Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πυροφυλάκιο στα Κιμμέρια από τον Δήμο Ξάνθης

Πυροφυλάκιο στα Κιμμέρια από τον Δήμο Ξάνθης

0
pyrosv anat thrakis

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «Ιόλαος» για την αντιπυρική προστασία

 

Με 13 υδροφόρα οχήματα και 91 άνδρες στην «μάχη πυρός» η Πυροσβεστική Ξάνθης.

Περιμένει τις πιστώσεις το Δασαρχείο Ξάνθης για να κάνει αντιπυρικές κλαδεύσεις και εργασίες καθαρισμού

 

Σε πλήρη ετοιμότητα και ανάπτυξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας της Πυροσβεστικής το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου σε συνεργασία με τους δήμους και το Δασαρχείο. Στόχος η πρόληψη, η άμεση επέμβαση με την εμφάνιση πυρκαγιάς και η άμεση κατάσβεση χωρίς να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το περιβάλλον.

Ευνοϊκές οι συνθήκες λόγω βροχοπτώσεων – Χαμηλός ο δείκτης επικινδυνότητας αλλά …δεν εφησυχάζουμε!

Όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Ξάνθης αντιπύραρχος Αναστάσιος Τοπαλίδης, στο νομό μας οι συνθήκες προς το παρόν είναι ευνοϊκές εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων και της υγρασίας που είναι αποτρεπτικές για την ανάπτυξη πυρκαγιάς: «Ο δείκτης επικινδυνότητας είναι χαμηλός λόγω των βροχοπτώσεων ωστόσο δεν εφησυχάζουμε. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι απαγορεύεται αυστηρά η έναρξη πυρός στην ύπαιθρο. Οι νέες διατάξεις 19/2021 και 9/2021 είναι πολύ αυστηρές και τα πρόστιμα που βεβαιώνονται από την υπηρεσία μας ξεκινούν από 200 ευρώ για όσους τις παραβαίνουν. Είναι δεδομένο ότι η συχνότερη αιτία  πρόκλησης πυρκαγιάς είναι από φωτιά στην ύπαιθρο είτε από αμέλεια είτε για αγροτικές εργασίες (κάψιμο ξερών χόρτων) και όλοι έχουμε δει τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν. Χάθηκαν ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον  είναι επίσης δραματικές. Πρέπει όλοι να λειτουργούμε με κοινωνική ευθύνη», τονίζει με έμφαση ο κ. Τοπαλίδης.

Με 13 υδροφόρα οχήματα και 91 άνδρες στην «μάχη πυρός» η Πυροσβεστική Ξάνθης

Στην Ξάνθη έχουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, την Πυροσβεστική στην ΒΙΠΕ και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στην Σταυρούπολη. Συνολικά οι τρεις αυτές υπηρεσίες διαθέτουν 13 υδροφόρα οχήματα και είναι επανδρωμένες με 91 άτομα μόνιμο προσωπικό ενώ πρόσφατα έχουν προσληφθεί άλλα 10 άτομα με εποχικές συμβάσεις: «Έχουμε και εξοπλισμό και καλή στελέχωση. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης συνδράμουν και υπηρεσίες από όμορους νομούς όπως άλλωστε προβλέπει και ο σχεδιασμός με εναέρια και επίγεια μέσα», επισημαίνει ο κ. Τοπαλίδης. Προσθέτει δε ότι είναι πλεονέκτημα το γεγονός ότι η Πυροσβεστική είναι στο κέντρο του νομού και απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την πεδινή ζώνη αλλά και την ορεινή, παρά του δύσβατου εδάφους.

 Περιμένει τις πιστώσεις το Δασαρχείο Ξάνθης για να κάνει αντιπυρικές κλαδεύσεις και εργασίες καθαρισμού

Μια από τις σημαντικές δράσεις πυροπροστασίας είναι οι εργασίες καθαρισμού από ξερά χόρτα, κλαδεύσεις δέντρων και υλοτομήσεις στα επικίνδυνα σημεία, όπως το περιαστικό άλσος της Ξάνθης, το Σαμακώβ και την Π. Πόλη. Αυτά αποτελούν αρμοδιότητα ευθύνης του Δασαρχείου Ξάνθης αλλά όπως αναφέρει ο Δασάρχης κ. Χρήστος Μήλιος δεν έχουν γίνει αντιπυρικές κλαδεύσεις γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η κατανομή των πιστώσεων: « Υπάρχει μια περσινή δημοπρασία για το αλσύλλιο της Μάνδρας. Κάναμε κάποιες εργασίες στις αντιπυρικές ζώνες, κάποιες υλοτομήσεις πάνω από τα σπίτια στην Π. Πόλη και το Σαμακώβ. Έχουμε ελλιπή χρηματοδότηση και ως εκ τούτου δεν έχουμε πολλά περιθώρια».

Με καθαρισμούς και λειτουργία Πυροφυλακίου στα Κιμμέρια συνδράμει στην πυροπροστασία ο δήμος Ξάνθης

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου με την κωδική ονομασία «Ιόλαος» που αφορά τις πυρκαγιές ο δήμος Ξάνθης με υπόδειξη της Πυροσβεστικής Ξάνθης που έχει την γενική καθοδήγηση της υλοποίησης των αντιπυρικών δράσεων έχει τοποθετήσει ένα Πυροφυλάκιο στα Κιμμέρια και στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την Πολιτική Προστασία κ. Γιάννης Ζερενίδης: «Ο δήμος συνεργάζεται με την Πυροσβεστική και συνδράμει στην προσπάθεια για πυροπροστασία. Στο πλαίσιο αυτό και με υπόδειξη της Πυροσβεστικής έχουμε κάνει εργασίες καθαρισμού στο περιαστικό άλσος και στο τόξο των Κιμμερίων – Πανεπιστημιούπολης. Έχουμε επίσης προσλάβει έναν υπάλληλο για πυροφύλακα στο Πυροφυλάκιο που κάναμε για πρώτη φορά φέτος στα Κιμμέρια. Έχουμε κινητοποιήσει τις εθελοντικές ομάδες, τον Κυνηγετικό σύλλογο και τον Ερυθρό Σταυρό οι οποίες και κάνουν περιπολίες. Επίσης έχουμε το Μητρώο Ιδιωτών χειριστών Μηχανημάτων το οποίο άμεσα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε σε περιπτώσεις ανάγκης και να θέσουμε σε λειτουργία τα Μηχανήματά μας. Μέσα στον Ιούλιο θα κάνουμε εργασίες καθαρισμού και στο αλσύλιο του Ευμοίρου. Γενικά είμαστε σε επαγρύπνηση και ο δήμος και η ΔΕΥΑΞ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…