Υλικά για 1 μακρόστενη φόρμα για κέικ:
1 μπουκάλι μπίρα (1/2 λίτρο) όχι πικρή
400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. χαρουπάλευρο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας γλυκάνισος
Λίγο ελαιόλαδο + Λίγο σουσάμι για τη φόρμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τις 12 υποδοχές μιας φόρμας για μάφινς. Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη τα δύο αλεύρια και τα αναμιγνύουμε με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τη μπίρα, το μέλι, το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουμε ένα μέτριο χυλό, ούτε πολύ μελάτο, αλλά ούτε και πολύ σφιχτό. Πρέπει να πέφτει σχετικά εύκολα από το κουτάλι όταν τον αφήνουμε.
Μοιράζουμε το μείγμα του ψωμιού μέσα στις 12 υποδοχές του ταψιού. Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο σουσάμι και βάζουμε τη φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC. Ψήνετε για 15 λεπτά περίπου ακόμα, μέχρι να φουσκώσουν όμορφα και να καλοψηθούν τα ψωμάκια μας.
Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν λίγο και μετά τα ξεφορμάρουμε πάνω σε σύρμα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.