Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ΣΕΚΑΠ «ψυχορραγεί» κι οι μέτοχοι «μαλώνουν»

Η ΣΕΚΑΠ «ψυχορραγεί» κι οι μέτοχοι «μαλώνουν»

0
sekap-empros

Δεν τα βρήκαν στην ημερομηνία αναβολής της γενικής συνέλευσης ΑΤΕ – ΣΕΚΕ

Η συνέλευση έγινε τελικά αλλά η ΣΕΚΕ καταψήφισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.  Στενεύουν τα περιθώρια για την ΣΕΚΑΠ. Στον «αέρα» η πώληση

Τραγελαφικές καταστάσεις εκτυλίσσονται κάθε που επαναλαμβάνεται η έκτακτη γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ, γεγονός που καταδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η εταιρεία καθώς και τις ευθύνες της ΑΤΕ για τον όλο χειρισμό της πώλησης. Στην έκτακτη γενική συνέλευση της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου ΑΤΕ και ΣΕΚΕ «δεν τα βρήκαν» ως προς τον επανακαθορισμό του χρόνου που θα’ πρεπε να συγκληθεί εκ νέου γενική συνέλευση για να αποφασίσει για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την ΣΕΚΕ να ζητά ματαίωση για 20 μέρες επειδή δεν ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τον αγοραστή και  την ΑΤΕ για μια βδομάδα εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα μέσα σ’ αυτή τη εβδομάδα. Τελικά  μετά από πολλά «παρατράγουδα» σύρθηκαν σε μια συνέλευση που όμως η ΣΕΚΕ καθώς και οι ΕΑΣ Τρικάλων και Δράμας καταψήφισαν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έτσι τώρα θα συγκληθεί νέα συνέλευση στο χρόνο που ορίζεται από το καταστατικό.   
Σε άλλο μήκος κύματος η ΑΤΕ υπερψήφισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και μαζί της συντάχθηκε και ο συνεταιρισμός των εργαζομένων που κατέχει το 8%. Υπενθυμίσουμε ότι ο συνεταιρισμός απαρτίζεται κυρίως από συνταξιούχους της ΣΕΚΑΠ (Παπαβασιλείου – Λειβαδίτη), ενώ είναι ασαφές αν συμμετέχουν και ενε ενεργεία εργαζόμενοι. Να σημειώσουμε επίσης και κάτι άλλο ενδεικτικό των όσων συμβαίνουν. Στην προχθεσινή γενική συνέλευση με δυσκολία βρέθηκε…πρόεδρος αφού παραιτήθηκε ο κ. Λειβαδίτης που είχε οριστεί από την προηγούμενη ενώ ο κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος που προτάθηκε από την ΣΕΚΕ αρνήθηκε επίσης. Τελικά δέχτηκε να προεδρεύσει ο κ. Μπίτος.

Δικαιωμένη η ΣΕΚΕ
Είναι γεγονός ότι η ΣΕΚΕ που κατέχει το 34% εδώ και 6 μήνες από τότε που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του πακέτου της ΑΤΕ κράτησε μια σταθερή διακριτική στάση. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της κ. Παναγιώτης Ταρενίδης είχε μια συνάντηση με εκπρόσωπο του Ινδού επιχειρηματία όμως δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας καθώς δεν έχει «κλείσει» ακόμη η διαπραγμάτευση με την ΑΤΕ. Παράλληλα δήλωσε στο «Ε» ότι η συνεπής στάση της ΣΕΚΕ δικαιώνεται καθώς ήταν αυτή που επέμενε στη γενική συνέλευση της 17 Ιανουαρίου να δοθεί το περιθώριο 1 μηνός ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ενώ η ΑΤΕ επέμενε για τις 31 Ιανουαρίου και τελικά η ημερομηνία κλείδωσε για τις 7 Φεβρουαρίου χωρίς αποτέλεσμα ακόμη από τις διαπραγματεύσεις. Αυτά όλα η ΣΕΚΕ τα εκθέτει αναλυτικά στην επιστολή της την οποία κατέθεσε στη γενική συνέλευση αιτιολογώντας και τη πρόθεσή της να καταψηφίσει την αύξηση αν δεν υπάρξει νέα αναβολή. Η επιστολή καταλήγει: «Η ΣΕΚΕ, σεβόμενη τον ρόλο της ως μεγαλομετόχου στη ΣΕΚΑΠ, με υπευθυνότητα παρακολουθεί τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και είναι αποφασισμένη να παρέμβει οπουδήποτε και με οποιοδήποτε τρόπο χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο τα συμφέροντα της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας όσο και τα δικά της συμφέροντα».

Στον «αέρα» η πώληση της ΣΕΚΑΠ;
Σε τροχιά ατέρμονων και ατελέσφορων διαπραγματεύσεων βρίσκεται ακόμη  η ΑΤΕ με τον «προτιμητέο» της Ινδό επιχειρηματία Bommidala και των συν αυτώ βούλγαρο εκπρόσωπο (συνέταιρο;) και τον έλληνα εκπρόσωπό της ονόματι Ευθυμιάδη. Όπως δείχνουν το «αλισβερίσι»  έχει «κολλήσει» μετά την χαμηλότερη προσφορά του Ινδού, όμως παρ’ όλα αυτά η ΑΤΕ επιμένει να διαπραγματεύεται με τον Ινδό χωρίς να δείχνει πρόθεση ν’ ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, ν’ απευθυνθεί δηλαδή στον δεύτερο «προτιμητέο» Ηλία Παπαδόπουλο ή να καλέσει τους άλλους πέντε «μνηστήρες» να καταθέσουν κι αυτοί τις προσφορές τους. Αυτό αναφέρει και σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚΕ κάνοντας λόγο για απαξίωση της εταιρείας με ευθύνη της ΑΤΕ: «Η ΑΤΕ από την πλευρά της είναι υποχρεωμένη, εφ’ όσον άμεσα δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις με την Ινδική εταιρεία, να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις είτε με την επόμενη εταιρεία που έδωσε δεσμευτική προσφορά, είτε να επαναπροσεγγίσει ακόμη και τις εταιρείες που απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Οι καθυστερήσεις μηνών στις διαπραγματεύσεις απαξίωσαν και απαξιώνουν την εταιρεία και πρέπει αυτές να μην συνεχιστούν περαιτέρω, αφού  είναι βέβαιο ότι οδηγούν την ΣΕΚΑΠ σε προφανή αδιέξοδα».
Παράλληλα στελέχη της ΣΕΚΑΠ χαρακτηρίζουν «παιδική χαρά», την όλη στάση της ΑΤΕ υποστηρίζοντας ότι έχει δείξει «απίστευτη προχειρότητα και ερασιτεχνισμό» στους χειρισμούς της, γεγονός όμως που ενισχύει κάποια σενάρια για σχέδιο απαξίωσης που οδηγεί τη ΣΕΚΑΠ στην εκκαθάριση καθώς αν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις πώλησης του  πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού της ΑΤΕ (50,36%) η εκκαθάριση θα είναι μονόδρομος.

Στενεύουν τα περιθώρια…
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στις γενικές συνελεύσεις της ΣΕΚΑΠ που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών με τον αποκλεισμό των Μέσων, η εταιρεία προχωρά ασθμαίνοντας από την έλλειψη ρευστότητας αφού και το δάνειο των 10 εκ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που είχε εγκριθεί τέλος του χρόνου από την ΑΤΕ εκκρεμεί. Η σχετική εγγύηση δόθηκε υπό την προϋπόθεση να καταθέσει η ΣΕΚΑΠ εντός έξι μηνών σχέδιο αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης της εταιρείας ή αποδείξεις απόσβεσης της εγγύησης, προκειμένου να κοινοποιηθεί η ενίσχυση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Επιπλέον υφίσταται και κενό στη διοίκηση της εταιρείας, καθώς μετά την πρόσφατη παραίτηση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. πλέον και άλλα τέσσερα μέλη του αποχώρησαν και από 11μελής έμεινε 7μελής η διοίκηση. 
Να σημειωθεί ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας συρρικνώθηκε το 2010 στα 36,033 εκατομμύρια ευρώ από 53,133 εκατομμύρια ευρώ το 2009, ενώ οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 13,164 εκατομμύρια ευρώ, έναντι κερδών 5,33 εκατομμυρίων ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…