Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Μια Εκπαιδευτική και πολιτιστική συμβολή

Μια Εκπαιδευτική και πολιτιστική συμβολή

0

Εγκαινιάστηκε η έκθεση της εικαστική συλλογής τηςALPHA BANK. Η Ελλάδα του 16ου – 19ου αι. με την ματιά των ξένων περιηγητών. Ένα ταξίδι στο χρόνο, μια γνωριμία με την Ελλάδα του χθες, μέσα από χάρτες και τοπιογραφικά θέματα, μέσα από χαρακτικά και λιθογραφίες που καλύπτουν την χρονική περίοδο από τον 16ο αι. – 19ο αι. δίνει την ευκαιρία η ALPHA BANK να ανακαλύψει το κοινό της Ξάνθης, με την έκθεση της εικαστικής της συλλογής της στη Δημοτική Πινακοθήκη «Χρήστος Παυλίδης», που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς της η ALPHA BANK… «ανοίγει» την προσωπική της συλλογή στο κοινό και …ευχής έργον στα παιδιά, με στόχο τον εμπλουτισμό της γνώσης και την πολιτιστική συμβολή.

«Είναι μια έκθεση που αποτελείται από χάρτες, χαρακτικά και απεικονίσεις ξένων περιηγητών που είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα από τον 16 – 19ο αι. και αποτελεί μια άποψη των ξένων για την Ελλάδα. Η έκθεση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και εικαστικό και θέλουμε να την επισκεφτούν κυρίως τα σχολεία. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Αλεξανδρούπολη, στο Βόλο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», τονίζει ο κ. Άρης Ραπίδης που έχει το σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης.

Παρόντες στα εγκαίνια ο Διευθυντής των Καταστημάτων της ALPHA BANK Βόρειας Ελλάδας κ. Βουρλάς Παναγιώτης, ο οποίος μίλησε για το «άλλο πρόσωπο» της τράπεζας «που πέρα από το οικονομικό είναι και κοινωνικό και πολιτιστικό», η Διευθύντρια του Ανθρώπινου Δυναμικού της ALPHA BANK κα Στεργιοπούλου Γεωργία ο κ. Τρυφωνίδης Χρήστος Διευθυντής της ALPHA BANK Ξάνθης και το φιλότεχνο κοινό της πόλης μας που πλαισιώνει τις εκδηλώσεις της Πινακοθήκης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Διευθυντής της, κ. Σεργκενλίδης, ευχαριστώντας το.

Σημειώνεται ότι η συλλογή της ALPHA BANK, προέρχεται από τη συλλογή της πρώην Τραπέζης Πίστεως και της Ιονικής τραπέζης, αριθμεί πάνω από 6.000 έργα εικαστικά και γλυπτά, ενώ ένα κομμάτι αυτών 1000 περίπου αποτελούν χάρτες και χαρακτικά εκ των οποίων εκτίθενται περίπου 30 στην Πινακοθήκη της Ξάνθης.

Πως είδαν οι ξένοι περιηγητές την Ελλάδα του 16 – 19 ου αι.

Οι πρώτοι χάρτες που παρουσιάζονται και απεικονίζουν τον Ελλαδικό χώρο προέρχονται από τους χάρτες της «Γεωγραφίας» του Πτολεμαίου – Έλληνας μαθηματικός , αστρονόμος και γεωγράφος εξέδωσε την περίφημη «Γεωγραφία» σε οκτώ τόμους που περιείχε 26 τοπικούς χάρτες και ένα παγκόσμιο, έθεσε δε τις βάσεις του επιστημονικού προσδιορισμού της θέσης διαφόρων τόπων με γεωγραφικές συντεταγμένες.

Επόμενη απόπειρα χαρτογράφησης έγινε από τους Βενετούς τα λεγόμενα Ιζολάρια που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Επίσης από την εποχή του Μπαρόκ του 17ου αιώνα, όπου εισέρχονται στο χώρο της χαρτογραφίας οι Φλαμανδοί και οι Ολλανδοί χαρτογράφοι. Υπάρχουν αξιόλογα εικαστικά δείγματα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των χαρτών είναι η διακόσμησή του και τα χρώματα. Εκτίθεται ένας σπάνιος χάρτης της Θράκης όπου το διακοσμητικό του στοιχείο είναι ο Ορφέας με τη λύρα. Στα τέλη του 18ου αι. με την εφεύρεση της λιθογραφίας, οι χάρτες τυπώνονται πολύ εύκολα και γίνονται κτήμα των πολλών.

Στο δεύτερο κομμάτι της συλλογής περιέχονται χαρακτικά που φιλοτεχνήθηκαν από ξένους περιηγητές που περιηγήθηκαν στην Ελλάδα και απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινότητα Ελλήνων, αρχαιολογικούς χώρους και διάφορα στοιχεία της πολιτιστικής της ταυτότητας. Ιδιαίτερα αναπτύχθηκε αυτή η απεικόνηση, με το κίνημα του Φιλελληνισμού, όπου πολλοί ξένοι κυρίως Γάλλοι και Άγγλοι περιηγούνταν την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Σπάνιες λιθογραφίες «Ελληνίδα» 1814 – 1893, «Ένας ακόλουθος του Βελή», 1825 «Η πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Ζάκυνθο», 1821 Ακουατίντα επιζωγραφισμένη, ολοκληρώνουν την εικόνα ζωής της Ελλάδας, που πέρα από την εικαστική τους αξία αποκτούν και εκπαιδευτική αξία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Έφυγε» ο Κώστας Βλαχόπουλος

Η εκδοτική οικογένεια πενθεί.Σε ηλικία 55 χρόνων. Συνεχίζει ο γιος του Σταύρος. Η εκδοτική…