Οι παρελάσεις έγιναν με παρατράγουδα αλλά και την αστυνομική παρουσία ιδιαίτερα αισθητή, μη τυχόν και υπάρξει συντονισμένη επίθεση από πολίτες κατά της εξέδρας των επισήμων. Την ώρα που η τρόικα πυκνώνει τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκηρύξει εκλογές, η παρέλαση της 25ης Μαρτίου αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με την σημασία της, τα επίκαιρα μηνύματά της και την εκδηλωμένη δυσφορία των πολιτών κατά του μνημονίου. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει στο παρελθόν ότι μια παρέλαση θα αποτελούσε την αφορμή για την εκδήλωση διαμαρτυριών από το πλήθος , που πλέον δεν παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επίδειξη των οπλικών συστημάτων και την μαθητική κορμοστασιά, αλλά επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στους επίσημους και την δυνατότητα που του δίνεται να τους αποδοκιμάσει.
Πέρα από κάθε αμφιβολία, όλοι πλέον εστιάζουν την προσοχή τους στις επιπτώσεις αυτής της δυσφορίας που εκδηλώνεται σε κάθε εμφάνιση των πολιτικών αλλά και στα πρωτοφανή μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία τους. Οι παρελάσεις, λοιπόν, ως ευκαιρία έκφρασης αντιμνημονιακής συμπεριφοράς; Μάλλον. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, όπου κανείς δεν μπορεί να ελέγξει κατά πόσο η οργή του κόσμου θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, βέβαια, κρατούν αρνητική στάση απέναντι σε αυτές τις διαμαρτυρίες και αναμένουν την κάλπη που σύντομα θα εκλέξει αυτούς που θα συνεχίσουν την ταλαιπωρία του κόσμου. Οι δεσμεύσεις έχουν δοθεί, τα ανταλλάγματα είναι ήδη μεγάλα και αυτό που απομένει είναι μονάχα η τυπική διαδικασία του όλου θέματος.
Οι παρελάσεις λοιπόν ως σημείο συνάντησης πολιτών και επισήμων αποτελούν τον μίτο της Αριάδνης και την αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της κοινωνικής αντιπαράθεσης . Σε μια εποχή όπου τα περιθώρια πειθούς του εκλογικού σώματος έχουν στενέψει απελπιστικά, σε μια περίοδο όπου τα κόμματα «ψάχνονται» για την καλύτερη εκπροσώπησή τους στη νέα Βουλή, η αντιπαράθεση με τους πολιτικούς μεγαλώνει και το όλο θέμα εξελίσσεται σε θρίλερ. Η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ έχει αποδώσει κάποιους καρπούς αλλά για αυτοδυναμία ουδείς λόγος από πουθενά. Η ΝΔ απλά κατέχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις , και τα υπόλοιπα κόμματα επιδιώκουν να ωφεληθούν από τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ. Κοντά σε αυτά, όπως προείπα, και οι συχνές πλέον – σε μηνιαία βάση – επισκέψεις της τρόικα, για να μας υπενθυμίζουν πως ο έλεγχος εφεξής θα είναι ασφυκτικός.
Φτάνουμε λοιπόν λίγο πριν από τις εκλογές και τα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα. Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, δηλώνει πως η Ελλάδα πρέπει όχι μόνο να βγει από αυτή την κρίση όρθια και ενωμένη, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια νέα πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας. «Αυτός είναι σήμερα ο σύγχρονος εθνικός αγώνας της χώρας μας: να εξυγιάνει και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος, να επιτύχει υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο». Λίγο πριν από τις εκλογές, τα λόγια αυτά φαντάζουν ειδυλλιακά, αλλά μακράν της οδυνηρής πραγματικότητας. Με ανεργία πάνω από το 20% και τις τιμές στα ύψη, το μόνο που δεν θα περίμενε κανείς είναι οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση της θέσης της χώρας.
Τα δεδομένα είναι πολύ αρνητικά, σε αντιδιαστολή με τα ευχολόγια εξακολουθούν να βαδίζουν τον ολισθηρό δρόμο της υποκρισίας.. Και μιας και οι επικείμενες εκλογές δεν πρόκειται να προσθέσουν τίποτε περισσότερο, μιλάμε για μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Το μόνο που μπορούν να κάνουν λοιπόν τα κόμματα και οι πολιτικοί, είναι να φυλάγονται στις δημόσιες εκδηλώσεις και τα πανηγύρια. Τα παρατράγουδα εφεξής θα είναι πολλά και ειδικά αυτή την προεκλογική περίοδο όπου πολλοί εκπρόσωποι των κομμάτων θα επιχειρήσουν με δημόσιες εμφανίσεις να αλιεύσουν την ψήφο του κόσμου. Η παρέλαση ήταν η αρχή. Ακολουθούν οι ομιλίες σε ακροατήρια έτοιμα να αντιδράσουν σε κάθε τάξιμο και μεταρρυθμιστική υπόσχεση. Και εκεί έγκειται η επικινδυνότητα του όλου πράγματος. Κοινώς να περιμένετε πολλά και δη ευτράπελα, παρά την όποια αστυνομική παρουσία.
(phil.zaharis@gmail.com)
-
Τους 50 υποψήφιους του συνδυασμού της ανακοίνωσε η Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη
Για άξιους επιχειρηματίες που αγαπούν την Ξάνθη και θέλουν με συλλογική προσπάθεια να την … -
Οι 69 του Στέλιου Μωραΐτη για τις εκλογές
Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του συνδυασμού «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο Ξάνθης» – Κάλεσμα… -
Οι εθνικές εκλογές στην Βουλγαρία τελείωσαν, η συνεχιζόμενη αστάθεια όχι
Οι πολίτες της Βουλγαρίας κλήθηκαν, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, για έβδομη φορά στις κάλπες …
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Τεχνητά διλήμματα & πολιτικός εμπαιγμός
Την ίδια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις συναγωνίζονται η μία την άλλη για τα αποτελέσματα των… -
Δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων & αυτοοργάνωση
Πολλά είναι πλέον τα δίκτυα αλληλεγγύης και ανταλλαγής προϊόντων που έχουν αναπτυχθεί και … -
Η κατάλληλη κυβέρνηση & το κατάλληλο μότο
Οδεύουμε προς δύσκολες ημέρες μέχρι τις εκλογές όπου όλα θα κριθούν στην λεπτομέρεια και σ…
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
-
«Συμπαραστάτης του Αθλητή και της Αθλήτριας : η αναγκαία πρωτοβουλία της Πολιτείας για την ενίσχυση της συνταγματικής εγγύησης του Αθλητισμού»
Ι. α. Την 11.06.1975 με την δημοσίευση του Συντάγματος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατί… -
Ένα παράδειγμα άξιο θαυμασμού: «Μιλάω με τα χέρια» των Μολλά Ογλού Γκιοκχάν και Δήμητρας Ψύρρα
Χάρηκα ιδιαίτερα και συγκινήθηκα όταν ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης μού χάρισε το βιβλίο «Μιλ… -
Ζούμε για να ποστάρουμε ή ζούμε για να ζούμε;
Γράφει η Μαρία Μουσοπούλου Αλλάζει η εμπειρία της θέασης από την πλευρά του δέκτη και του …
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
«Συμπαραστάτης του Αθλητή και της Αθλήτριας : η αναγκαία πρωτοβουλία της Πολιτείας για την ενίσχυση της συνταγματικής εγγύησης του Αθλητισμού»
Ι. α. Την 11.06.1975 με την δημοσίευση του Συντάγματος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατί…