Επτά τα εξεταστικά κέντρα – Ποιος είναι ο «εφιάλτης» των υποψηφίων
Self testing: Τέσσερα τμήματα κλειστά – Δύο εκπαιδευτικοί θετικοί
Προβληματισμός για τις επιδόσεις λόγω τηλεκπαίδευσης
779 Ξανθιώτες μαθητές, 779 …χτυποκάρδια για τις Πανελλαδικές που μπήκαν στην τελική ευθεία. Ο κύβος ερρίφθη από το υπουργείο Παιδείας που υπακούοντας στις ανάγκες των καιρών, επισπεύδει την ημερομηνία λήξης του σχολικού έτους για την Γ’ Λυκείου στις 2 Ιουνίου αντί για 11 Ιουνίου που ισχύει για την Α’ και Β’ τάξεων του Λυκείου καθώς επίσης και τα Γυμνάσια. Έτσι οι Πανελλήνιες ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.
Ο «εφιάλτης» των εξεταζομένων στις Πανελλαδικές
Η απόφαση του υπουργείου για επίσπευση της λήξης του σχολικού έτους μόνο για την Γ’ Λυκείου υπαγορεύτηκε από τις συνθήκες της πανδημίας και ειδικότερα για να μην χάσει τις εξετάσεις υποψήφιος ή υποψήφια που θα βρεθεί θετικός στις 2 Ιουνίου καθώς τον καλύπτει το χρονικό περιθώριο των 14 ημερών καραντίνας. Τι θα γίνει όμως για κάποιον που θα βρεθεί θετικός υποψήφιος στο διάστημα που μεσολαβεί; Ακόμη περισσότερο όταν κάποιος έχει δώσει εξετάσεις σε ένα δύο ή τρία μαθήματα και βρεθεί θετικός; Αυτός είναι και ο μεγάλος εφιάλτης υποψηφίων και γονέων καθώς τότε θα εξαναγκαστεί να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο και μάλιστα σ’ όλα τα μαθήματα και όχι μόνο σ’ αυτά που απέμειναν όπως προβλέπει το ισχύον πλαίσιο νόμου!
Για το λόγο αυτό ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης εφιστά την προσοχή στους μαθητές και στους γονείς: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις μέρες από τους μαθητές και την οικογένεια. Να τηρούν σχολαστικά όλα τα μέτρα για να μην χάσουν τις εξετάσεις και ταλαιπωρηθούν. Το υπουργείο έχει προβλέψει να ολοκληρωθούν σε 4 ημέρες και όχι σε 6 που ήταν παλαιότερα και σύντομα θα έχουμε το ειδικό πρωτόκολλο που θα ισχύει για τις εξετάσεις».
779 υποψήφιοι σε επτά εξεταστικά κέντρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ξάνθης τα εξεταστικά κέντρα θα είναι επτά και σ’ αυτά θα εξεταστούν 779 υποψήφιοι.
Ειδικότερα:
Εξεταστικά κέντρα Ξάνθης | Αριθμός Υποψηφίων |
1ο ΓΕΛ Ξάνθης | 175 (εκ των οποίων 25 από το Μουσικό Λύκειο) |
2ο ΓΕΛ Ξάνθης | 189 ( εκ των οποίων 14 από το Εσπερινό ΓΕΛ) |
3ο ΓΕΛ Ξάνθης | 180 (εκ των οποίων 4 από τα Εκκλησιαστικό ΓΕΛ) |
4ο ΓΕΛ Ξάνθης | 143 (εκ των οποίων 69 από το Μειονοτικό ΓΕΛ) |
ΓΕΛ Αβδήρων | 43 (εκ των οποίων 8 από το ΑΞΙΟΝ) |
6ο ΓΕΛ Γλαύκης | 44 (εκ των οποίων 5 από το Ιεροσπουδαστήριο Ξάνθης) |
ΓΕΛ Σταυρούπολης | 5 |
Self testing: τέσσερα τμήματα κλειστά – Δύο εκπαιδευτικοί θετικοί
Σ’ ότι αφορά την εικόνα στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με βάση τα self test αυτή την στιγμή είναι κλειστά 4 τμήματα (1 από Λύκειο και 3 από Γυμνάσια) γιατί βρέθηκαν θετικά κρούσματα ενώ έχουν βρεθεί θετικοί και δύο εκπαιδευτικοί και έχουν τεθεί σε καραντίνα. Να σημειώσουμε ότι όπως αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης είναι αρκετά υψηλό το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί κατ’εξαίρεσιν νωρίτερα και συνεχίζεται.
Προβληματισμός για τις επιδόσεις λόγω τηλεκπαίδευσης
Προβληματισμός υπάρχει στην εκπαιδευτική κοινότητα για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η επίδοση των υποψηφίων στις πανελλαδικές από τις ιδιαίτερες συνθήκες διδασκαλίας που επικράτησαν αυτή την χρονιά λόγω πανδημίας: «Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Η τηλεκπαίδευση είναι ένα βοηθητικό εργαλείο και ήταν ένα αναγκαίο μέτρο για την ανάσχεση της πανδημίας αλλά δεν αντικαθιστά την δια ζώσης διδασκαλία. Εκτιμώ ότι λειτούργησε καλά, η ύλη ολοκληρώθηκε πριν το Πάσχα ώστε οι μαθητές να έχουν πολύ χρόνο για επαναλήψεις. Ευελπιστώ και εύχομαι όλα να πάνε καλά και τα παιδιά μας να πετύχουν στις σχολές που επιθυμούν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης.
Τηλεφωνικές γραμμές από την Δευτεροβάθμια και ψυχολογική στήριξη από τα ΚΕΣΥ σε υποψηφίους
Να σημειώσουμε ότι προς διευκόλυνση των γονέων και των υποψηφίων η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ξάνθης έχει ανοίξει δύο ειδικές τηλεφωνικές γραμμές που θα παράσχουν πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά στις πανελλαδικές. Επίσης το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) διαθέτει ψυχολόγους που παρέχουν ψυχολογική στήριξη.
Τηλέφωνα: 2541350292 και 2541350298.
Μαριάννα Ξανθοπούλου