Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί τα προγράμματα

0

Επιδότηση κόστους μισθοδοσίας

Επιδότηση επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν ΑΜΕΑ

Επιδότηση επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους άνεργους

Κινητικότητα παρατηρείται στον ΟΑΕΔ, καθώς τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα υλοποιούνται και άλλα νέα εξαγγέλλονται.

Με απώτερο σκοπό την μείωση της ανεργίας που …βλέπει διψήφιο αριθμό, πανελλαδικά αλλά και τοπικά και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους από 18 – 29 ετών και τις γυναίκες, το Υπουργείο Απασχόλησης …δουλεύει πυρετωδώς και άμεσα θα εξαγγείλει τα νέα προγράμματα που θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ.

Για τα προγράμματα που ήδη «τρέχουν» καθώς και για ένα νέο μας μιλούν ο κ. Παναγιωτίδης και η κα Πρέντζιου υπεύθυνοι για τα οικονομικά της υπηρεσίας ΟΑΕΔ.

Επιδότηση κόστους μισθοδοσίας

Υλοποιείται το πρόγραμμα επιδότησης κόστους μισθοδοσίας, το γνωστό 12%, και οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι 30/9/2004, για το πρώτο 6μηνο του 2004.

Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις βιομηχανικές , ξενοδοχειακές, κτηνοτροφικές βιομηχανικού τύπου.

Σημειώνεται ότι σ’ αυτό το πρόγραμμα επιδοτούνται οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν είναι πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας, αλλά επιδότηση των ήδη υπαρχόντων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση της επιδότησης που είχε προκαλέσεις την αντίδραση των επιχειρήσεων: «Υπήρξε μια καθυστέρηση, αλλά εγκρίθηκαν κονδύλια και ήδη πληρώνουμε. Έχει πληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2003 και προχωράμε στο β’ εξάμηνο του 2003. Κατόπιν θα δοθεί το α’ εξάμηνο του 2004 για το οποίο ακόμη δεχόμαστε αιτήσεις».

Επιδότηση επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν ΑΜΕΑ

Επίσης υπάρχει το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Μέχρι 31/12/2004, γίνονται δεκτές οι αιτήσεις.

Επιδότηση επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους άνεργους

Το τελευταίο πρόγραμμα που υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ, αφορά την επιδότηση επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους. Ως επιδοτούμενος άνεργος νοείται αυτός που παίρνει επίδομα ανεργίας.

«Αν μια επιχείρηση θέλει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, μπορεί να μπει στο πρόγραμμα και να πάρει επιδοτούμενο άνεργο, εξασφαλίζοντας επιδότηση γι’ αυτή την πρόσληψη. Ο χρόνος εργασίας του επιδοτούμενου ανέργου θα εξαρτηθεί από το υπόλοιπο του επιδόματος ανεργίας που έμεινε στον άνεργο που θα προσλάβει», τονίζει ο κ. Παναγιωτίδης.

Η κα Πρένζιου, υπεύθυνη για το πρόγραμμα, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα με τους επιδοτούμενους άνεργους: «Η επιχείρηση συμπληρώνει ένα έντυπο, στο οποίο αναφέρει πόσες νέες θέσεις εργασίας επιθυμεί. Όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα μπορούν να μπουν σ’ αυτό το πρόγραμμα και να προσλάβουν άτομα επιδοτούμενα».

Παράδειγμα: Αν προσλάβει μια επιχείρηση άτομο επιδοτούμενο για πέντε μήνες θα επιδοτείται η επιχείρηση. Αν έπαιρνε π.χ. 350 ευρώ αυτά θα δίνονται στον εργοδότη. Ο ασφαλισμένος θα πληρώνεται από την επιχείρηση και θα του κολλιούνται ένσημα, δεν θα έχει μόνο εισφορές ανεργίας. Η χρονική ισχύ του προγράμματος ποικίλει και είναι εξαρτώμενη από το χρόνο που παίρνει το επίδομα ανεργίας.

Η κα Πρέντζιου δεν παρέλειψε να σημειώσει το χαμηλό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων γι’ αυτό το πρόγραμμα.

Στον ΟΑΕΔ αναμένουν τα νέα προγράμματα που εξαγγέλθηκαν από το υπουργείο Απασχόλησης, αλλά δεν έχουν ακόμη …καταφτάσει!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λιγότερα ολοήμερα σχολεία φέτος

Συνολικά 3.964 Δημοτικά και 2.169 Νηπιαγωγεία, θα λειτουργήσουν ως ολοήμερα για το σχολικό…