Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φεύγουν τα ψάρια στο …γιαλό!

Φεύγουν τα ψάρια στο …γιαλό!

0
limni-vistonida-empros

Η κακοκαιρία «χτύπησε» και τους ψαράδες της λιμνοθάλασσας της Βιστονίδας

Πλημμύρισαν οι ιχθυοφράκτες. Ζητούν υποδομές αλλά και αποζημίωση από την πολιτεία

Για άλλη μια φορά «χτυπημένοι» απ’ τον καιρό οι ψαράδες της λιμνοθάλασσας της Βιστονίδας…βλέπουν τα …ψάρια τους να φεύγουν στο γιαλό και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τους …γνέφουν στο καλό…αφού με τον Θεό και τον καιρό δεν μπορούν να τα βάλουν! Όμως ζητούν επιτακτικά να βάλει το χέρι της η πολιτεία και να φτιάξει επιτέλους κάποιες υποδομές στην Βιστονίδα καθώς τα ιχθυοφράγματα που έχουν και συγκρατούν τα ψάρια στην λιμνοθάλασσα είναι από το 1958 και τόσα χρόνια τώρα μόνο …μεγάλα λόγια ακούνε από τους πολιτικούς και αποτέλεσμα μηδέν!

Έχασαν το βιος  τους απ’ τις πλημμύρες
Οι πρόσφατες μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν όλη την ευρύτερη περιοχή της Βιστονίδας είχαν σαν αποτέλεσμα η λίμνη Βιστονίδα όπου δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός να δεχθεί τεράστιες ποσότητες νερού. Σημειώνεται ότι στη λίμνη εκβάλλουν οι ποταμοί, Κόσυνθος, Κομψάτος και ο Τραύος οι οποίοι λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, αλλά και της χιονόπτωσης, δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού που κατέληξαν στην λίμνη.   Έτσι πλημμύρισαν τα ιχθυοφράγματα που έχουν στηθεί για να συγκρατούν τα ψάρια μέσα στην λιμνοθάλασσα και να τα αποτρέπουν να πηγαίνουν προς τη θάλασσα επιτρέποντας όμως το θαλασσινό νερό να εισχωρεί. Έτσι οι ψαράδες του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας έχουν μεγάλη απώλεια παραγωγής και περιμένουν να «κάτσουν» τα νερά για να τις αποτιμήσουν.

Αποζημίωση από …πουθενά
Κι αυτό που επιπρόσθετα τους στενοχωρεί είναι ότι δεν φτάνει που έχασαν το βιος τους δεν μπορούν και να αποζημιωθούν όπως οι αγρότες ή οι κτηνοτρόφοι για παράδειγμα από τον ΕΛΓΑ καθώς δεν υπάρχει κανένας φορέας που να τους καλύπτει: «Αναφέραμε το πρόβλημα στην Περιφέρεια και στον ανταποκριτή του ΟΓΑ όμως για μας δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να μας αποζημιώνει, δεν υπάρχει σύστημα για μας. Το 2006 και το 2007 υποφέραμε και πάλι από τους παγετούς όμως το πρόβλημα μας δεν έφτασε στην επιτροπή Ανταγωνισμού, παρότι είχαμε υποσχέσεις από τους πολιτικούς! Αποδείχτηκαν ανεπαρκέστατοι!», επισημαίνει με παράπονο και απογοήτευση ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού κ. Μπαλάσης.

Καμία μελέτη καμία υποδομή για την Βιστονίδα. Χάθηκε και το Leader Αλείας
Την ανάγκη να στρέψει το βλέμμα της η πολιτεία και να γίνουν άμεσα υποδομές στην λίμνη υπογράμμισε ο κ. Μπαλάσης τονίζοντας ότι η λίμνη τρέφει τους 60 ψαράδες του συνεταιρισμού από το 1945 οπότε ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός αλλά και από πιο πριν τους πατεράδες τους. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά μελέτη ούτε καμιά σύγχρονη υποδομή: «Χρειάζεται να γίνουν κάποιες υποδομές και να αξιοποιηθούν κάποια προγράμματα του ΕΠΑΛ στο οποίο και προβλέπονται κάποιες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις απώλειας παραγωγής. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση και όπως φαίνεται δεν υπάρχει…Εδώ χάσαμε μέσα απ’ τα χέρια μας το Leader Αλιείας ύψους 5 εκ. ευρώ που εγκρίθηκε στην Αναπτυξιακή όμως …Αναπτυξιακή δεν υπάρχει και κανείς δεν νοιάστηκε που έφυγαν τόσα λεφτά από το νομό που θα μπορούσαν να’ αξιοποιηθούν. Τώρα και νέος φορέας να το αναλάβει χρειάζεται επαναπροκήρυξη και άλλα δύο χρόνια για να εγκριθεί…», καταλήγει ο κ. Μπαλάσης αναδεικνύοντας το έλλειμμα οποιουδήποτε προγραμματισμού εκ μέρους της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς την αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού πλεονεκτήματος που έχουμε ως νομός, της λιμνοθάλασσας της Βιστονίδας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…