Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

0

Η πραγματικότητα είναι εδώ
Είναι λυπηρό μεν, αλλά είναι και πραγματικό δε και δεν πρέπει να το κρύβουμε.
Δυστυχώς, η Περιφέρειά μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των εμβολιασθέντων πολιτών.
Υπάρχουν ευθύνες για το χαμηλό επίπεδο; Προφανώς και υπάρχουν, ας μην το αρνηθούν οι έχοντες τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους πολίτες και δεν το έχουν κάνει.
Παρότι ο πρωθυπουργός ζητά με επιχειρήματα πως πάση θυσία οι εμβολιασμοί να φθάσουν στο 70%, εντούτοις στην Περιφέρειά μας βρισκόμαστε στο 39% όσων έχουν εμβολιαστεί μια φορά και ιδιαίτερα χαμηλά βρίσκεται το ποσοστό όσων έκαναν και τις δύο δόσεις.
Γ.Δ.


Αυτούς θα πλήξει
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως «κάτι» πρέπει να κάνουμε στην Ξάνθη και την Περιφέρειά μας. Όταν μάλιστα καθημερινά μειώνεται ο αριθμός των εμβολιασμών στο νομό μας και στην κατάταξη βρισκόμαστε λίγο πάνω από τη Δράμα που είναι τελευταία.
Δράση χρειάζεται μετά από κοινή οργάνωση όλων των φορέων πριν είναι αργά.
Πρέπει να πειστούν και πιεστούν οι αρνητές του εμβολιασμού πως από δω και πέρα αυτοί θα κινδυνεύουν να νοσήσουν και να οδηγηθούν στις ΜΕΘ. Αυτούς θα πλήξει η μετάλλαξη του ιού Δέλτα. Αυτό θα πρέπει να τους γίνει κατανοητό διότι έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή τους και των αγαπημένων τους.
Γ.Δ.


Βραβεύτηκε ο δήμαρχος Ξάνθης
Στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί το επόμενο πανελλήνιο συνέδριο γραμματέων των δήμων. Αυτή είναι η είδηση που μας φέρνουν από την Κόρινθο όπου διοργανώθηκε το φετινό ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης και η γραμματέας του δήμου κα Σοφία Ψωμά. Και ο μεν δήμαρχος μίλησε και βραβεύτηκε για τις δράσεις του δήμου στην διαχείριση της πανδημίας, η δε κα Ψωμά ήταν στο πάνελ με τους συντονιστές του συνεδρίου και με τις συντονισμένες της προσπάθειες κατάφερε να φέρει το επόμενο συνέδριο στην Ξάνθη.
Μ.Ξ.


Τα δύσκολα είναι μπροστά μας…
Από τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουμε στην Ξάνθη και στην περιφέρειά μας. Κι αυτό είναι ένα κακό νέο ειδικότερα τώρα που τα κρούσματα αυξάνονται. Κάτι δεν πήγε σωστά με την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος στο γενικό πλαίσιο.  Όλος αυτός ο βομβαρδισμός πληροφοριών από τους ειδικούς, όλη αυτή η πολυγλωσσία σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για τις παρενέργειες των εμβολίων αλλά τις αντικρουόμενες πληροφορίες για το κατά πόσο καλύπτουν και την μετάλλαξη Δέλτα,  αποπροσανατόλισαν τον κόσμο, τον έκαναν διστακτικό και έπαψε να βλέπει το εμβόλιο σαν σωτηρία. Κι αυτό είναι μέγα λάθος γιατί πολύ απλά είναι το μόνο όπλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή η επιστήμη.
Έτσι όπως πάμε μάλλον οι δύσκολες μέρες δεν πέρασαν αλλά είναι μπροστά μας!
Μ.Ξ.


Δύο μέτρα και σταθμά
Από την κυβέρνηση προετοιμάζουν το νομοθετικό πλαίσιο για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε 60 έως 72 δόσεις. Η δε οριστικοποίηση εντός της εβδομάδας.
Αυτά από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης και καλώς καμωμένα σχετικά για την επιστρεπτέα ενίσχυση.Από την άλλη όμως, ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια μέσω του προγράμματος της μη επιστρεπτέας, ακόμη τίποτε.
Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.
Τσιμουδιά, δεν λένε τίποτε και οι επιχειρήσεις περιμένουν και συνεχίζουν να περιμένουν και φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Συνέπεια και ενδιαφέρον όταν το δημόσιο έχει να εισπράττει.  Όταν πρέπει να δίνει, αργεί και μάλιστα αρκετά.
-Δύο μέτρα και σταθμά μια ζωή εν Ελλάδι…
Γ.Δ.


Απόφαση ευθύνης
Ένα θεσμικό όργανο ξεχωρίζει σεβόμενο τις αρχές του, όταν δημόσια παίρνει θέση για σοβαρά θέματα της κοινωνίας. Η αναφορά ισχύει για τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης που μαζί με τους υπόλοιπους της Περιφέρειάς μας πήραν θέση υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στην Υγεία.
Μάλιστα, ζητούν η απόφαση  να υλοποιηθεί άμεσα κι όχι το φθινόπωρο διότι τότε μπορεί ν’αποβεί μοιραία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας πάντα της μετάλλαξης Δέλτα.
Η Εφημερίδα μας παγίως και από την αρχή της εμφάνισης του κορωνοϊού είχε ταχθεί υπέρ και μάλιστα υποστήριζε την δέσμευση των ανθρώπων που υπηρετούν τον τομέα Υγείας να εμβολιαστούν υποχρεωτικά.
Να λοιπόν που τα γεγονότα πλέον μας έχουν υπερκεράσει και πιέζουν για την ολική και χωρίς εξαιρέσεις υποχρεωτική συμμετοχή στους εμβολιασμούς με το δικαίωμα επιλογής όποιου εμβολίου επιθυμεί ο καθένας.
Γ.Δ.


Δύο θάνατοι ξανθιωτών
Χθες Τρίτη η Ξάνθη αποχαιρέτησε δύο αγαπημένους της ανθρώπους που έζησαν μια ήσυχη και απλή ζωή.
Ο πρώτος Γαβριήλ Πισκιουλόπουλος, Αβδηρίτης στην καταγωγή, άνθρωπος εργατικός και αγαπητός απ’όλους. Έφυγε ήσυχα σε ηλικία 89 χρόνων. Η εξόδιος Ακολουθία και ταφή του έγιναν στη γενέτειρά του.
Ο δεύτερος συμπολίτης που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι επίσης, ο Θανάσης Λεμονίδης.
Άνθρωπος με μουσική παιδεία γνωστός σαν ντουέτο με τον Τάκη Μιχαηλίδη που επί σειρά ετών διασκέδαζαν τους Ξανθιώτες.
Άνθρωπος αγαπητός επίσης, απλός, ευγενικός, επαγγελματίας μουσικών ειδών. Ήταν 77 χρόνων.
Στους οικείους τους θερμά συλλυπητήρια.
Γ.Δ.


Μοίρα αγροτών
Φέτος η αγροτική οικονομία του νομού έχει δεχτεί πολλά χτυπήματα. Αλλού παγωνιές την Άνοιξη κατά την ανθοφορία και πάνε οι αμυγδαλιές, ελιές και άλλα είδη δεντροκαλλιέργειας.
Ακολούθησαν συνεχείς βροχές που έπληξαν τα σιτηρά, ενώ προβλήματα έχουν και τα ακτινίδια όπως και τα καρύδια. Γενικώς οι καλλιέργειες που είναι εκτεθειμένες στις καιρικές αλλαγές έχουν προβλήματα πότε από το χαλάζι, πότε από το κρύο, πότε από τις πολλές βροχές.
Πράγματα γνωστά θα πουν κάποιοι. Ναι, αλλά «η φωτιά πονάει εκεί που καίει» και στην περίπτωση καίγεται πραγματικά ο αγρότης και τσουρουφλίζεται οικογενειακώς.
Γ.Δ.


Μοίρα αγροτών ΙΙ
Μια χρονιά καλή, μία άσχημη, μία έτσι κι έτσι. Αυτή είναι δυστυχώς η μοίρα των μικροαγροτών όπου γης. Όταν η παραγωγή ενός τόπου επηρεάζεται άμεσα από τις όποιες ιδιοτροπίες του καιρού, τότε το εισόδημα του αγρότη παίζεται κορώνα- γράμματα. Πότε το χαλάζι, πότε η ξηρασία και η έλλειψη νερού, πότε πλημμύρες και άλλα φαινόμενα, θέτουν σε δοκιμασία την αγροτική παραγωγή.
Δεν είναι κάτι νέο. Όλοι το γνωρίζουν λίγο-πολύ και γι’αυτό συμπάσχουν με την όποια δοκιμασία με τις ζημιές που στερούν εισόδημα κι ελπίδες. Φέτος μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν πήγαν καλά σε αρκετές καλλιέργειες αλλά και η συνέχεια και για άλλα είδη θα είναι δύσκολη.
Πριν χρόνια, οι επαγγελματίες της πόλης αγωνιούσαν κι αυτοί για την καλή παραγωγή των αγροτών και κτηνοτρόφων. Κι αυτό, διότι και από αυτούς προσδοκούσαν αύξηση του τζίρου τους, να πέσουν χρήματα στην αγορά.
Ακόμα πιο παλιά, με την μονοκαλλιέργεια του καπνού, αγρότες και επαγγελματίες συμπάσχαν από κοινού. Είχαν την ίδια ανησυχία να πάει καλά η παραγωγή και να διατεθεί σε καλή τιμή.
Γ.Δ.


Μοίρα αγροτών ΙΙ
Τα δράματα που έζησαν οι οικογένειες των καπνοπαραγωγών όπως μας τα έχουν διηγηθεί, ήταν μεγάλα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της καπνοπώλησης, όταν «άνοιγαν» οι τιμές κι αυτές ήταν χαμηλές. Οργή, βρισιές, απειλές, δάκρυα και πόνος στα σπίτια. Δουλειά ενός χρόνου, χωρίς ουσιαστικό κέρδος. Και να υπάρχουν χρέη, υποχρεώσεις, φτώχεια.
Ο καπνός από «θησαυρός» μεταβαλλόταν σε κατάρα. Έτσι άρχισε η μετανάστευση, η φυγή, η εγκατάλειψη της παραγωγής, δράματα οικογενειακά. Όλα αυτά στάθηκαν η αιτία να σταματήσει η μονοκαλλιέργεια του καπνού και σταδιακά οι αγρότες να στραφούν και προς άλλες.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για εκείνη την περίοδο, τι να πρωτογράψει.
Το δράμα των αγροτών υπήρχε παντού στην Ελλάδα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ήταν οι φτωχότεροι και χωρίς μέλλον άνθρωποι.
Οι σταδιακές αλλαγές άργησαν να έρθουν και οι πληγές επίσης έκλεισαν αργά του εμφυλίου.
Τέλος πάντων, σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, όμως η εξάρτηση των αγροτών από τις καιρικές συνθήκες υπάρχει έστω σε μικρότερο ποσοστό.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ…