Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Αλλαγή δεδομένων στις επαναληπτικές εκλογές

Αλλαγή δεδομένων στις επαναληπτικές εκλογές

0
ekloges_05_2012-empros

Τι αλλάζει: 1)Εκλογές με λίστα 2) Με διαφορετικό διακύβευμα 3) Αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας εξαιτίας της απογραφής του 2011

Δεν αλλάζουν οι έδρες στην Ξάνθη. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο νομός μας έχει αύξηση 8.000 μόνιμων κατοίκων

Μεγάλη ρευστότητα επικρατεί στο μετεκλογικό σκηνικό καθώς η ετυμηγορία της κάλπης αλλά και ο εκλογικός νόμος απαιτούν ευρύτερες συνεργασίες των κόμματων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Με ζητούμενο αυτό αλλά και δεδομένες τις περιχαρακώσεις των κομμάτων σε «κόκκινες γραμμές» που έθεσαν προεκλογικά και  έντονη την πόλωση που δημιουργήθηκε αναφορικά με την μνημονιακή και αντιμνημονιακή πολιτική και τους εκφραστές της, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να έχουμε σε ένα περίπου μήνα επαναληπτικές εκλογές (17 Ιουνίου) όπως ορίζει ο νόμος καθώς όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος μέσω συμφωνίας.

Εκλογές με λίστα…Τι σημαίνει αυτό για τους υποψήφιους;
Όμως οι επαναληπτικές εκλογές  – αν γίνουν – θα διενεργηθούν κάτω από νέα δεδομένα και αυτά είναι: α) Εκλογές με λίστα όπως ορίζει το σύνταγμα β) με νέο διακύβευμα καθώς ο λαός πλέον θα κληθεί εκ νέου στις κάλπες για να εκλέξει κυβέρνηση.  γ) με νέα κατανομή των εδρών με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011. 
Όπως μας πληροφορεί ο δικηγόρος κ. Κώστας Γούναρης σ’ ότι αφορά εκλογές με λίστα, αυτό σημαίνει ότι είναι στη δικαιοδοσία των αρχηγών των κομμάτων να συμπληρώσουν τη λίστα των υποψηφίων βουλευτών όπως αυτοί θέλουν και ανάλογα με τα ποσοστά που θα λάβει το κάθε κόμμα θα εκλεγούν και οι αντίστοιχοι υποψήφιοι. Επίσης μπορεί να είναι διαφορετική η σύσταση των ψηφοδελτίων.  Όπως είναι φυσικό τις επαναληπτικές εκλογές δεν…θέλουν εκλεγμένοι πλέον βουλευτές από όλους τους κομματικούς χώρους ενώ κάποιοι χαμένοι – ειδικά αυτοί που έφτασαν πολύ κοντά στο να εκλεγούν- έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν να γίνουν επαναληπτικές εκλογές μήπως και καταφέρουν τη δεύτερη φορά να εκλεγούν, να φανούν  δηλαδή πιο τυχεροί ή έστω να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Σ’ ότι αφορά τα κόμματα και  τους πολιτικούς αρχηγούς οι εντός βουλής…απεύχονται κάτι τέτοιο και φοβούνται μην …σκάσει η διερευνητική εντολή στα χέρια τους καθώς θα χρεωθούν τις εκλογές που είναι βέβαιο ότι δεν επιθυμεί το εκλογικό σώμα. Απ’ την άλλη όμως πλευρά τα κόμματα που δεν κατάφεραν να μπουν στο Κοινοβούλιο για ελάχιστες ψήφους – μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες, όπως ο ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία και οι Οικολόγοι Πράσινοι εύχονται να γίνουν επαναληπτικές εκλογές.

Το διακύβευμα: Κυβέρνηση εδώ και τώρα
Σ’ ότι αφορά το διακύβευμα των επαναληπτικών εκλογών: Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το εκλογικό σώμα πιθανότατα να διαφοροποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου και να στραφεί προς εκείνη την κατεύθυνση που θα θεωρήσει ότι βγάζει τη χώρα από το αδιέξοδο της ακυβερνησίας. Συνεπώς  οι πολίτες θα ψηφίσουν με διαφορετικά κριτήρια.

Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης με την απογραφή του 2011
Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό όμως ίσως προκαλέσει μια «λεπτομέρεια» που ξεχάστηκε στον ορυμαγδό των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της απογραφής του 2011.Ως γνωστόν οι εκλογές διεξήχθησαν με βάση την απογραφή του 2001 καθώς δεν είχαν προλάβει να ολοκληρωθούν οι οριστικές καταγραφές της πολύ πρόσφατης τελευταίας απογραφής του 2011. Τα στοιχεία αυτά ολοκληρώνονται στις 16 Μαΐου. Και ως εκ τούτου επί τη βάση συνταγματικής επιταγής, οι επαναληπτικές εκλογές -αν προκηρυχθούν μετά από αυτή την ημερομηνία- και σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εκλογές, θα διεξαχθούν με βάση τη νέα απογραφή. Η απογραφή του 2011 θα οδηγήσει σε πιθανή ανακατανομή των εδρών (αφού αλλού αυξάνονται αλλού μειώνονται) ενώ αλλάζει και το εκλογικό σώμα, αφού θα αποτυπώνει την νέα δημογραφική πραγματικότητα. Έτσι, για παράδειγμα η Β’ Αθηνών, θα διαθέσει δύο επιπλέον έδρες στα κόμματα.

Δεν αλλάζουν οι έδρες στην Ξάνθη
Το «Ε» απευθύνθηκε στην Στατιστική υπηρεσία προκειμένου να διερευνήσει αν η αλλαγή των πληθυσμιακών μεγεθών στο νομό ή στην περιφέρεια μας μπορούν να αυξομειώσουν αντιστοίχως τις έδρες. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός στο νομό μας σε σχέση με την απογραφή του 2001 αυξήθηκε κατά 8.000 μονίμους κατοίκους. Την ίδια στιγμή ο νομός Ροδόπης που έιναι επίσης τριεδρικός δεν παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις. Η αύξηση του πληθυσμού στο νομό μας προσεγγίζει τον πληθυσμό του νομού Ροδόπης και κατά συνέπεια δεν αναμένεται να επέλθει διαφοροποίηση στον αριθμό των εδρών. Σ’ ότι αφορά στη διαδικασία οι δήμοι θα κληθούν να καταρτίσουν νέους εκλογικούς καταλόγου και με βάση αυτούς η Διεύθυνση Οικονομικού – Διοικητικού της Π.Ε. Ξάνθης θα αποφασίσει τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…