Σχόλια 25/01/2012

0

Δεν διάβασαν καν το μνημόνιο πριν το υπογράψουν! Γι’ αυτό μας έστειλαν κι εμάς όλους αδιάβαστους…

Ανάπτυξη 1

Είναι ερώτημα. Σημαντικό και καίριο. Μάλιστα για να το απαντήσουν σε τοπικό επίπεδο έγιναν ημερίδες και διημερίδες.

Και σ’ αυτές λέχθηκαν πολλά και κατατέθηκαν πολλές ιδέες και προτάσεις. Όλες όμως μπήκαν σε κάποιο συρτάρι η μία πάνω από την άλλη!

Ιδέες για ανάπτυξη του νομού, της Περιφέρειας. Από τους νομάρχες, τους Περιφερειάρχες, όλους! Μόνο όμως στα λόγια. Γιατί στην πράξη δεν έγινε – ακόμη – κάτι ουσιαστικό, αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς.

Προθέσεις καλές, φιλόδοξες ιδέες, αλλά από υλοποίηση μηδέν.

«Ε»

 

 

Ανάπτυξη 2

 

Υπάρχει βέβαια για την προσέγγιση του θέματος με σοβαρότητα και μια σημαντική παράμετρος: τι είδους ανάπτυξη μπορεί να υλοποιήσει ο νομός μας, το ανθρώπινο δυναμικό αυτού αλλά και οι υποδομές που έχει για την εφαρμογή των προθέσεων.

Έτσι, ο νομός και η Θράκη συνολικά γνώρισε μια ανάπτυξη στη βιοτεχνία. Έδωσαν αυτήν τη δυνατότητα τα κίνητρα και οι Αναπτυξιακοί νόμοι.

Αυτό όμως το μοντέλο ως αποδείχτηκε πρόσφατα, είναι πλέον σχεδόν τελειωμένο. Ότι δεν άντεξε, έκλεισε ή έφυγε σε γειτονικές χώρες. Όσες παρέμειναν θα αγωνισθούν για την επιβίωσή τους. Η παλιά γνωστή βιοτεχνία εντάσεως εργασίας χάνεται.

Από την άλλη, το μέλλον βρίσκεται στον τουρισμό, στις ιατρικές υπηρεσίες, στην πράσινη ενέργεια. Τομείς όμως που υστερεί σε μεγάλο βαθμό η Θράκη συνολικά, τόσο εξαιτίας της έλλειψης υποδομών όσο και ανθρώπινου δυναμικού.

«Ε»

 

 

Ανάπτυξη 3

 

Γεννάται ως εκ τούτου το ερώτημα. Ποια η αναπτυξιακή διέξοδος της περιοχής;

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία αναφέρουμε επιγραμματικά:

-Ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα

-Τυποποίηση προϊόντων του τομέα αυτού (αγροτικό-κτηνοτροφικός)

-Αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων και διοχέτευση της ενέργειας αυτής σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα άμεσα καθώς και στις υπηρεσίες (Ιαματικά λουτρά).

-Αξιοποίηση (επιτέλους) των υπαρχόντων κοιτασμάτων μεταλλευμάτων και μαρμάρου.

-Εναλλακτικός Τουρισμός σε βουνό, ποταμό Νέστο, λίμνη κ.α.

Το μέλλον λοιπόν είναι εδώ! Έχουν υποχρέωση οι τοπικοί άρχοντες να δουλέψουν προς τις κατευθύνσεις αυτές (και όποιες άλλες σκεφθούν) και ας αφήσουν την απλή διαχείριση στους αντιδημάρχους, αντινομάρχες και άλλους παράγοντες.

Οφείλουν να το κάνουν για το μέλλον του τόπου, σταματώντας τα λόγια.

«Ε»

 

 

Τα ‘ψαλλαν και στον Σημίτη

 

Δεν έχασαν την ευκαιρία να τα ψάλλουν στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη οι Έλληνες της Γερμανίας που βρέθηκαν στην εκδήλωση του Ινστιτούτου «Heinrich Bοll» των Γερμανών Πρασίνων, στο Βερολίνο, όπου ήταν προσκεκλημένος από τον επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντάνιελ Κον-Μπέντιτ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη της Ελληνικής Ομάδας του Βερολίνου ανήρτησαν πλακέτες με τη λέξη «SIEMENS», ενώ εκπρόσωπός τους πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματικό να προσκαλεί κανείς τον Κώστα Σημίτη για να μας πει πού πρέπει να πάει η Ελλάδα», καθώς, όπως είπε, «έχει ένα μακρύ παρελθόν στο ελληνικό πολιτικό τοπίο και είναι συνυπεύθυνος για την κατάσταση, αφού κατά την διάρκεια της κυβέρνησής του η διαφθορά αυξήθηκε σε απίστευτο βαθμό». Η εκπρόσωπος της ομάδας αναφέρθηκε στους κυρίους Τσουκάτο και Μαντέλη, αλλά και σε πρώην υπουργό Άμυνας, για τον οποίο η γερμανική δικαιοσύνη θεωρεί ότι έχει επίσης πάρει χρήματα και κάλεσε τον κ. Σημίτη, τον άνθρωπο που «θυσίασε τον ελληνικό λαό» και είναι «ταυτισμένος με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την οποία σήμερα επικρίνει» να «αναλάβει τις ευθύνες του και να αποσυρθεί».

Ο κ. Σημίτης αρνήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση, η οποία χειροκροτήθηκε από μέρος του κοινού.

 

 

Εκκρεμούν 165.000 υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια!

 

Επιτάχυνση των φορολογικών υποθέσεων ώστε να μην χρονίζουν ειδικά εκείνες που άπτονται των δημοσίων εσόδων, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Πεταλωτής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, με το νέο πολυνομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη προβλέπονται ειδικές διατάξεις σε σχέση με τις φορολογικές δίκες.

Σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2011 εκκρεμούσαν 165.000 τέτοιες υποθέσεις εκ των οποίων οι 138.720 υποθέσεις δεν είχαν πάρει ούτε δικάσιμο με αποτέλεσμα εκατομμύρια ευρώ να λιμνάζουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Με το νέο νόμο, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις φορολογικές δίκες, το υπουργείο δικαιοσύνης αναμένει να γίνει σε ενάμιση χρόνο εκκαθάριση όλων των φορολογικών και των τελωνειακών υποθέσεων ενώ σε μερικά διοικητικά εφετεία (πχ. Πατρών και Κομοτηνής) οι υποθέσεις θα έχουν εκκαθαριστεί μέσα στο 2012.

 

 

«Άπαιχτος» ο Θανάσης Ξυνίδης…

Ξεκαρδίστηκε στα γέλια όλο το δημοτικό συμβούλιο με τους δημοσιογράφους μαζί όταν άκουσαν τον Θανάση Ξυνίδη να αποδίδει συμβολισμό στο δώρο που έδωσε ο δήμαρχος στον Χρίστο Μούρκα που βρήκε το φλουρί και να το αποκαλεί «πολιτική τεφροδόχο» μιας και επρόκειτο για ένα καλαίσθητο όντως τεφροδοχείο. Από κοντά και ο κ. Φωτιάδης που είπε στον κ. Μούρκα να προσέχει γιατί όταν εκείνος έτυχε το φλουρί ο δήμαρχος τον έβγαλε από αντιδήμαρχο. Όμως εκεί που ο Θανάσης Ξυνίδης «δεν παιζόταν» ήταν όταν πριν ανοίξει το δώρο ο κ. Μούρκας έκανε προβλέψεις….του τύπου : «μην πεταχτεί κανένα …στρινκ» και όταν του είπαν ότι πολύ για …στρινκ μιλάει στο δημοτικό συμβούλιο (το έχει ξαναναφέρει» τότε δεν δίστασε να πει ότι είναι …οικογενειακή παράδοση παραπέμποντας στον Σωκράτη Ξυνίδη και στη περιβόητη… «καλτσοδέτα»
Πολύ …πικάντικη η οικογένεια Ξυνίδη…

Μ.Ξ.

 

Τεφροδόχος και στον Γιάννη…

Όμως τεφροδοχείο έδωσαν και στον δημοσιογράφο, διευθυντή του Xanthipress Γιάννη Σιδηρόπουλο που κέρδισε το φλουρί στην πίτα των δημοσιογράφων.

Μόνο που του Γιάννη του είναι …μη χρηστικό καθώς ο ίδιος είναι αντικαπνιστής, οπότε μάλλον ως διακοσμητικό θα το χρησιμοποιήσει…

Μ.Ξ.

 

Εξοικονομώ σε δημοτικά κτίρια

Ο δήμος Ξάνθης πρόκειται να εφαρμόσει το «Εξοικονομώ» σε διάφορα δημοτικά κτίρια. Όπως είναι γνωστό έχει λάβει έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την επικαιροποίηση για την ίδια συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης στο πρόγραμμα. Μήπως θα ήταν μια καλή ιδέα να το εφαρμόσουν στο Κολυμβητήριο και να το λειτουργήσουν επιτέλους;

Μ.Ξ.

 

 

Έργα Λόγου…και Τέχνης

Το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια του Δικτύου Λόγου και Πράξης και μάλιστα συμφωνήθηκε να κατασκευαστεί με έξοδα του δήμου μια νέα «Φωλιά Βιβλίου». Παράλληλα μ’ αυτό το θέμα έγινε συζήτηση μετά από ερώτηση του κ. Ανταμπούφη για  γλυπτά trash art του ξανθιώτη καλλιτέχνη Θάνου Μαυρουδή που έχουν εγκατασταθεί επί  της οδού Ορφέως. Ο δήμαρχος είπε ότι δόθηκε προφορική άδεια για την εγκατάστασή τους όμως ακούστηκε ότι εκφράστηκαν αντιδράσεις από κάποιους πολίτες επειδή ο δρόμος είναι στενός και  τους δυσκολεύουν στην κίνησή τους…

Μ.Ξ.  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…