Υλικά για τη ζύμη:
-100ml γάλα
-100ml νερό
-1/2 κ. γλ. αλάτι
-10 γρ. ζάχαρη
-80 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
-5 μέτρια αυγά
-150 γρ. αλεύρι
Υλικά για την επάλειψη της ζύμης:
-1 κρόκο αυγού
-1 κ. σ. γάλα
-1 κ. σ . φιλέ αμυγδάλου
Υλικά για την κρέμα:
-250 ml κρέμα γάλακτος 35%
-500 γρ. μασκαρπόνε
-450 ml dulce de leche
-1 κ. γλ. πάστα βανίλιας
-Φράουλες και άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα
Τα υλικά είναι για 2 μεγάλες ή 8 μέτριες κουλούρες.
Ξεκινάμε με τη ζύμη: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα. Λίγο πριν πάρει βράση, ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τη ζύμη σε μέτρια θερμοκρασία για 2 ακόμη λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μίξερ. Ανακατεύουμε τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά, έτσι ώστε να κρυώσει λίγο πριν ρίξουμε τα αυγά (για να μην κόψουν). Τα αυγά τα αδειάζουμε πρώτα σε ένα μπολ, κι έπειτα τα προσθέτουμε στη ζύμη ένα-ένα. Σε αυτό το σημείο η ταχύτητα του μίξερ πρέπει να είναι στο μάξιμουμ. Χτυπάμε μέχρι να δούμε τη ζύμη να ομογενοποιείται.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200°C. Με μια σπάτουλα τοποθετούμε τη ζύμη σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής που έχει στόμιο με δόντια. Σε ένα ταψί, όπου έχουμε προηγουμένως απλώσει μια λαδόκολλα, σχεδιάζουμε με ένα μολύβι κύκλους (φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους) για τις κουλούρες μας. Αναποδογυρίζουμε τη λαδόκολλα (για να μην λερωθεί ή ζύμη). Πάνω στον κύκλο σχεδιάζουμε προσεχτικά την πρώτη κουλούρα και εσωτερικά μία δεύτερη. Αυτή είναι η βάση της κουλούρας. Από πάνω στρώνουμε ανάμεσα στη διπλή κουλούρα, ακόμα μία τελευταία.
Ανακατεύουμε τον κρόκο με τη μια κουταλιά γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε τις κουλούρες. Πασπαλίζουμε με το φίλε αμυγδάλου και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά (αν είναι μέτριες οι κουλούρες) ή 35 λεπτά (αν είναι μεγάλες) μέχρι να πάρουν ένα χρυσάφι χρώμα. Προσοχή: Δεν ανοίγουμε τον φούρνο καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος. Απομακρύνουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τις κουλούρες σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Για την κρέμα: Χτυπάμε πρώτα την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει λίγο, κι έπειτα προσθέτουμε τη βανίλια, το μασκαρπόνε και το dulce de leche. Συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να σφίξει η κρέμα. Την τοποθετούμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει μέχρι να κρυώσουν εντελώς οι κουλούρες. Γεμίζουμε τις κουλούρες με την κρέμα και σερβίρουμε με φρέσκες φράουλες. Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.