Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Σε κλείσιμο τμημάτων τους προχωρούν τα ΑΕΙ

Σε κλείσιμο τμημάτων τους προχωρούν τα ΑΕΙ

0

Λόγω ελλείψεως προσωπικού. Θ. Καραμπίνης: «Θα εξαντλήσουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε μ’ αυτή τη λογική…». Ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ μιλά στο «Ε» για τις προθέσεις του Πανεπιστημίου. Σε απώλεια του εαρινού εξαμήνου οδηγούνται οι φοιτητές πολλών περιφερειακών πανεπιστημίων καθώς το θέμα με τους συμβασιούχους τείνει σε μείζον…μιας και εκτός από το εξάμηνο δεν αποκλείεται τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν ακόμη και στο κλείσιμο ορισμένων τμημάτων τους.

Τι συμβαίνει όμως με τους συμβασιούχους καθηγητές;

Το Προεδρικό Διάταγμα 407 προβλέπει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις που τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να καλύψουν με μόνιμο προσωπικό τις ανάγκες τους, να μπορούν να πάρουν με σύμβαση κάποιους οι οποίοι έχουν τα κατάλληλα προσόντα, έτσι ώστε να καλύψουν για ένα εξάμηνο ή για ένα χρόνο τις ανάγκες τους και να συνεχίσουν να παράγουν το επιστημονικό και διδακτικό έργο που τους αναλογεί.

Στα πλαίσια αυτά, είχε χρησιμοποιηθεί αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, και κάλυψε όχι μόνο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αλλά και όλα τα ΑΕΙ της χώρας τις ανάγκες των νέων τμημάτων μέχρι να γίνουν οι προκηρύξεις και να διοριστούν οι καινούργιοι καθηγητές, με τέτοιο προσωπικό συμβασιούχων.

«Και έτσι έχουν λειτουργήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλα τα νέα μας τμήματα και παράλληλα επανδρωνόντουσαν σιγά – σιγά με το μόνιμο προσωπικό τους που ήταν καθηγητές σε διάφορες βαθμίδες εκτός από ένα τμήμα στην Ορεστιάδα το οποίο έχει γίνει αυτοδύναμο. Τα υπόλοιπα τμήματά μας στην ουσία χρησιμοποιούν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τέτοιους συμβασιούχους καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν μαθήματα ανάλογα με τις ανάγκες τους τμήματος.

Από εκεί και μετά, πληρώνονται ανάλογα. Όμως οι συμβασιούχοι καθηγητές παρέχουν μαθήματα και στα υπόλοιπα τμήματα των πανεπιστημίων σε λιγότερο αριθμό» τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης.

Το σύνολο των συμβάσεων πέρυσι για τέτοιες εκπαιδευτικές ανάγκες, ήταν χίλιοι εκατό σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Φέτος οι πιστώσεις αυτές μειώθηκαν στις οκτακόσιες με αποτέλεσμα το ΔΠΘ να έχει περίπου σε πιστώσεις γύρω στο 60% για τους συμβασιούχους του.

Περιορίστηκε δηλαδή σημαντικά ο αριθμός.

«Εμείς θέλουμε γύρω στις εκατόν δέκα τέσσερις πιστώσεις τέτοιων ανθρώπων που θα μπορούσαμε να κάνουμε συμβάσεις για να κάνουν μαθήματα και δυστυχώς φέτος από το Υπουργείο, ήρθαν λιγότερες από ογδόντα».

Όταν λοιπόν υπήρξε αυτή η μειωμένη έγκριση και αφού υπήρξαν διάφορες διαβουλεύσεις με το Υπουργείο και σαν Σύνοδο Πρυτάνεων αλλά και ο κ. Καραμπίνης σαν Επιτροπή Οικονομικών της Συνόδου των Πρυτάνεων, είδαν ότι δεν υπήρχε καμία τέτοια δυνατότητα αύξησης και «επειδή δεν θέλουμε επ’ ουδενί ούτε να περιορίσουμε τα μαθήματα, ούτε και να κατεβάσουμε το επίπεδο γνώσης, προσπαθήσαμε να καλύψουμε αυτό το κενό, είτε φορτώνοντας περισσότερο όλους τους μόνιμους καθηγητές αλλά και τους συμβασιούχους με τα ίδια χρήματα να κάνουν περισσότερα μαθήματα όπου αυτό γινόταν, είτε προσπαθώντας να δούμε τι θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο.

Καλύψαμε επιτυχώς τις ανάγκες του πρώτου εξαμήνου και προσπαθούσαμε να βρούμε πόρους για το δεύτερο εξάμηνο, όχι μόνο εμείς αλλά και όλα τα Πανεπιστήμια».

Σε μια πρώτη κουβέντα που έκανε με συναδέλφους του όπως τόνισε ο Αντιπρύτανης, κινούνται σε μια λογική του να κλείσουν ορισμένα τμήματα.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ακόμη όπως τόνισε, δεν έχει σκεφθεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Βέβαια πάντοτε, όπως είπε, υπάρχει η προσπάθεια να μην κοπούν ούτε ώρες αλλά ούτε και μαθήματα.

Η ανησυχία για το δεύτερο εξάμηνο είναι πάντως αρκετά έντονη αφού δεν γνωρίζουν ακόμη πως θα αντεπεξέλθει αλλά και πως θα βρεθούν οι πόροι για να πληρωθούν οι συμβασιούχοι.

Την εβδομάδα που διανύουμε, η Επιτροπή Οικονομικών της Συνόδου των Πρυτάνεων θα έχει μια επαφή για το τι μπορεί να γίνει, αλλά δυστυχώς σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, πολλά πανεπιστήμια προχωρούν σε κλείσιμο τμημάτων στα οποία δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες πιστώσεις.

«Εμείς βέβαια έχουμε ορισμένα τμήματα των οποίων την διδασκαλία καθορίζεται άμεσα από αυτούς του 407. Και εκεί το θέμα μας γίνεται πιο κρίσιμο. Δεν έχουμε πάρει ακόμη σαν Πανεπιστήμιο μια συγκεκριμένα απόφαση. Επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο εξετάσεων έχουμε λίγο χρόνο ακόμη ο οποίος όμως είναι πιεστικός. Από την 1η Μαρτίου θα πρέπει να ξέρουμε τις προθέσεις του Υπουργείου για να προχωρήσουμε και εμείς».

Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία απόφαση έτσι ώστε το ΔΠΘ να προχωρήσει σε κλείσιμο τμημάτων.

Και φυσικά, οι φοιτητές όσο τμημάτων κλείσουν, δεν μπορούν να εγγραφούν σε άλλο τμήμα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργείται ένα ακόμη θέμα με τεράστιες διστάσεις…

Στο Δημοκρίτειο όπως μας λέει ο κ. Καραμπίνης, δεν υπάρχει αυτή η σκέψη γιατί δεν μπορεί η όποια δυσπραγία να δημιουργεί τέτοιου είδους καταστάσεις σε βάρος των φοιτητών.

Εάν δεν γίνουν οι δεκατρείς εβδομάδες διδασκαλίας που είναι το εξάμηνο, σημαίνει ότι αυτό χάνεται…

«Θα εξαντλήσουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια λογική «κλείνουμε τα τμήματα». Δεν φταίνε σε τίποτα οι φοιτητές και οι γονείς τους, από μια δυσπραγία της Κεντρικής Διοίκησης, να μεταφέρεται το βάρος από τον ένα στον άλλον. Από το άλλο δεν θέλουμε να μειώσουμε την ποιότητα των σπουδών. Και αυτός είναι ο μεγάλος προβληματισμό…».

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ευχές των φίλων του ΕΜΠΡΟΣ, και φέτος ήταν πάρα πολλοί

Τις ευχές τους απέστειλαν στο «Ε» για «Καλή Δημιουργική χρονιά» οι: Γιώργος Α. Παπανδρέου …