Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Μεγαλοοφειλέτες & διωκτικές αρχές

Μεγαλοοφειλέτες & διωκτικές αρχές

0
megaloofeiletes-empros

Έλεγχοι στους μεγαλοοφειλέτες πραγματοποιούνται στα πλαίσια της οικονομικής εξυγίανσης και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από τις διωκτικές αρχές. Οι έλεγχοι διενεργούνται υπό την σημαία της διαφάνειας και της εξάλειψης της διαφθοράς, αλλά και της εμφάνισης μιας κυβέρνησης που μόλις τώρα κατάλαβε πως προέχει η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τους χρόνια φοροδιαφεύγοντες και ο εντοπισμός τους από την τσιμπίδα της εφορίας κρίθηκε απαραίτητος. Οι αποφάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προκαλούν τόσο μεγάλη αίσθηση που δίδεται η εντύπωση πως όλα τα προηγούμενα χρόνια οι έλεγχοι ήταν κάτι το ουτοπικό και η φοροκλοπή κανόνας. Τώρα πια τα πράγματα, μας λένε, μπαίνουν στην θέση τους και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους δήλωσαν ετήσια εισοδήματα κάτω από το νέο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και 7 στους 10 εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ. Επί συνόλου 8.451.733 φορολογούμενων, μόλις 10.406 δήλωσαν ότι έχουν πολυτελή σκάφη άνω των 10 μέτρων και μόλις 11.763 φορολογούμενοι ότι έχουν πισίνα. Αεροσκάφη ή ελικόπτερα δήλωσαν ότι έχουν στην κατοχή τους 128 φορολογούμενοι. Και ενώ ανακοινώνονται τα εν λόγω στοιχεία, την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των μέσων νοικοκυριών έχει στην κατοχή της δύο και τρία αυτοκίνητα που πολύ απλά δεν τα δηλώνει. Αν λοιπόν από το εν λόγω παράδειγμα διαφαίνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών προσπαθούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους, πόσο μάλλον οι μεγαλοφοροδιαφεύγοντες που έχουν ένα λόγο παραπάνω. Και ακόμη περισσότερο μεγαλώνει η απορία για το πώς και με ποιο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια έμεναν στο απυρόβλητο οι μεγαλοοφειλέτες.
Σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 4.152 φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά στο δημόσιο 14.877 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρόκειται για τον κατάλογο των φυσικών προσώπων οφειλετών του δημοσίου – με χρέη πάνω απο 150.00 ευρώ. Και αναρωτιέται κανείς εύλογα: πόσο δύσκολο ήταν μέχρι τώρα να καταρτιστούν οι λίστες και να εντοπισθούν οι μεγαλοοφειλέτες, την στιγμή που η χώρα στενάζει από τα χρέη και την ασυδοσία στην φοροδιαφυγή; Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι οι νέες λίστες θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, την στιγμή μάλιστα που και παλαιότερα έχουν δημοσιοποιηθεί χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο άκρατος πλουτισμός στην χώρα συνεχίζεται παρά την κρίση, και οι ασύδοτες συναλλαγές μεταξύ μεγαλοοφειλετών – και δη επώνυμων – πολλές φορές, αποκαλύπτει το μέγεθος ή την έκταση της κοροϊδίας.
Ο μέσος πολίτης αναρωτιέται γιατί δεν ασκείται άμεσα δίωξη σε όσους χρωστούν εκατ. στο Δημόσιο και για ποιο λόγο όλα αυτά τα χρόνια οι διωκτικοί μηχανισμοί δεν προέβαιναν στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να αποκαλύψουν το μέγεθος της παρανομίας. Θα πει κανείς βέβαια, από την άλλη, ότι η καχυποψία θα πρέπει να βρίσκει διέξοδο και να μην διατυμπανίζεται σε βάρος του κοινού καλού. Όμως, πως θα μπορούσε να μην υπάρξει αυτή η καχυποψία – και συγκεκριμένα αναφορικά με τον ρόλο των διωκτικών αρχών – όταν οι μεγαλοοφειλέτες όχι απλά δεν τιμωρούνται αλλά μεσουρανούν και πολύ απλά αυξάνουν κατακόρυφα τα χρέη;
Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών προφανώς και έχουν διασταυρωθεί ή ελεγχθεί. Σε πρόσφατη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να μετατραπούν τα πορίσματα από τις έως τώρα δράσεις, που συνδέονται με την ανάγκη τροποποιήσεων της νομοθεσίας,  σε κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό αφορά τη φορολογική ποινική νομοθεσία, την νομοθεσία που διέπει τις φορολογικές δίκες και ουσιαστικές διατάξεις φορολογικού δικαίου. Πόσες φορές όμως δεν το έχουμε ακούσει και αυτό στο παρελθόν; Και πορίσματα κατατέθηκαν και η φορολογική ποινική νομοθεσία άλλαξε, πολλές φορές θεματικά. Τα αποτελέσματα όμως ήταν ίδια και απαράλλακτα. Η δε καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κυμάνθηκε πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα. Τι θα αλλάξει λοιπόν τώρα; Και γιατί ο μέσος πολίτης να εμπιστευθεί τις διωκτικές αρχές ότι θα κάνουν αυτή την φορά σωστά την δουλειά τους;
Η υπόθεση των μεγάλων οφειλετών είναι γνωστή από παλιά. Όπως γνωστή είναι και η κωλυσιεργία για τον εντοπισμό και την σύλληψη τους, που συν τοις άλλοις παρουσιάζονται και «εξυπνότεροι» από όλους τους άλλους, τα λεγόμενα «κορόιδα» που καταβάλλουν τον οβολόν τους χωρίς πολλές αντιρρήσεις, γιατί στην περίπτωσή τους οι διωκτικές αρχές είναι αμείλικτες. Γιατί στο συναντάμε συχνά αυτό, πολλούς να μπαίνουν στην φυλακή ακόμη και για ελάχιστα ευρώ, την ίδια στιγμή που αμέτρητοι μεγαλοκαρχαρίες αλωνίζουν από άκρη σε άκρη τον ελλαδικό χώρο. Και τις διωκτικές αρχές να κωλυσιεργούν προκλητικά παρά τις όποιες ολοφάνερες ατασθαλίες και παρανομίες, κάνοντας τους πολίτες καχύποπτους και διατακτικούς στο να πιστέψουν πως εφεξής κανείς δεν θα ξεφεύγει από την τσιμπίδα της εφορίας.  

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Συμπαραστάτης του Αθλητή και της Αθλήτριας : η αναγκαία πρωτοβουλία της Πολιτείας για την ενίσχυση της συνταγματικής εγγύησης του Αθλητισμού»

Ι.          α. Την 11.06.1975 με την δημοσίευση του Συντάγματος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατί…