Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γνωριμίας με το κοινό εντός των εγκαταστάσεών της, επί της Οδού Αναξάρχου
Τα μέλη της επιχειρούν διασώσεις σε βουνό και θάλασσα, πρώτες βοήθειες, επικοινωνίες και μαζικές καταστροφές. Διαμορφώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους εθελοντές διασώστες
Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ανοιχτή εκδήλωση γνωριμίας με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης επί της Οδού Αναξάρχου. Η ΕΟΔ Ξάνθης με σύνθημα «γίνε εθελοντής μη μένεις θεατής» συστήθηκε στο κοινό, παρουσίασε σε κοινή θέα τον εξοπλισμό της και ξενάγησε τους ενδιαφερόμενους στις εγκαταστάσεις της. Ένα τραπεζάκι στήθηκε στην είσοδο, ενώ τα ενημερωτικά φυλλάδια που τοποθετήθηκαν πάνω του προσφέρονταν στους νέους επισκέπτες. Ο Πρόεδρος της ΕΟΔ, Γιώργος Παντούλας ήταν εκεί, διαθέσιμος να λύσει οποιαδήποτε απορία παρουσιαζόταν. Στη συνέχεια, μίλησε στο «Ε» για την δράση της ομάδας, προσκαλώντας όποιον επιθυμεί να γίνει νέο μέλος συνεισφέροντας κατά αυτό τον τρόπο στο κρίσιμο έργο της διάσωσης.
Η ΕΟΔ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε νέα μέλη
Ο Γ. Παντούλας συστήθηκε στο «Ε» αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της εκδήλωσης. Ειδικότερα υπογράμμισε: «Καθαρά η σημερινή εκδήλωση είναι άνοιγμα προς τον κόσμο, να γνωρίσει την Ομάδα Διάσωσης. Φυσικά, αν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιον μπορεί να γίνει νέο μέλος. Αρχικά, θα τεθεί σε μία δοκιμαστική φάση. Άλλωστε, μπορεί κάποιος να μας γνωρίσει και από πιο κοντά με μία απλή δήλωση ενδιαφέροντος ,μπορεί με λίγα λόγια να έρθει να κάνει κάποιες εκπαιδεύσεις μαζί μας. Σκοπός μας είναι να συγκεντρώσουμε νέα μέλη».
Διασώσεις σε βουνό και νερό, πρώτες βοήθειες, επικοινωνίες και μαζικές καταστροφές με τη φιλοσοφία της ΕΟΔ…
Στη συνέχεια, αφού ο κ. Παντούλας μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της ΕΟΔ, έβγαλε σε κοινή θέα τα σύνεργα της Ομάδας, πυροσβεστήρες, μπότες, σανίδες καλύπτοντας όλες τις μορφές εξορμήσεων. Αναφερόμενος στην δράση της ΕΟΔ, τόνισε: «Η ΕΟΔ δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς:1.διάσωση στο νερό,2.διάσωση στο βουνό,3.φυσικές καταστροφές. Τα διαθέσιμα τμήματα συνδυάζουν το ορεινό στοιχείο, το υγρό, το τμήμα πρώτων βοηθειών ,το τηλεπικοινωνιακό στοιχείο(ασύρματοι) και την ανθρωπιστική δράση. Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία .Επίσης, τρέχουμε σε αγώνες που οι αθλητές θέλουν κατά κύριο λόγο υγειονομική υποστήριξη».
50-60 τα σημερινά μέλη, με την ελπίδα να «δυναμώσει» η ομάδα
Αναφορικά με τον αριθμό μελών ο Πρόεδρος δήλωσε:«50-60 αριθμούν τα παλιά μέλη, ωστόσο ενεργά είμαστε τα 20 από αυτά. Τρέχουμε με την Ομάδα και παρουσιαζόμαστε σε event. Ευελπιστούμε αυτό το νούμερο να γίνει μεγαλύτερο. Όσοι περισσότεροι τόσο το καλύτερο! Επιδιώκουμε να έχουμε όση ευελιξία απαιτείται ώστε να μπορούμε να υποστηρίζουμε παράλληλα διάφορα event, γιατί πολλές φορές θέλεις να πας κάπου, όμως δεν έχεις άτομο».
«Απευθυνόμαστε κυρίως σε ενήλικες-Προέχει το καλό του συνόλου»
Επιπροσθέτως, ενημέρωσε αναφορικά με τις συμμετοχές και τις ηλικιακές ομάδες προσέλευσης: «Κατά κύριο λόγο απευθυνόμαστε σε ενήλικες. Το να συμμετέχει κάποιος κάτω των 18 είναι δύσκολο και για λόγους ασφάλειας. Δεν χρειάζεται απαραιτήτως ιδιαίτερη φυσική κατάσταση γιατί ουσιαστικά δεν τρέχουμε εμείς στα βουνά .Αντίθετα, θα επιχειρήσουμε μεθοδευμένα σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Το moto μας είναι ότι πρώτα προσέχεις την ομάδα για να μην έχεις και δεύτερο θύμα. Υποχρεώσεις δεν υπάρχουν όταν μιλάμε για κάτι εθελοντικό».
Ρυθμοί εκπαίδευσης διασωστών
Τέλος, όπως ο ίδιος ενημέρωσε, η εκπαίδευση περνά από διάφορους πυλώνες μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης εξοικείωση με τα αντικείμενα των εξορμήσεων, ώστε οι υποψήφιοι διασώστες να μπορούν να αντεπεξέλθουν επιτυχώς σε οποιαδήποτε αποστολή διάσωσης τους ανατεθεί. Λεπτομερέστερα: «Η εκπαίδευση γίνεται κάθε Τετάρτη κατά τη διάρκεια της οποίας συνδυάζεται η θεωρία με την πρακτική εξάσκηση. Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών ετοιμάζουμε μία πιο συστηματική οργάνωση της εκπαίδευσης νέων μελών αλλά αυτή η σκέψη θα πραγματωθεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, τον χειμώνα με την εκπαίδευση να διαρκεί γύρω στους ένα με ενάμισι μήνα. Θα υπάρχουν εξετάσεις που θα οδηγούν στην προαγωγή».
Μία μικρή απόπειρα γνωριμίας της ΕΟΔ
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ξάνθης ιδρύθηκε το 1998.Είναι ενταγμένη στο Εθνικό σύστημα εθελοντισμού πολιτικής προστασίας με κωδ.2001/011 και υπάγεται επιχειρησιακά στο σχέδιο του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Κλάδοι Δραστηριοποίησης:1.Ορεινή Διάσωση,2.Πρώτες βοήθειες,3.Υγρό Στοιχείο,4.Επικοινωνίες,Έρευνα και Τεχνολογία,5.Μαζικές Καταστροφές.
Χρύσα Κιατίπη