Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Αλλάζουν όλα στις επικουρικές συντάξεις με τον ατομικό λογαριασμό των εργαζομένων

Αλλάζουν όλα στις επικουρικές συντάξεις με τον ατομικό λογαριασμό των εργαζομένων

0

Ποιους αφορά ο νέος τρόπος υπολογισμού

Μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων… συνέχεια αυτή την εβδομάδα. Μετά την δημοσίευση – στο ΦΕΚ του νόμου για τα εργασιακά, παρουσιάστηκε εχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή αμέσως μετά το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη σύσταση ενός νέου ασφαλιστικού ταμείου: “Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης”. Ο τίτλος του, μαρτυρά και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης.

Τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι ως εισφορές δεν θα πηγαίνουν στον “κουβά” για να πληρωθούν οι υφιστάμενες συντάξεις. Θα κατατίθενται σε έναν ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου ώστε να “πληρώσουν” τη σύνταξή του όταν θα θεμελιωθεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Βασική δουλειά του Ταμείου πέρα από το να τηρεί τους ατομικούς κουμπαράδες, θα είναι και να επενδύει τα χρήματα που θα συσσωρεύονται μήνα με τον μήνα ώστε να εξασφαλίζει όσο το δυνατόν καλύτερες αποδόσεις για τα κεφάλαια και μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους ασφαλισμένους. Και επειδή οι επενδύσεις μπορεί να έχουν και ζημιές, ο ιδρυτικός νόμος του νέου Ταμείου θα προβλέπει ότι το δημόσιο θα εγγυάται το κεφάλαιο που θα συσσωρεύεται στους λογαριασμούς από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων

Στο νέο Ταμείο θα ασφαλιστούν υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας για τους οποίους γίνονται κρατήσεις επικουρικής ασφάλισης. Όσοι λοιπόν ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την 1/1/2022 ως μισθωτοί είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα αλλά και όσοι κάνουν έναρξη ως μηχανικοί ή δικηγόροι, θα δουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να κατευθύνονται στον ατομικό κουμπαρά του νέου ταμείου.

Προαιρετική δυνατότητα ασφάλισης, θα υπάρχει για όλους τους νέους ηλικίας έως 35 ετών. Μάλιστα, για τους τελευταίους δεν θα υπάρχει διαχωρισμός. Οποιοσδήποτε επιθυμεί, θα μπορεί να ζητεί την ασφάλισή του ώστε να διασφαλίσει δικαίωμα στην επικούριση με τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος που θα εγγραφεί στο νέο ταμείο δεν θα αλλάξουν. Δηλαδή, για όσους έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, θα καταβάλλεται το 6% του μεικτού μισθού (το 3% θα το πληρώνει ο εργοδότης και το 3% θα παρακρατείται από τον μισθό του εργαζόμενου), ενώ για όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής της ασφαλιστικής κλάσης.

Σήμερα υπάρχουν τρεις επιλογές: από 42 έως 62 ευρώ ανά μήνα. Ένα από τα “καινοτόμα” στοιχεία του νέου συστήματος θα είναι ότι οι ασφαλισμένοι θα βλέπουν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, να συσσωρεύεται κάθε μήνα το ποσό των εισφορών. Δηλαδή, ακόμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου, θα βλέπουν τον λογαριασμό να γεμίζει.

Τι θα ισχύσει για όσους έχουν ήδη επικουρική ασφάλιση

Για όσους έχουν ήδη ξεκινήσει εργασία αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να μπουν στο νέο ταμείο, τίθεται το θέμα του τι θα γίνει με τις εισφορές που έχουν ήδη καταβληθεί. Ουσιαστικά, θα ακολουθηθεί η λογική της διαδοχικής ασφάλισης. Ο ασφαλισμένος θα πάρει όταν συνταξιοδοτηθεί μια αναλογία σύνταξης από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (σ.σ υπολογίζεται με συντελεστή περίπου 0,47% επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου έτους για κάθε χρόνο ασφάλισης) και φυσικά το ποσό που του αναλογεί με βάση τον κεφαλαιοποιητικό μηχανισμό υπολογισμού.

Άρα, ο νέος ηλικίας έως 35 ετών θα κληθεί να διαλέξει αν θέλει να συνεχίσει με το υφιστάμενο σύστημα που του προσφέρει το 0,45% των αποδοχών ανά έτος ή αν θέλει να διεκδικήσει υψηλότερες αποδόσεις μέσω του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι αποδόσεις; Εγγύηση θα υπάρχει μόνο για το κεφάλαιο. Από εκεί και πέρα, οι εμπειρίες στο εξωτερικό δείχνουν ότι οι αποδόσεις μπορεί να κυμαίνονται από 1,7% έως και 5 ή 6%.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …