Παρέμβαση Σγουρίδη

0

Στη συζήτηση στη βουλή επί του Νομοσχεδίου για την πάταξη της βίας στα γήπεδα

Όχι στο εναγκαλισμό του ποδοσφαίρου με την πολιτική

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ξάνθης Παναγιώτης Σγουρίδης, παρενέβη κάνοντας πολλές παρατηρήσεις και επισημάνσεις , επί αρχής αλλά και των επί μέρους διατάξεων του. Πριν αναφερθεί σε συγκεκριμένα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου, σχολίασε με έντονο τρόπο, την απαξίωση που εκδηλώνεται τον τελευταίο καιρό στον αθλητικό χώρο, ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη, σε ότι αφορά στους πρωταθλητές μας, με αφορμή τα δυσάρεστα γεγονότων που συνέβησαν. Επί της αρχής του νομοσχεδίου είπε ότι η βία στα γήπεδα που είναι ένα φαινόμενο κοινωνικό και έχει να κάνει με την παιδεία και την μόρφωση, την κοινωνική καταπίεση και την συμπεριφορά των μαζών, πρέπει να παταχθεί με την εφαρμογή σκληρών μέτρων. Αυτό όμως δεν γίνεται γιατί πίσω από το ποδόσφαιρο υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες, στρατοί ψηφοφόρων και πολιτικό κόστος.

Η ταύτιση της εθνικής ανωτερότητας και της εθνικής υπερηφάνειας με το ποδόσφαιρο, οδηγεί στα θλιβερά γεγονότα που ακολούθησαν την ήττα της εθνικής μας ομάδας από την Αλβανία. Έτσι και ο εναγκαλισμός του ποδοσφαίρου με την πολιτική, είναι ένα εγκληματικό μείγμα.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο δυστυχώς αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει. Με πρόσχημα την πάταξη της βίας ενσωματώνει σ’ αυτό ένα μπαράζ τροπολογιών κομματικής παρέμβασης. Εν προκειμένου δε ακολουθεί την συνταγή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε κυνικά ότι «η Νέα Δημοκρατία άργησε να κυβερνήσει. Πρέπει να μπουν τα δικά μας παιδιά».

Θα ήταν ίσως δυνατή μια συναίνεση σε πολλά σημεία των διατάξεων του κυρίως σώματος του νομοσχεδίου, με τις εξής παρατηρήσεις:

1. Η αξία των ποδοσφαιριστών των ΠΑΕ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί, δεδομένου ότι είναι δύσκολη η αποτίμηση της, αφού οι παράγοντες που την καθορίζουν είναι αφενός υποκειμενικοί και αφετέρου μεταβλητοί (τραυματισμοί, συμμετοχές κ.λ.π.).

2. Η ανάθεση της τήρησης της τάξης σε ιδιωτικές εταιρείεςseciurity, χωρίς μάλιστα πρόβλεψη τιμωρίας τους, ενέχει τον κίνδυνο δράσης αυτών κατά τρόπο προβοκατόρικο, προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες και προϋποθέσεις ευνοϊκές για τα σωματεία – εργοδότες τους. Άρα δεν θα πρέπει να παραμένουν στο απυρόβλητο, απολαμβάνοντας ατιμωρητί.

3. Σε περίπτωση επεισοδίων θα πρέπει να τιμωρείται και η ομάδα με χρηματικό πρόστιμο, πέραν του ότι θα παίζει σε γήπεδο με κενές κερκίδες. Όπως επίσης η τιμωρία των ταραξιών δεν θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, αλλά να επεκτείνετε στους οργανωμένους συνδέσμους, θύρες κ.λ.π.

4. Επειδή η πολιτεία συνεχώς προβαίνει σε ρυθμίσεις χρεών των ΠΑΕ, οι οποίες δεν πρόκειται να έχουν τέλος, θα πρέπει να συμπεριληφθεί διάταξη για την επιβράβευση αυτών που δεν χρωστούν.

5. Ο έλεγχος της ΕΠΟ που επιχειρείται μέσω των τροπολογιών , που είναι αντίθετες με τους διεθνείς κανονισμούς, είναι βέβαιο ότι θα έχει επιπτώσεις στη συμμετοχή των ομάδων μας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

6. Η μείωση των προσώπων των επαγγελματικών φορέων στην ΕΠΑΕ και η μείωση της θητείας των μελών της ΕΠΟ, η αλλαγή των συνθέσεων των επιτροπών, ο επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η διεύρυνση των κατηγοριών των υπαλλήλων, οι οποίοι θα μπορούν να γίνονται προϊστάμενοι, ανεξαρτήτως των τυπικών τους προσόντων, είναι εγκλωβισμένη στη λογική «να φύγουν αυτοί για να έλθουν οι άλλοι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία».

Τελειώνοντας εξέφρασε τη λύπη του, γιατί αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να είχε εμβέλεια και αποδοχή, αν ήταν διακομματική.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ»

Του Φίλιππου Ζάχαρη Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος εθελ…