Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Θρακικά Χρονικά και Στέφανος Ιωαννίδης: Συμβολή στην ανάπτυξη των ΘΛΕ

Θρακικά Χρονικά και Στέφανος Ιωαννίδης: Συμβολή στην ανάπτυξη των ΘΛΕ

0
ioannidis_stefanos-empros

On- line διάλεξη από το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης με συντονιστή τον Δημήτρη Γκαγκαλίδη και ομιλήτρια την Ζωή Ντάφου

Στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2021, την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή on line διάλεξη με θέμα: “Η συμβολή των «Θρακικών Χρονικών» στην ανάπτυξη των Λαογραφικών Εορτών της Ξάνθης”

Ο καθηγητής Δημήτρης Γκαγκαλίδης, μέλος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης φιλοξενεί και παρουσιάζει την φιλόλογο και καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ζωή Ντάφου. Στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά για τον ρόλο του συγγραφέα Στέφανου Ιωαννίδη, ως επιφανούς ατόμου της πνευματικής ζωής της Ξάνθης και ιδρυτικού μέλους και προέδρου της ΦΕΞ, στην προαγωγή της λαογραφικής έρευνας του τοπικού πολιτισμού. Ειδικότερα θα παρουσιαστεί η συμβολή των Θρακικών Χρονικών σαν ένα πολύτιμο και ολοκληρωμένο συλλογικό εργαλείο κατανόησης και μελέτης της ιστορίας της Θράκης. Άλλωστε όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο Θανάσης Μουσόπουλος «Ο Στέφανος Ιωαννίδης καταφέρνει και συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη σ’ αυτό που λέμε ‘πολιτισμός’, με την έννοια όχι μόνο της σύλληψης και διατύπωσης, αλλά και πραγμάτωσης πολιτιστικών δρωμένων».

Αξίζει να αναφερθεί ότι την κ. Ντάφου προλογίζει ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή Dr. Θανάσης Κούγκουλος.

Για να γνωρίζουν οι νεότεροι ο  Στέφανος Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1923, εργάστηκε ως Δημοτικός υπάλληλος, ενώ συμμετείχε στην ίδρυση της Φ.Ε.Ξ., παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτιστικό της έργο. Πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Βιβλιοθήκης, Κινηματογραφικής Λέσχης, Θεατρικού Εργαστηρίου, Μουσικού Εργαστηρίου και Λαογραφικού Μουσείου. Το 1954, η ΦΕΞ δώρισε τη βιβλιοθήκη στο Δήμο Ξάνθης κι ο Στέφανος Ιωαννίδης ανέλαβε την συγκρότησή της, της οποίας ήταν διευθυντής μέχρι το καλοκαίρι του 1983, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Θα πρέπει να τονιστεί ότι μπόρεσε να καταστήσει την Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης την καλύτερη επαρχιακή Βιβλιοθήκη, η οποία κατά την αποχώρησή του είχε 32.000 τόμους βιβλίων. Έφυγε από τη ζωή στις 1/05/2001.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί η προσπάθεια του Ξανθιώτη συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου που συνεχίζει ως σήμερα ποικιλοτρόπως να εστιάζει στο έργο και την προσφορά του Στέφανου Ιωαννίδη, μεταφέροντας στις νεώτερες γενιές την πολύτιμη συνεισφορά του.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης στο Facebook. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, μπορούν να συνδεθούν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://us02web.zoom.us/j/89943045988?pwd=Y0ZaRHd3d3ZvM2wwMngrNU9tWjBUUT09

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…