Δημοτική παράλειψη
Δεν γνωρίζω εάν ο δήμος Ξάνθης ή άλλος των τριών υπολοίπων έχουν συστήσει Γραφείο Τύπου. Εκτιμώ πως μάλλον όχι, παρότι πρόκειται για έλλειψη και σωστό είναι να υπάρχει ένα τέτοιο γραφείο στελεχωμένο από έμπειρο άτομο.
Για τον δήμο Ξάνθης το θέμα είναι πλέον επιτακτικό, διότι όπως θα έχουν διαπιστώσει δήμαρχος και αντιδήμαρχοι, οι ερωτήσεις από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις πέφτουν βροχή!
Άρα, εκ των πραγμάτων κρίνεται απαραίτητο ένα γραφείο Τύπου που θα έχει την ευθύνη των απαντήσεων, συνεργαζόμενο με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής της πλειοψηφούσας παράταξης πως οφείλει να απαντά στις ερωτήσεις των δημοτικών παρατάξεων.
Γ.Δ.
Νέο Ταμείο για εργοδότες-εργαζόμενους
Μάλλον θα το δούμε να υλοποιείται και στη χώρα μας. Τη δημιουργία δηλαδή ενός «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου» που σχεδιάζουν η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες.
Θα πρόκειται για ένα νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης ως συμπληρωματική ενίσχυση των συντάξεων.
Οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και εργοδοτικών οργανώσεων και βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο.
Το εν λόγω Ταμείο σχεδιάζεται με στόχο να καλύψει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, με συμπληρωματικές παροχές, είτε εφάπαξ βοηθήματος είτε επικουρικής μηνιαίας σύνταξης.
Γ.Δ.
Περί προκάτ
Το σύνθημα το ανέδειξαν αριστεροί εκπαιδευτικοί: Λένε, «όχι άλλη προκάτ Παιδεία».
Είναι σωστό σαν σύνθημα, όχι όμως σαν πρακτική.
Διότι μαζί με το «Όχι» θα περίμενε κανείς να προτείνουν και κατάλληλους χώρους για νέα Σχολεία. Για Δημοτικά και Γυμνάσια.
Το γνωρίζουν ότι κατάλληλοι χώροι πως δύσκολα βρίσκονται. Γνωρίζουν πως τα σχολεία στην ύπαιθρο, βουνό και κάμπο πως κλείνουν ή συρρικνώνονται και πως υπάρχει τάση φυγής προς την πόλη. Τα γνωρίζουν αυτά. Αλλά στο βωμό του αντιπολιτευτικού λόγου τα ξεχνούν όλα.Γνωρίζουν πως λύση αναγκαία είναι τα προκάτ. Παντού, σ’όλη τη χώρα, όχι μόνον εδώ. Άρα, προς τι οι εξυπνάδες;
Προτάσεις κύριοι, λύσεις κι όχι ευφυολογήματα.
Γ.Δ.
Κάλλιο αργά
Να λοιπόν που έφθασε η ώρα για την εφαρμογή της τηλεματικής και στις αστικές συγκοινωνίες της Ξάνθης. Κάπως αργά βέβαια αλλά τελικά το πρόγραμμα εγκρίθηκε και θα ξεκινήσει σύντομα.
Η τηλεματική θα εκσυγχρονίσει τις αστικές συγκοινωνίες καθώς πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τα αστικά με σκοπό να πληροφορεί τον επιβάτη από τις οθόνες που είναι τοποθετημένες στις στάσεις την ώρα διέλευσης των αστικών λεωφορείων ενώ παρέχει και διάφορες άλλες πληροφορίες, ενώ περιλαμβάνει και την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίου μέσω ειδικής κάρτας.
-Μπορεί να άργησε αλλά σίγουρα η εφαρμογή της τηλεματικής θα εξυπηρετήσει το κοινό.
Γ.Δ.
Περί Γαλέρας
Διαβάζουμε και ακούμε από στόματος και γραφίδος ιδιαίτερα «προοδευτικών αριστερών» για «συνθήκες γαλέρας» των εργαζομένων.
Επειδή λοιπόν μάλλον οι εν λόγω αγνοούν τι πραγματικά ήταν η Γαλέρα ως πλοίο τους ενημερώνουμε σχετικά.
Η Γαλέρα κυριάρχησε από τον 15ο ως τον 18ο αιώνα. Αν και ήταν ιστιοφόρο, η κίνησή της στηριζόταν στην μυϊκή δύναμη των κωπηλατών. Υπήρχαν πολλές παραλλαγές, τα βασικά της όμως χαρακτηριστικά ήταν, μήκος 35-50 μέτρα, πλάτος 5,5-7 μέτρα, βύθισμα 3,5 μέτρα και ύψος από τη θάλασσα 3 μέτρα.
Θεωρείται ότι ήταν απόγονος της Ελληνικής τριήρης, η οποία είχε όμως 170 κουπιά, ενώ η γαλέρα 140. Το κάθε κουπί είχε μήκος 12 μέτρα και το χειριζόταν 3-5 κωπηλάτες- σκλάβοι ή επαγγελματίες. Πετύχαινε ταχύτητα 4-5 κόμβους ενώ η Ελληνική τριήρης, έπλεε με ταχύτητα 9 κόμβων. Από τους επαγγελματίες κωπηλάτες οι καλύτεροι ήταν οι Έλληνες και ακολουθούσαν οι Οθωμανοί. Η γαλέρα λεγόταν και «κάτεργο» ήταν άθλια και υποχρεωνόταν να την κωπηλατούν συνεχώς 15-20 ώρες με βασανιστικές συνθήκες αλυσοδεμένοι.
Γ.Δ.
Τα περίπτερα της πόλης
Μόλις πριν λίγες ημέρες η στήλη σχολίαζε την ύπαρξη κλειστών περιπτέρων σε διάφορα σημεία της πόλης. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το κλειστό παρά την τοποθέτησή του περίπτερο επί της Στ. Βλαχοπούλου.
Ζητήσαμε δε από τον δήμο με την ευκαιρία την απόσυρση των κλειστών περιπτέρων, αφού βεβαίως αιτιολογούσαμε πως πλέον η λειτουργία περιφερειακού περιπτέρου είναι μια μη επικερδής λειτουργία για να μη πούμε ζημιογόνα.
Στο θέμα λοιπόν που θίξαμε, είχαμε μια ευπρόσδεκτη θετική συνηγορία από την δημοτική παράταξη «Ξάνθη για όλους». Η οποία αφορμή λαμβάνοντας από το δικό μας σχόλιο (γιατί δεν το αναφέρει;) ζητά από τον δήμο να πληροφορηθεί ποια είναι η πολιτική του για το θέμα και την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων ή παρατημένων περιπτέρων.
Αναμένουμε ως εκ τούτου την απάντηση του δήμου ως οφείλει εξάλλου.
Μια παρατήρηση μόνον. Πόσο απελπισμένος πρέπει να είναι άραγε κάποιος για να επιχειρήσει σήμερα ν’ανοίξει περίπτερο. Το σκέφτηκαν αυτό;
Γ.Δ.
Αυτή η αποστολή του Τοπικού Τύπου
Δεν θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας (μεταφορικά) όμως οφείλουμε να το επισημάνουμε. Κι αυτή η επισήμανση δεν είναι παρά η διαπίστωση εδώ και χρόνια πως τα σχόλια και τα ρεπορτάζ της Εφημερίδας μας αποτελούν αφορμή για κατάθεση προβληματισμών και ερωτήσεων για θέματα της Αυτοδιοίκησης αλλά και κρατικών φορέων.
Προφανώς μας ικανοποιεί το γεγονός πως τα γραπτά μας βρίσκουν αποδοχή και προβληματισμό. Όμως, το δηλώνουμε αυτό δεν μας παρασύρει, διότι γνωρίζουμε πως αυτό ακριβώς που υπηρετούμε είναι η αποστολή του Τοπικού Περιφερειακού Τύπου.
-Αυτή είναι η ικανοποίησή μας.
Γ.Δ.
Εθνικιστικός παροξυσμός
Την σχέση της ρητορικής του Ερντογάν με του Χίτλερ σχολίασε, χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις, ένας πολύ σημαντικός αναλυτής της Γαλλίας. Ο Ζακ Αταλί είναι πρώην στενός σύμβουλος του προέδρου Μιτεράν και μέλος της επιτροπής σοφών που συμβούλευαν τον Σαρκοζί, τον Ολάντ αλλά και τώρα τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πολύπειρος αυτός πολιτικός αναλυτής παρομοίασε την ακραία ρητορική Ερντογάν, που εκφράζει αναθεωρητικές θέσεις και απειλεί ευθέως κράτη – μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία), με αυτή του Χίτλερ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πρέπει να ακούσουμε τι λέει ο Ερντογάν και να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε, με κάθε τρόπο. Εάν οι προκάτοχοί μας είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους τις ομιλίες του Φύρερ από το 1933 έως το 1936, θα μπορούσαν να είχαν εμποδίσει αυτό το τέρας να βρει τους τρόπους και τα μέσα για να κάνει αυτά που είχε ανακοινώσει».
Μακάρι οι εκτιμήσεις του να βρουν ευήκοα ώτα στους ηγέτες της Ε.Ε. που κωφεύουν μπροστά στον εθνικιστικό παροξυσμό του Ερντογάν, ως σύγχρονοι Τσάμπερλεν…
Κ.Λ.
Εκσυγχρονίζεται η δημόσια διοίκηση
Υποδειγματικά λειτουργεί ο ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και ειδικότερα το Τμήμα Μητρώου. Τα μέτρα τηρούνται απαρέγκλιτα, οι πολίτες εξυπηρετούνται κατόπιν ραντεβού και οι υπάλληλοι είναι εξυπηρετικότατοι και πλήρως καταρτισμένοι στο αντικείμενο τους. Συμπολίτισσα μας που είχε την εμπειρία εντυπωσιάστηκε από την εξυπηρέτηση, από την ευγένεια και την προσήνεια με την οποία αντιμετωπίστηκε όταν προσέφυγε για υπόθεσή της.
Είναι γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση έχει μπει σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού. Δεν ισχύουν τα κακά πρότυπα του παρελθόντος που ο υπάλληλος το’ παιζε αφεντικό και ταλαιπωρούσε τους πολίτες. Περιορίστηκε η γραφειοκρατία αφού όλα γίνονται ηλεκτρονικά και οι υπάλληλοι είναι πιο καταρτισμένοι από τους παλιούς που συνήθως έμπαιναν με πολιτικό μέσον και δεν ήξεραν να ανοίξουν έναν υπολογιστή. Αυτοί πλέον συνταξιοδοτήθηκαν και μπήκαν νέοι άνθρωποι με πτυχία και δεξιότητες.
Καιρός ήταν…
Μ.Ξ.
Κοίτα ποιος μιλάει…
Σφοδρή κριτική άσκησε ο πρώην δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος στον νυν Μανώλη Τσέπελη για το γεγονός ότι ακόμη δεν ήρθαν οι προκάτ αίθουσες ώστε να στεγαστούν τα νήπια για την προσχολική αγωγή. Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται καθώς τα νήπια στεγάζονται προσωρινά σε αίθουσες των παιδικών σταθμών της Βενιζέλου και της Χρύσας και τα υπόλοιπα σε άλλες που τις έχει υποδείξει η πρωτοβάθμια. Επίσης όπως έχει ειπωθεί από την δημοτική αρχή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ. Ζερενίδη οι βάσεις είναι έτοιμες αλλά οι «Κτιριακές Υποδομές» δεν έχουν προμηθεύσει ακόμη το δήμο με τις αίθουσες και ότι σ’ αυτό οφείλεται η καθυστέρηση. Δηλαδή ο Δήμος αυτό που έπρεπε να κάνει το έκανε στην ώρα του…
Ειδικά ο κ. Δημαρχόπουλος δεν έπρεπε να ομιλεί για το θέμα. Να θυμίσουμε ότι ο δήμος Ξάνθης δεν είχε εφαρμόσει την προσχολική αγωγή πριν 2 χρόνια όταν ξεκίνησε επιδεικνύοντας αδράνεια και ο ίδιος ως δήμαρχος ήταν αντίθετος με την εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή όπως και η ΚΕΔΕ του κ. Πατούλη με τον οποίο ο κ. Δημαρχόπουλος ήταν «κολλητοί».
Ευτυχώς δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου… όπως πιθανόν να νομίζει ο κ. Δημαρχόπουλος .
Μ.Ξ.