Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Εργασιακό 09-05-2012

Εργασιακό 09-05-2012

0

Θέμα 1ο


2 φύλακες στην ΛΑ’ ΕΠΚΑ Ξάνθης  
680 φύλακες και καθαρίστριες στο ΥΠΠΟ  
Το νέο προσωπικό θα υπογράψει πεντάμηνες συμβάσεις      

Το «πράσινο φως» μετά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου αναμένουν πέντε μεγάλοι διαγωνισμοί του Δημοσίου.
Η προκήρυξη των εκλογών «πάγωσε» προς το παρόν τις διαδικασίες έκδοσής τους , όμως επειδή η πρόσληψη των νέων υπαλλήλων συνδέεται με τις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου, οι φορείς πιέζουν για την όσο το δυνατόν συντομότερη προώθησή τους. Μία από τις προτεραιότητες αφορά στην άμεση πρόσληψη 680 εποχικών υπαλλήλων στο υπουργείο Πολιτισμού.  
2 φύλακες για την ΛΑ’ ΕΠΚΑ
Συγκεκριμένα η πρόσληψη 590 Φυλάκων Νυχτοφυλάκων και 90 Καθαριστριών σε 54 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας κρίνεται επιβεβλημένη τόσο λόγω του θερινού ωραρίου λειτουργίας των μουσείων, όσο και εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό φύλαξης.
Οι θέσεις αφορούν πεντάμηνη εργασία και θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ (συμβάσεις ΣΟΧ), από τον εκάστοτε φορέα. Στην ΛΑ’ ΕΠΚΑ θα προκηρυχθούν 2 θέσεις φυλάκων, μία θέση ημερήσιου φύλακα και μια θέση νυχτοφύλακα.  
Προσόντα
Οι υποψήφιοι Φύλακες θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο των παρακάτω σχολικών μονάδων: ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικής Επαγγελματική Σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν. 1346/1983 ή άλλο ισότιμο τίτλο σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.      

   
Θέμα 2ο


Τον Μάιο η προκήρυξη για 1.500 πυροσβέστες    

 

Στο «παρά πέντε» της έκδοσης μπλόκαρε η μεγάλη προκήρυξη του Πυροσβεστικού Σώματος, για την πρόσληψη 1.500 εποχικών πυροσβεστών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της νέας αντιπυρικής περιόδου. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην προώθηση του αιτήματος για το νέο εποχικό προσωπικό από τα τέλη Μαρτίου (με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών), ενώ το συμπεριέλαβε και στις διατάξει του προϋπολογισμού του 2012, όπου αναφέρεται σε δαπάνες που αφορούν «τις αποδοχές των εποχικών πυροσβεστών και των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης του Πυροσβεστικού Σώματος».
Ωστόσο, η προεκλογική περίοδος «πάγωσε» την έκδοση του διαγωνισμού, ενώ περιόρισε και τη χρονική περίοδο (εξάμηνη πλέον), κατά την οποία θα εργαστεί το νέο προσωπικό. Έτσι, εάν προκύψει και ορκιστεί νέα κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες,  η προκήρυξη θα «βγει στον αέρα» γύρω στις 15 Μαΐου και οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στις λίστες, μέσω των οποίων θα γίνουν οι προσλήψεις.
Η κατανομή των θέσεων αφορά συνήθως τέσσερις ειδικότητες: εργάτες πυρόσβεσης – διάσωσης, οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων, εργάτες – οδηγοί αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων και πυροφύλακες.  
   
Θέμα 3ο


Ξεκινούν οι εγκρίσεις για 1.432 θέσεις στα ΕΛΤΑ
1.339 προσλήψεις με οκτάμηνες συμβάσεις
Το νέο προσωπικό θα πρέπει να έχει αναλάβει υπηρεσία έως τις  αρχές Ιουλίου 2012

Άμεσα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η έγκριση των 1.432 θέσεων εποχικού προσωπικού για Υπηρεσίες των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε Αθήνα και περιφέρεια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους για τη θερινή περίοδο 2012.
Η εγκριτική απόφαση έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα από τις 12 Μαρτίου, ωστόσο η διαδικασία «προσέκρουσε», μεταξύ άλλων, στην προκήρυξη των εθνικών εκλογών και θα επανεκκινηθεί μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει την κάλυψη:
■1.339 θέσεων με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας, και
■93 θέσεων με τετράμηνες συμβάσεις εργασίας.
Το νέο προσωπικό θα πρέπει να έχει αναλάβει υπηρεσία έως τις αρχές Ιουλίου 2012, επομένως οι αρμόδιοι των ΕΛ.ΤΑ. αλλά και του ΑΣΕΠ θα πρέπει να βιαστούν ώστε να προλάβουν τις ήδη «πιεσμένες» προθεσμίες.
Πιο συγκεκριμένα, για τις 93 θέσεις με τετράμηνη απασχόληση, το προσωπικό θα πρέπει να αναλάβει υπηρεσία στις αρχές Ιουνίου και για τις υπόλοιπες 1.339 θέσεις με οκτάμηνη απασχόληση, οι τοποθετήσει πρέπει να πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου.
Οι βασικές ειδικότητες που καλύπτονται παραδοσιακά από τα ΕΛ.ΤΑ. είναι τέσσερα, ενώ η κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα γίνεται ως εξής:
■ΔΕ Εσωτερικής Εκμετάλλευσης, 465 θέσεις με οκτάμηνη απασχόληση,
■ΔΕ Διανομέων, 814 θέσεις, εκ των
οποίων 54 με τετράμηνη απασχόληση,
■ΥΕ Διαμετακομιστών, 53 με οκτάμηνη απασχόληση, και
■ΔΕ Οδηγών, 100 θέσεις εκ των οποίων 39 με τετράμηνη απασχόληση.
Οι προκηρύξεις θα εκδοθούν μετά από έγκριση του ΑΣΕΠ, το οποίο είναι αρμόδιο για την παραλαβή και εκδίκαση των ενστάσεων.  

 

           
Θέμα 4ο


Στην αναμονή οι δήμοι για 25.000 προσλήψεις  
Το πρόγραμμα αυτεπιστασία τίθεται σε εφαρμογή μετά το σχηματισμό κυβέρνησης  

 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα προγράμματα αυτεπιστασίας στους δήμους και αναμένεται να ενεργοποιηθούν αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει ουσιαστικά με την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων και την περιγραφή των διαδικασιών με τις οποίες θα ενταχθούν οι δήμοι στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν να εργάζονται σε μικρά τεχνικά έργα των ΟΤΑ περίπου 25.000 άνεργοι που έχουν καταταχθεί σε κυλιόμενοι πίνακες του ΟΑΕΔ με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.
Παρόλο που οι θέσεις αυτεπιστασίας εξαιρούνταν του «παγώματος» προσλήψεων λόγω εκλογών, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών το πρόγραμμα δεν προχώρησε κατά την προεκλογική περίοδο, για να μη θεωρηθεί ότι «χρησιμοποιείται» για προεκλογικούς σκοπούς.    

           
Θέμα 5ο


Μαθητεία σε επιχειρήσεις για 8.475 αποφοίτους ΕΠΑΛ  
Προγράμματα για Δημόσια ΕΠΑΛ και Επαγγελματικές Σχολές    

 

Τη δυνατότητα εξάμηνης μαθητείας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προσφέρει σε 8.475 Απόφοιτους Τεχνικής Εκπαίδευσης των τελευταίων 2-3 ετών το υπουργείο Παιδείας, μέσω του προγράμματος «Μαθητεία για Απόφοιτους».
Το πρόγραμμα έχει ως θεμελιώδη στόχο να βελτιώσει την εργασιακή πραγματικότητα του μέλλοντος και να προετοιμάσει τους νέους για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, η νέα δράση του υπουργείου δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν καταλλήλους, να ξεχωρίσουν και τέλος να επιλέξουν τους μελλοντικούς τους εργαζόμενους.
Ωστόσο, η πεμπτουσία του προγράμματος είναι η ευκαιρία που δίνεται σε νέους αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και λίγο πριν μπουν στην αγορά εργασίας, να μάθουν την εργασιακή πραγματικότητα, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Οι νέοι απόφοιτοι που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα θα είναι υπότροφοι του υπουργείου Παιδείας, ενώ θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη στο ΙΚΑ για τον κίνδυνο ατυχήματος.
Οι επιλεγέντες υπότροφοι των τελευταίων δύο-τριών σχολικών ετών, θα πραγματοποιήσουν μαθητεία έξι ωρών, για ένα διάστημα έως έξι μηνών σε επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις μαθητείας. Οι ημέρες μαθητείας ορίζονται σε πέντε εβδομαδιαία, ενώ καθημερινά θα έχει διάρκειας έξι ωρών.
Οι υποτροφίες, που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, χορηγούνται στους απόφοιτους Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης δηλαδή των Δημοσίων Επαγγελματικών Λυκείων-Επαγγελματικών Σχολών, ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει πριν από δύο ή τρία σχολικά έτη.  
Δικαίωμα συμμετοχής
Στη συγκεκριμένη δράση του υπουργείου Παιδείας μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις (ατομικές, προσωπικές – Ο.Ε., Ε.Ε.,- ή κεφαλαιουχικές εταιρείες – Ε.Π.Ε., Α.Ε.), ενώ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα νυχτερινά κέντρα, οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.  
Πληροφορίες
Οι ενδιαφερόμενοι, μαθητευόμενοι ή επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται επαρκώς για το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες του στην ηλεκτρονική σελίδα http://www.mathiteia4u.gov.gr      

Θέμα 6ο


 

Κατάρτιση από EΕΔE 11.760 απολυμένων    

Κατάρτιση σε 11.760 απολυμένους ή ανέργους που ανήκουν στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, της εμπορίας, διακίνησης και συντήρησης αυτοκινήτων, αλλά και των κατασκευαστικών δομικών υλικών, προσφέρει η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αποτελείται από δύο δράσεις, δίνει την ευκαιρία στους ανέργους να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Συμβουλευτική, να επανακαταρτιστούν και να προετοιμαστούν για την ένταξή τους  στην αγορά εργασίας.  
Αιτήσεις
Ο ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να αποστείλουν, πέραν της αίτησης, επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, επικυρωμένο αντίγραφο Kάρτας Ανεργίας, βεβαίωση τελευταίου εργοδότη ή άλλο δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει η συνάφεια της δραστηριότητας με τους παραπάνω κλάδους, πρόσφατο βιογραφικό σημείωμα και τέλος, μια πρόσφατη φωτογραφία.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 28 Μαΐου. Πληροφορίες στα κεντρικά γραφεία της ΕΕΔΕ, Λ. Iωνίας 200 & I-ακωβάτων, 111 44 Αθήνα, αλλά και στο τηλέφωνο: 210.21 12 000.    
                     
Θέμα 7ο

 


Επιδοτήσεις 433,5 εκατ. ευρώ για κάθε είδους επιχειρήσεις  

 

 
Από τον Δεκέμβριο είχε προαναγγελθεί το πρώτο μετά από πάρα πολύ καιρό μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το υπουργείο Ανάπτυξης προδημοσίευσε την προκήρυξη της δράσης που χρηματοδοτεί έως και κατά 60% επενδύσεις υφιστάμενων και μη εταιρειών όλων των κλάδων.
Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ξεκινά η δράση, ούτε είναι διαθέσιμοι ακόμη οι αναλυτικοί κλάδοι δραστηριότητας που θα χρηματοδοτηθούν. Από τα πρώτα στοιχεία όμως, το πρόγραμμα θα αφορά στο μεγαλύτερο μέρος των μικρών επιχειρήσεων.
Προσοχή: οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι δαπάνες (τιμολόγια) που θα έχουν ημερομηνία πρωτύτερη της επίσημης προκήρυξης δεν θα είναι επιλέξιμες. Θα πρέπει να περιμένουν. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων και  επιλεξιμότητας δαπανών θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα ανακοινωθεί.
Το πρόγραμμα «ενίσχυσης επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ» χρηματοδοτεί την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.  
Θα ενισχυθούν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις:
• υφιστάμενες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις
• νέες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που έχουν μέχρι την ημερομηνία παραλαβής της επενδυτικής τους πρότασης δύο πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις
• υπό σύσταση επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά την παραλαβή του επενδυτικού τους σχεδίου  
Οι επιδοτήσεις
• για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις  ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών τριετίας τους να κυμαίνεται από 30.000 € μέχρι 50.000.000,00  για τις θεματικές ενότητες «Μεταποίηση» και «Τουρισμός». Ο ελάχιστος τζίρος ξεκινά από  20.000 € για τις ενότητες «Εμπόριο»  και «Υπηρεσίες».
Ο προϋπολογισμός κάθε πρότασης που μπορεί να επιχορηγηθεί (η επένδυση μπορεί να είναι μεγαλύτερη αλλά δεν θα χρηματοδοτείται το επιπλέον ποσό) κυμαίνεται:
• Από 30.000 έως 300.000 € για την θεματική ενότητα «Μεταποίηση» και «Τουρισμός»
• Από 20.000 έως 100.000 € για την θεματική ενότητα «Εμπόριο» και  «Υπηρεσίες»
Ο Συνολικός προϋπολογισμός της προκήρυξης ανέρχεται στα 433,5 εκατ ευρώ.  Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες για την μεταποίηση και τον τουρισμό και τους 12 μήνες για τις άλλες θεματικές ενότητες. Υπάρχει η δυνατότητα δίμηνης παράτασης.    
Τα ποσοστά επιδότησης ξεκινούν από 40% και φτάνουν στο 60% ανάλογα με την περιφέρεια και το μέγεθος της επιχείρησης (αν δηλαδή έχει λιγότερους ή περισσότερους από 50 εργαζόμενους). Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους (ίδια συμμετοχή) ή δάνειο. Τουλάχιστο το 25% πρέπει να μην προέρχεται από επιδότηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργασιακό, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δύο προσλήψεις στον δήμο Ξάνθης Δίμηνες συμβάσεις για το Τμήμα Πρασίνου Ο Δήμος Ξάνθης ανα…