Μάθημα δημοκρατικού διαλόγου και ώριμης σκέψης από το Νομαρχιακό συμβούλιο Εφήβων
Κοντός: «Οι σκέψεις σας αποτελούν οδηγό για μας»
Παυλίδης: «Αναδείξατε όλες τις πτυχές που απασχολούν τον μέσο Έλληνα»
«Οι μειοψηφίες σέβονται τις πλειοψηφίες στη Δημοκρατία….», «μάθημα» του Νομάρχη κ. Παυλίδη προς τους μαθητές, των Λυκείων του Νομού μας, που συμμετείχαν στο Νομαρχιακό συμβούλιο των Εφήβων το οποίο συνήλθε, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, και ώρα 11.30 π.μ. μετά από προσωπική πρωτοβουλία του Νομάρχη, η οποία και επαινέθηκε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ., Κοντό που συμμετείχε στη συζήτηση.
Η φράση ειπώθηκε για μια εκπαιδευτική εκδρομή που αποφασίστηκε να οργανωθεί, ώστε το Ν.Σ. Εφήβων να επισκεφτεί όλο το νομό, ώστε να γνωρίσει καλύτερα τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του και σαν ημέρα ορίστηκε η Κυριακή, θέμα εκτός ημερησίας διάταξης.
Τα θέματα όμως που κυρίως απασχόλησαν το Νομαρχιακό συμβούλιο εφήβων του Νομού μας, ήταν, η επόμενη μέρα από τους Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Νομό μας, όπου τα παιδιά κατέθεσαν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.
Η συζήτηση κύλησε κατά τέτοιο τρόπο ώστε δόθηκε ένα μάθημα …δημοκρατίας του διαλόγου και όχι μόνο, προς τους μεγάλους….
Εμφανής η ωριμότητα, οι κατασταλαγμένες απόψεις, η σωστή τεκμηρίωσή τους. Έντονος ο προβληματισμός και βαθιά η γνώση των προβλημάτων που ταλανίζουν το νομό και την περιφέρεια. Δεν αναλώθηκαν σε φανφαρονισμούς, αλλά έβαλαν «βαθιά το μαχαίρι» στα προβλήματα της επόμενης μέρας από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Εδώ ήταν το σημείο αιχμής, στο οποίο συνέτειναν οι απόψεις των παιδιών:
«Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας …και τα θύματα αυτών οι περιφέρειες της υπόλοιπης Ελλάδας…».
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της εισήγησης της δεσποινίδος Κυρκούση που αναφέρεται στο θέμα: «Φέτος η Ελλάδα είχε στραμμένα τα μάτια όλου του κόσμου επάνω της. Η διεθνής προβολή που εξασφαλίσαμε ως διοργανώτρια χώρα απέδωσε καρπούς στο επίπεδο προέλευσης ξένων τουριστών, αλλά αυτή η προσέλευση επικεντρώθηκε στην Νότια Ελλάδα και τίποτε δεν άλλαξε στη ζωή της Ξάνθης με τους Ολυμπιακούς αγώνες…η περιφερειακή ανάπτυξη δεν προωθήθηκε ιδιαίτερα διότι οι οικονομικές δραστηριότητες αναπτύχθηκαν στο έπακρο γύρω από την Αθήνα. Την επόμενη μέρα στην Αθήνα θ’ ανοίξουν νέες προοπτικές όχι σε μας τους Ξανθιώτες…Έχουμε ελλείψεις σε χώρους άθλησης, μας λείπουν τα οργανωμένα γυμναστήρια για την τακτική άθληση των μαθητών της Ξάνθης. Όσον αφορά στον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στην Αθήνα φέτος, θα μπορούσαμε σαφώς να αποκτήσουμε κάποια εργαλεία και μέσα για τα σχολεία ως νομαρχία …από τραπέζια μέχρι υπολογιστές. Ένα ακόμη πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει όχι μόνο η Ξάνθη αλλά όλη Ελλάδα είναι η αυξημένη φορολογία λόγω κάλυψης των εξόδων των Ολυμπιακών Αγώνων. Το μόνο θετικό που ίσως υπάρξει για την περιοχή μας είναι η τεχνογνωσία που απέκτησε ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων, ο οποίος μπορεί να συμμετέχει στην πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη της Ξάνθης αργότερα…».
Στο μεγάλο ερώτημα:«Τι γίνεται την επόμενη μέρα;», απαντά και ο Χουσείν Μπασιά Πίναρ από το ενιαίο σχολείο Γλαύκης ο οποίος το βλέπει πολύ αισιόδοξα: «Ναι, ο πήχης ανέβηκε ψηλά. Η χώρα μας ανταποκρίθηκε στις υψηλές απαιτήσεις και δέχτηκε τα συγχαρητήρια όλων αυτών που την αμφισβήτησαν…Χάρη σ’ αυτό το μέγα γεγονός η χώρα μας προβλήθηκε στο εξωτερικό. Ξεχωρίσαμε και από τις επιδόσεις των αθλητών μας, αφού συλλέξαμε 16 μετάλλια. Μας απασχολεί η συντήρηση των έργων, γι’ αυτό το λόγο πρέπει κάποιοι ιδιώτες να αναλάβουν να τα συντηρούν. Τα αναβολικά σκίασαν τη χώρα μας…όμως αυτό είναι πρόβλημα όλων των χωρών…Τέλος καλό όλα καλά, για μας που μας αναπτέρωσαν το ηθικό οι αθλητές μας που αγωνίστηκαν και η νίκη…».
Οι απόψεις και των άλλων παιδιών που πήραν το λόγο ήταν πολύ ενδιαφέρουσες: «Παραθέτουμε μερικές «ατάκτως ερριμένες ενδεικτικές όμως της αγωνίας των παιδιών καθώς βγαίνουν τα προβλήματα που τους απασχολούν: «Άξιζε τον κόπο, τόνωσε το γόητρό μας…», «Έπρεπε να έχουν πιο απλό ύφος…πιο κοντά στα ολυμπιακά ιδεώδη …ήταν πολύ εμπορικοί…παράτησαν την υπόλοιπη Ελλάδα …πόσα χρόνια θα πληρώνουμε;».
Προς τον υφυπουργό κ. Κοντό…
«Θα χρειαστεί να επιμείνετε 10 φορές περισσότερο για να πετύχετε την ανάπτυξη….να γίνει οικονομία και να παρθούν μέτρα. Οι παίκτες του Euro στοίχισαν 1.000.000 ευρώ ο καθένας. Να επενδύσουμε στην παιδεία και την αγροτιά …ο μέσος έλληνας δεν έχει ωφεληθεί …Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα…ο τουρισμός δεν ωφελήθηκε…εμείς στην ορεινή αγωνιζόμαστε για επιβίωση…».
«Αναδείξατε όλες τις πτυχές που απασχολούν τον μέσο Έλληνα. Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν πολύ σημαντικό γεγονός. Ήταν επιτυχημένοι. Τώρα πρέπει όμως να δοθεί προτεραιότητα στην περιφέρεια που τα χρόνια που προηγήθηκαν τις αφαίρεσαν πόρους για την ανάπτυξή της. Η ψαλίδα μένει ανοιχτή σε σχέση με το κέντρο. Πλήρωσε η περιφέρεια και πρέπει να εισπράξει τώρα…», η τοποθέτηση του νομάρχη που βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον κ. Κοντό.
«Οι σκέψεις σας αποτελούν οδηγό για μας …Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν μια μεγάλη πρόκληση μια μεγάλη αγωνία για όλους μας. Νιώσαμε όλοι μι μεγάλη αυτοπεποίθηση η οποία απορρέει από το γεγονός ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Όμως έπρεπε να είναι πιο σεμνοί. Η επόμενη μέρα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού η ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή περιφέρεια. Θα αρχίσει μια μεγάλη προσπάθεια, για περιφερειακή ανάπτυξη. Με τι κονδύλια; Μ’ αυτά της Ε.Ε. και το νοικοκύρεμα που επιχειρείται », δήλωσε ο κ. Κοντός.
«Η Ξάνθη με καρναβάλια…ήρθα στην Ξάνθη για τα σουβλάκια…
Το επόμενο θέμα που αφορούσε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ν. Ξάνθης συμπυκνώνεται στη φράση: «Η πόλη μας έχει να δείξει πολλά περισσότερα. Σκεπτόμενοι πιο εμπορικά έχουμε παραγκωνίσει τις πραγματικά πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνοντας βάση μόνο στο φαγητό και το πιοτό που τις συνοδεύουν. Υποβαθμίζουμε τις εκθέσεις, παραμελούμε τους ντόπιους χορούς. Για την πόλη μας λένε: «Η Ξάνθη με καρναβάλια…ήρθα στην Ξάνθη για τα σουβλάκια…Κάποιος μου είπε ότι δεν είμαστε ακριβώς έλληνες . Γι αυτό θα ήθελα με την ευκαιρία της απελευθέρωσης της πόλης μας να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις γύρω από την ιστορία της Θράκης», τονίζει ο Αρσένιος Τραχανατζής στην εισήγησή του και θίγει το θέμα της τελμάτωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο νομό μας και την ανάγκη να στραφούμε σε εκδηλώσεις, όπου θα αναδεικνύουν την τοπική ιστορία, την κληρονομιά και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης, χωρίς να εκπίπτουν στο δέλεαρ των καρναβαλιών και των σουβλακιών…
Οι προτάσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες και πολλές απ’ αυτές θα υιοθετηθούν» η διαβεβαίωση του νομάρχη, πολύ σωστή θέση, γιατί κάποτε οι μεγάλοι πρέπει ν ‘ ακούν τους μικρούς…έχουν πολλά να ωφεληθούν από το φρέσκο μυαλό τις φρέσκιες ιδέες και τα οράματά τους.
Μαριάννα Ξανθοπούλου