Υποτονική έως απογοητευτική η κίνηση στην αγορά. Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ: «Δυσοίωνο το μέλλον της μικρομεσαίας επιχείρησης». Δουλεύουμε για να πληρώνουμε ΔΕΗ ΟΤΕ, κινητά και εξόφληση δανείων. Η μικρομεσαία επιχείρηση μαραζώνει, το παραεμπόριο ανθεί και η κινέζικη «επέλαση»…απειλεί την ελληνική αγορά
Διάχυτη είναι η απογοήτευση στην αγορά από την υποτονική…έως απογοητευτική κίνηση των ημερών. Οι γιορτινές μέρες πάντα γεννούν την ελπίδα στους καταστηματάρχες να αυξήσουν τον τζίρο τους, καθώς και ο δέκατος τρίτος μισθός αποτελεί καταναλωτικό δέλεαρ. Όμως ατύχησαν για φέτος, αφού το σκηνικό που διαμορφώθηκε είναι πλήρως απογοητευτικό και προκαλεί σκεπτικισμό και ανησυχία για το μέλλον τους. Τα στοιχεία πανελλαδικά είναι ενδεικτικά: «Από τις πρώτες εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου προκύπτει ότι ο τζίρος στα πολυκαταστήματα κινήθηκε φέτος χαμηλότερα κατά 10%-20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μείωση των πωλήσεων έφθασε μέχρι και 50% σε ορισμένες περιφερειακές αγορές. Μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2003 ήταν οι πωλήσεις και στο ιστορικό κέντρο, της Αθήνας, όπου παραδοσιακά γίνεται ο περισσότερος τζίρος», σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων». «Ο τζίρος των 4 δισ. ευρώ που είχε τεθεί ως στόχος για την αγορά των εορτών καθίσταται ανέφικτος.
Οι έμποροι στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο επόμενο δεκαήμερο, εν όψει των εορτών της Πρωτοχρονιάς, για να αναπληρώσουν τις απώλειες του τζίρου τους. Ωστόσο, γνωρίζουν ότι οι πωλήσεις θα κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περυσινά».
Το ίδιο σκηνικό και στην αγορά της Ξάνθης. Κόσμος πάει και κι έρχεται…δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι ψωνίζει… αλλά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου αξιολογώντας τα πρώτα στοιχεία έχει άλλη άποψη: «Η φετινή κίνηση στην αγορά ήταν από υποτονική έως απογοητευτική. Ο κύκλος εργασιών ήταν πολύ πεσμένος σε σχέση μετά προηγούμενα χρόνια».
Ο κ. Τσιακίρογλου διατυπώνει την άποψη ότι αυτή η πεσμένη αγοραστική κίνηση οφείλεται εν κατακλείδι …στο ότι δουλεύουμε για να πληρώνουμε λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, πιστωτικές κάρτες και…ότι περισσέψει το διαθέτουμε πρωτίστως για τρόφιμα…άποψη – βίωμα για τους πολλούς: «Οι μισθοί έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ ανάγκες της οικογένειας σε είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες έχουν αυξηθεί υπέρμετρα. Για παράδειγμα οι υπηρεσίες ΔΕΗ ΟΤΕ, ΔΕΥΑΞ έχουν υπερκοστολογηθεί, σε σχέση μ’ αυτό που παρέχουν. Τα κινητά τηλέφωνα είναι πολύ ακριβά, οι πιστωτικές κάρτες έχουν επιτόκια 15 – 18% και απομυζούν μεγάλο ποσοστό του μισθού των εργαζομένων αναφορικά δε με τα δάνεια για σπίτι και αυτοκίνητο, έχουν εξοντώσει τον μισθωτό και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να ξοδέψει χρήματα, γιατί δεν του μένουν παρά μόνο για να γεμίσει το γιορτινό τραπέζι και να διασκεδάσει….».
Αυτά απ’ τη σκοπιά των καταναλωτών.
Τα …βάσανα όμως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μαραζώνουν καθημερινά, έρχονται και από αλλού…: «Υπάρχουν 3.000 – 3500 βιομηχανίες οι οποίες – εξαιτίας της μη σωστής λειτουργίας της επιτροπής ανταγωνιστικότητας – μπορούν και διαμορφώνουν τιμές κατά πως τους συμφέρει – γι’ αυτό βλέπουμε πολλά είδη πολύ ακριβότερα από την Ευρώπη. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το μερίδιο της καταναλωτικής πίττας που απομένει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με άμεση συνέπεια το μαρασμό της».
Μαρασμός καταφανής που επιφέρει κοινωνικά φαινόμενα, όπως η ανεργία των αυτοαπασχολούμενων, η χαλάρωση των δεσμών στον κοινωνικό ιστό.
Η μικρομεσαία επιχείρηση όμως έχει ν’ αντιπαλέψει και με το παραεμπόριο αλλά και την… «κίτρινη» εισβολή – κινέζικες επιχειρήσεις, που έχουν μπει πολύ δυναμικά στην ελληνική αγορά. Από το 2005 δε αναμένεται να αυξηθούν τα κινέζικα καταστήματα, αφού από την 1η Ιανουαρίου καταργούνται οι ποσοστώσεις που επιβάλλονται σήμερα στις εισαγωγές προϊόντων υφαντουργίας, κινεζικής προέλευσης.: «Η κινέζικη αγορά παίζει σημαντικό ρόλο στο μαρασμό της μικρομεσαίας επιχείρησης. Έρχονται όλοι νομότυπα και πρέπει να ληφθούν μέτρα γι’ αυτό. Το παραεμπόριο ανθεί, απομυζά δε το 40% του πανελληνίου κύκλου εργασιών και έχει αφεθεί ελεύθερο με την δικαιολογία ότι δεν μπορεί να το ελέγξει ή με την ανοχή κάποιων… Πρόσφατα στην επίσκεψη του κ. Μεϊμαράκη ο κ. Περιφερειάρχης μας διαβεβαίωσε ότι θα λειτουργήσουν άμεσα τα κλιμάκια για την πάταξή του όμως μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτε. Περιμένουμε το δίαυλο επικοινωνίας με το κ. Περιφερειάρχη για να συζητήσουμε τέτοια θέματα».
Δυσοίωνο βάσει των δεδομένων βλέπει το 2005 ο κ. Τσιακίρογλου και επισείει την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων από την κυβέρνηση προκειμένου να μη συνεχιστεί αυτός ο μαρασμός της μικρομεσαίας επιχείρησης: «Πρέπει να λειτουργήσει σωστά η Επιτροπή ανταγωνιστικότητας , να μην υπάρχει δημιουργία καρτέλ από τα μονοπώλια, τα ολιγοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί αυτοί παίρνουν το μεγάλο κομμάτι του κύκλου εργασιών. Οι επιχειρηματίες στηρίζουν τις ελπίδες τους για αναθέρμανση της αγοράς στις εκπτώσεις, που θα αργήσουν ωστόσο να έρθουν, καθώς από του χρόνου οι εκπτώσεις θα ξεκινούν όχι από τον Ιανουάριο, αλλά από την 1η Φεβρουαρίου».
Μαριάννα Ξανθοπούλου