Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Στον «πάγο» ο ξανθιώτικος αθλητισμός

Στον «πάγο» ο ξανθιώτικος αθλητισμός

0

Χωρίς θέρμανση τα αθλητικά κέντρα – σε ¨πολικές¨ θερμοκρασίες οι προπονήσεις των αθλητών

«Απογοητευόμαστε κι εμείς όμως έχουμε δεμένα τα χέρια» λένε οι αρμόδιοι του Δήμου Ξάνθης  

   
Ο δυνατός αέρας και οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών μας οδηγούν στο να ντυνόμαστε με πολλά και ζεστά ρούχα και να τυλιγόμαστε με σκούφους, κασκόλ και άλλα αξεσουάρ ώστε να προφυλαχτούμε από το τσουχτερό κρύο.
Φανταστείτε όμως, τι θα κάνατε αν έπρεπε να εργαστείτε ή στην προκειμένη περίπτωση να προπονηθείτε φορώντας μόνο τον απαραίτητο ρουχισμό;  
Εικόνες εγκατάλειψης στα αθλητικά κέντρα της πόλης  
Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας και κατ’ επέκταση των κατά τόπους Δήμων είναι γνωστό. Στην πόλη μας εξάλλου, οι οικονομικές δυσκολίες οδήγησαν από πέρσι το Δήμο Ξάνθης στο να παύσει τη λειτουργία του δημοτικού κολυμβητηρίου, ώστε – όπως δηλώνουν οι ιθύνοντες – να εξοικονομήσει χρήματα καθώς η λειτουργία της πισίνας ήταν πολυέξοδη.
Το κολυμβητήριο ωστόσο δεν είναι το μοναδικό «παγωμένο» αθλητικό κέντρο στην Ξάνθη, καθώς σύμφωνα με έρευνα που κάναμε, όλα τα αθλητικά κέντρα – στάδια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Χωρίς θέρμανση, προσωπικό, όργανα γυμναστικής, οι προπονήσεις διεξάγονται με τεράστιες δυσκολίες και οι αθλητές έρχονται αντιμέτωποι εκτός από το κρύο με πολλά ακόμη προβλήματα.
Δεν είναι μόνο το ότι οι διάφορες ασκήσεις εκγύμνασης γίνονται με τους αθλητές να φοράνε μπουφάν και επιπλέον ρουχισμό κι έτσι να μη γίνονται σωστά, αλλά λόγω των εναλλαγών στη θερμοκρασία από το κρύο του γυμναστηρίου σε ζέστη (ασκήσεις με μπουφάν) και ξανά στο κρύο στα διαλλείματα, πολλά παιδιά, ειδικότερα τα μικρά σε ηλικία αρρωσταίνουν.
Ασφαλώς το παραπάνω, δεν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι αθλητές, καθώς στις περισσότερες εγκαταστάσεις υπάρχουν ζημιές – καταστροφές στις εγκαταστάσεις κι έτσι κινδυνεύει άμεσα η ασφάλεια των αθλουμένων. Σπασμένες πόρτες και τζάμια, υδρορροές που τρέχουν και δημιουργείται πάγος και πολλές ακόμη εστίες κινδύνων βρίσκονται στην καθημερινότητα των αθλητών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο ΔΑΚ (κλειστό), πριν λίγο καιρό αναβλήθηκε αγώνας μπάσκετ γιατί είχε δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα από τα νερά της βροχής που μπαίνουν μέσα στο στάδιο από διάφορα σημεία της στέγης, η οποία μάλιστα είχε αλλαχθεί πριν λίγα χρόνια! Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός από ηλεκτροπληξία! Τα αποδυτήρια στο ίδιο στάδιο είναι σε τραγική κατάσταση, όπως και τα όργανα γυμναστικής.  
«Αμοιρίδειο»: Ένα «στολίδι» που κατάντησε «σκουπίδι»  
Το κλειστό γυμναστήριο «Φ. Αμοιρίδης» χτίστηκε το 2000 και ήταν ένα πραγματικό «στολίδι» για την πόλη μας. Εκτός από τις διάφορες ομάδες που το χρησιμοποίησαν στο παρελθόν ως έδρα (Ξάνθη Α.Σ., ΑΕΠ Ξάνθης, κ.α.), σε πολλές περιπτώσεις υποδέχθηκε χιλιάδες θεατών για τη διεξαγωγή σπουδαίων γεγονότων – συναντήσεων, όπως το «Final Four» Ελλάδος στο βόλεϊ (2001), το «All Star» του ελληνικού μπάσκετ (2009), αλλά και πολλούς αγώνες των ελληνικών Εθνικών Ομάδων μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπωλ κ.α.
Εκτός από τις αθλητικές δράσεις, στο ¨παρκέ¨ του φιλοξένησε δεκάδες εκδηλώσεις – συναυλίες που διοργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης, ενώ κάθε χρόνο στις απόκριες υποδεχόταν επισκέπτες και τους φιλοξενούσε καθώς υπήρχε η δυνατότητα να μείνουν εκεί.
Κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, καθώς η εικόνα του σταδίου είναι όχι μόνο «παγωμένη» και απογοητευτική, αλλά και αποκρουστική.
Σπασμένες πόρτες, τζάμια, πλακάκια, συστήματα θέρμανσης – εξαερισμού ¨νεκρά¨ εδώ και καιρό και δεκάδες ακόμη φθορές έχουν μετατρέψει το «στολίδι» σε… «σκουπίδι».
Στα υπόγεια του «Φ. Αμοιρίδης» υπάρχουν περίπου 15 γυμναστήρια όπου λειτουργούν διάφοροι σύλλογοι κάτω από τραγικές συνθήκες.
¨Έχουμε φέρει από το σπίτι θερμάστρες ρεύματος για να ζεσταίνεται έστω λίγο ο χώρος και να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά¨ μας αποκάλυψε προπονητής συλλόγου για να προσθέσει: ¨πολύ φοβόμαστε ότι σύντομα θα κοπεί και το ρεύμα και τότε θα προπονούμαστε με… κεριά¨.
Εκτός των παραπάνω, να σημειώσουμε ότι εδώ και καιρό δεν υπάρχει φύλακας και προσωπικό, καθώς οι συμβάσεις των υπαλλήλων που απασχολούνταν στο χώρο με το δήμο έληξαν χωρίς να ανανεωθούν.  
Ν. Σπυριδόπουλος: «Απογοητευόμαστε κι εμείς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»  
Απογοητευμένος από την κατάσταση και τη γενική εικόνα που παρουσιάζεται στα αθλητικά κέντρα της πόλης μας είναι και ο Υπεύθυνος στο τμήμα αθλητισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Νίκος Σπυριδόπουλος.
Η απογοήτευση του πηγάζει περισσότερο από το ότι βλέπει ότι στο άμεσο μέλλον δεν μπορεί να βρεθεί λύση για τα προβλήματα που παρατηρούνται καθώς ο Δήμος, μέσα στα ευρύτερα πλαίσια περικοπών, έχει πάψει να χρηματοδοτεί – ή χρηματοδοτεί ελάχιστα – τις αθλητικές υποδομές της πόλης.
¨Δυστυχώς η κατάσταση είναι απογοητευτική¨ τόνισε ο κ. Σπυριδόπουλος ξεκινώντας τις δηλώσεις του στο «Ε» σχετικά με το θέμα, για να προσθέσει: «Μετά την κατάργηση του φορέα του Οργανισμού Άθλησης του Δήμου, χάθηκε και ο έλεγχος στο να μπορούμε να πράξουμε ανάλογα με τις δυνατότητες μας. Πλέον ο τομέας αθλητισμού είναι εξαρτημένος από το Δήμο Ξάνθης και τα οικονομικά του. Ζητάμε κάποια χρήματα για να διορθώσουμε ζημιές αλλά καθώς υπάρχει γενικό πρόβλημα με τα οικονομικά λαμβάνουμε συνεχώς αρνητικές απαντήσεις.  
«Τα χέρια μας είναι δεμένα και οι δυνατότητες ελάχιστες»  
Συνεχίζοντας ο κ. Σπυριδόπουλος μας αποκάλυψε ότι: «Πραγματικά δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί δεν έχω την ελευθερία κινήσεων. Από τότε που ανέλαβα το συγκεκριμένο πόστο, εδώ και περίπου ένα χρόνο, ο ρόλος μου μπορώ να πω ότι είναι περισσότερο τυπικός, για να απαντάω σχετικά με κανονισμούς και θέματα αθλητισμού και περισσότερο για να γίνομαι δέκτης παραπόνων από παράγοντες – προπονητές και αθλητές και να υπογράφω χαρτιά για διεκπεραίωση.
Για να καταλάβετε, εάν υπάρχει μία ζημιά σε έναν στάδιο, θα ενημερώσω τους ανωτέρους μου, θα πρέπει να στείλουν την τεχνική υπηρεσία, να βρουν διαθέσιμο συνεργείο (τομέας όπου επίσης παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα λόγω των λύσεων των συμβάσεων) και, αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να επιδιορθωθεί. Δηλαδή μία τεράστια διαδικασία – γραφειοκρατία που μας καθυστερεί και πολλές φορές δεν μπορεί να δώσει λύσεις.
Αν ήμασταν ανεξάρτητοι ως φορέας και είχαμε έναν σχετικό έλεγχο προϋπολογισμού θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα σχετικό «κουμάντο» και να λύνουμε σιγά – σιγά τα όποια προβλήματα.
Δυστυχώς όπως σας προανέφερα, εγώ με τον κ. Θανάση Πανδρακλάκη που είμαστε υπεύθυνοι για τον αθλητισμό έχουμε τα χέρια δεμένα για να κάνουμε οτιδήποτε.
Ο Δήμαρχος μας έδωσε αρχικά μία εντολή για να γίνει λεπτομερής καταγραφή ζημιών και στη συνέχεια να δούμε μαζί με τα συνεργεία και τους τεχνικούς του Δήμου τι μπορεί να επιδιορθωθεί. Και εκεί όμως προκύπτει νέο πρόβλημα καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός προσωπικού για να βοηθήσει την κατάσταση. Να φανταστείτε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν φύλακες και πολλές φορές φοβόμαστε για την ασφάλεια των αθλουμένων αλλά και των εγκαταστάσεων.
Προς το παρόν κάναμε μία πρόταση προς το δήμο τι χρειάζεται από έμψυχο δυναμικό ώστε να κάνουμε μία προσπάθεια να λειτουργήσουν διάφοροι χώροι».  
«Δεν θα λειτουργήσει σύντομα το κολυμβητήριο – ψάχνουμε για μόνιμη λύση»  
Όσο για το που οφείλεται η υποβάθμιση των αθλητικών χώρων, ο κ. Σπυριδόπουλος απάντησε: «Όλα αυτά ασφαλώς ξεκινούν από τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. Όταν λέμε για οικονομικό «κούρεμα» εξάλλου, αυτό δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, συνταξιούχους κλπ., αλλά και τια στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, στους Δήμους κ.λ.π.
Δυστυχώς ήδη υπάρχουν παλαιότερα χρέη (προς προμηθευτές καυσίμων κλπ) τα οποία ασφαλώς και πρέπει να αποπληρώσουμε ώστε να μπορούμε να προμηθευτούμε ξανά για να ¨ζεστάνουμε¨ τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Το κολυμβητήριο μαζί με το κλειστό γυμναστήριο «Φ. Αμοιρίδης» είναι τα αθλητικά κέντρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς χρειάζονται πολλά χρήματα για τη θέρμανση τους. Τα υπόλοιπα αθλητικά κέντρα («Ανάξαρχος», «Αλ. Μπαλτατζής», «ΔΑΚ – ¨κλειστό¨», έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν, έστω με περικοπές καθώς το κόστος θέρμανσης για το καθένα δεν ξεπερνάει τις 5000 Ευρώ το έτος.
Σε ότι αφορά το δημοτικό κολυμβητήριο είναι σίγουρο ότι δεν θα λειτουργήσει σύντομα, ωστόσο κάνουμε μελέτες ώστε να βρεθεί μία λύση μόνιμη, βιώσιμη και αποδοτική για να επαναλειτουργήσει. Στο «Φ. Αμοιρίδης» θα προσπαθήσουμε να λειτουργεί η θέρμανση τουλάχιστον τις ώρες που έχουν προπόνηση οι σύλλογοι. Τουλάχιστον βλέπουμε ότι και από την πλευρά τους οι παράγοντες των συλλόγων καταλαβαίνουν την κατάσταση και οι απαιτήσεις τους είναι σε λογικά πλαίσια…».  

     
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίστροφη μέτρηση για τον 10ο Δημοκρίτειο Ημιμαραθώνιο της Κυριακής

Το πρόγραμμα και οι διαδρομές Λιγότερα από δύο εικοσιτετράωρα απομένουν έως την Κυριακή 24…