπλα τους και να δίνει μάχες για την εκπόνηση, προώθηση και υλοποίηση αναπτυξιακών πλάνων ενώ ταυτοχρόνως είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να εκφράζει νέες, φιλόδοξες πολιτικές πάνω σε τρεις άξονες: Αντιμετώπιση Ανεργίας, Οικονομική Ανάπτυξη, Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Ειδικότερα σ’ ότι αφορά την ανεργία ο κ. Σαλτούρος προτείνει α)Δράσεις για την βραχυχρόνια αντιμετώπιση της ανεργίας (όπως προγράμματα χρηματοδότησης απασχόλησης νέων ανέργων, αποκατάσταση της επιδοματικής πολιτικής στήριξης των ανέργων). β) Δράσεις για την μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης στην τοπική οικονομία. (υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων των τοπικών επιχειρήσεων στην βιομηχανία την γεωργία και τον τουρισμό).
Στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων
Για την οικονομική ανάπτυξη προτείνει: α) συστηματική υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων στη βιομηχανία, την γεωργία και τον τουρισμό, στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των βραχυχρονίων προβλημάτων τους (πχ. με το κράτος, τις τράπεζες κλπ). β) κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Νομού Ξάνθης με στόχο την αποκατάσταση της χαμένης ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της περιοχής Ν. Ξάνθης και τον επαναπροσανατολισμό τους σε κερδοφόρες σύγχρονες δραστηριότητες.
γ) επεξεργασία σε άμεση συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση του Νομού Ξάνθης ενός μακροχρονίου σχεδίου επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της τοπικής οικονομίας (γεωργία, βιομηχανία, τουρισμός).
Ενδυνάμωση του ΕΣΥ στο νομό
Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας προτείνει: α) Δράσεις για την υποστήριξη του συστήματος υγείας (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ) στο Ν. Ξάνθης.
β) Αποκατάσταση δυσλειτουργιών στο Νοσοκομείο Ξάνθης και τα Κέντρα Υγείας του Ν. Ξάνθης (ΚΥ Σταυρούπολης ΚΥ Εχίνου, ΚΥ Αβδήρων) και εγγύηση της ομαλής λειτουργίας τους για τους πολίτες. γ) Συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αποτελεσματική ενεργοποίηση των δράσεών της στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr