Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Από δημαρχείο σε …χώρο συνάθροισης κοινού!

Από δημαρχείο σε …χώρο συνάθροισης κοινού!

0
oikonomiki_epitropi_06_2012-empros

Έντονη αντίδραση Πούλιου στην οικονομική Επιτροπή για την ανάπλαση του δημαρχείου

«Δίνεται ένα σωρό λεφτά για ένα κτίριο που δεν ξέρετε τι θα το κάνετε…»!
Μειώθηκε στο μίνιμουμ το τέλος διαφήμισης σε αστικά και ταξί

«Βγήκε απ’ τα ρούχα του» ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος στην συνεδρίαση  της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 1.30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Η αφορμή δόθηκε από το 7ο θέμα ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την κατάρτιση όρων δημοπρασίας για το έργο αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του Δημαρχείου Ξάνθης, το οποίο σύμφωνα με την μελέτη έχει προϋπολογισμό 2.750.000 ενώ σαν χρήση αναφέρεται ο γενικόλογος τίτλο: «χώρος συνάθροισης κοινού»!

«Δίνεται ένα σωρό λεφτά για ένα κτίριο που δεν ξέρετε τι θα το κάνετε…»
…φώναξε ο κ. Πούλιος, εμφανώς εκνευρισμένος καθώς αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε τόσο στο δήμο Ξάνθης, όπως επί παραδείγματι με το κτίριο του Μουσαφέρ Μπέη που έχει αναπλαστεί και ακόμη δεν είναι σαφές πως θα χρησιμοποιηθεί ή το κτίριο του Καπνικού  Σταθμού που πριν ακόμη χρησιμοποιηθεί όπως είπε ο κ. Πούλιος έχει υποστεί βανδαλισμούς και χρειάζεται συντήρηση. 
Η ουσία της παρατήρησης και της ένστασης του κ. Πούλιου έγκειται στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή ξοδεύει πολλά χρήματα που θα μπορούσε να τα διαθέσει σε άλλες δράσεις προς όφελος των δημοτών ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες εποχές και αντ’ αυτού φτιάχνει κτίρια που δεν έχει προαποφασίσει τι θα τα κάνει και κάνει μελέτες στο πόδι μόνο και μόνο στην λογική για να μην χάσει τα λεφτά από το πρόγραμμα που τα χρηματοδοτεί, ενώ δεν προνοεί να έχει  ώριμες μελέτες για έργα. Αναφερόμενος δε στο ιστορικό του συγκεκριμένου έργου που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα αστικής ανάπλασης απ’ το οποίο ο δήμος πήρε 7 εκ ευρώ είπε ότι το πρόγραμμα τρέχει από το 2008 και ενώ η δημοτική αρχή είχε όλο το χρόνο για ωρίμανση της μελέτης και ενώ είχε επισημανθεί πολλές φορές από τον ίδιο στο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή επέδειξε αδιαφορία και έλλειψη προγραμματισμού και μόνο το 2010 που έληγε το πρόγραμμα και προκειμένου να προλάβουν τις ημερομηνίες και να μην χάσουν τα λεφτά,  βρήκαν όπως όπως αυτή τη σκοπιμότητα χρήσης που προέκυψε από πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου κατά τη διαβούλευση με τους φορείς όπως προέβλεπε το πρόγραμμα. Ο κ. Μπένης σημείωσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο και  όλοι φοβούνται μήπως κάποια στιγμή …έρθει στα κεφάλια τους το ταβάνι και ότι πρέπει να ανακατασκευαστεί όμως δεν μπόρεσε επαρκώς να αντικρούσει τα επιχειρήματα του κ. Πούλιου σ’ ότι αφορά τη χρήση του κτιρίου, που εξ αυτού του λόγου αλλά και  της πρακτικής που ακολουθεί η δημοτική αρχή δεν ψήφισε το θέμα.

Μείωσαν το τέλος διαφήμισης σε αστικά και ταξί
Το άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση αφορούσε το αίτημα του αστικού ΚΤΕΛ Ξάνθη για μείωση του τέλους διαφήμισης. Παρών ήταν και ο πρόεδρο ς των αστικών κ. Ζ. Τσαλδάρης ο οποίος παραπονέθηκε ότι ο δήμος έχει το  πιο υπέρογκο τέλος της διαφήμισης που βάζουν τα αστικά μετά από σύμβαση με εταιρείες και ότι άλλοι δήμοι παίρνουν πολύ λιγότερα. Συγκεκριμένα το τέλος ήταν 2,05 ευρώ ανά τετραγωνικό και η επιτρεπόμενη διαφήμιση σε 12 τ.μ. του αστικού και έφτανε το ΚΤΕΛ να χρωστά 7.500 ευρώ το χρόνο, που δεν εισέπραξε ποτέ, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ. Σημειωτέον όπως αναφέρθηκε αυτές οι τιμές ίσχυαν και για τους ταξιτζήδες οι οποίοι όμως πλήρωσαν το τέλος στο δήμο. Μετά από συζήτηση έγινε ομόφωνα δεκτή η πρόταση του κ. Μπένη να μειωθεί η τιμή του τέλους στο κατώτερο επιτρεπόμενο δηλ. 0,50 το τ.μ. το οποίο θα φέρει έσοδα στο δήμο (αν πληρωθεί) 480 ευρώ το χρόνο για το ένα αστικό. Σημειώνεται ότι το ΚΤΕΛ έχει 17 αστικά και όπως είπε ο πρόεδρός του θα μπει σύντομα γραμμή στην Μορσίνη ενώ απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μπένη γιατί σταμάτησε η γραμμή στο Δροσερό είπε ότι έγιναν καταστροφές σε αστικά. Το θέμα πέρασε ομόφωνα και για τα αστικά αλλά και για  τα ταξί.

Τζάμπα καιν οι λάμπες…
Τέλος ένσταση προέβαλε και πάλι ο κ. Πούλιος για το 14ο θέμα που αφορούσε διαγωνισμό για προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού ενθυμούμενος την ιστορία με τους λαμπτήρες φωτισμού του 0,1 λεπτού κόστους (!), θέμα που  είχε αναδείξει ο ίδιος στο δημοτικό συμβούλιο και πρακτική που χρησιμοποιούσαν κάποιοι που είχαν εκ των έσω πληροφόρηση τι θα χρησιμοποιηθεί και τι όχι και στη συνέχεια έδινα αυτές τις τιμές κατεβάζοντας το ποσοστό της έκπτωσης και αναλαμβάνοντας την προμήθεια. Μόνο όταν ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του διευκρίνισε ότι η έκπτωση δίνεται επί του συνολικού ποσού ο κ. Πούλιος …ησύχασε και ψήφισε το θέμα. Ο κ. Βασιλούδης στο θέμα που αφορούσε επισκευές των οχημάτων του δήμου ζήτησε πιο αναλυτικές καταστάσεις για το τι υλικά χρησιμοποιούνται κατά τη συντήρηση των αυτοκινήτων των δήμων τονίζοντας: «μια ζωή μέσω των προμηθειών γινόταν λοβιτούρες» για να προκαλέσει την αντίδραση του κ. Μπένη.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…