Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένας πικρός γλυκούλης

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένας πικρός γλυκούλης

0

Πολλοί συνάνθρωποί μας πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, οι περισσότεροι από τον λεγόμενο τύπου 2 ή μη ινσουλινοεξαρτώμενο. Ανεξάρτητα από το ποιο είδος έχει κανείς, ο λόγος της θεραπείας και άρα οι δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει μια αρρύθμιστη νόσος, είναι ακριβώς τα ίδια.

Το πιο καίριο σημείο είναι ίσως η φύση της νόσου: χρόνια, ύπουλη, καταστροφική σε πολλά επίπεδα.

Χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εάν μας βρει μια φορά, την έχουμε για πάντα. Μεγάλη παγίδα. Κάνει κανείς διατροφή ή παίρνει κάποιο φάρμακο, πέφτουν οι τιμές, χαίρεται, σταματάει, βλέπει τις τιμές να ξανανεβαίνουν σταδιακά. Η θεραπεία αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση, όσο και οι συστηματικοί επανέλεγχοι στο γιατρό, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να ‘μυριστεί’ μια απορρύθμιση να έρχεται, πριν καν φανεί στις τιμές.

Ύπουλη. Γιατί δε δίνει συμπτώματα, παρά μόνο όταν είναι αρκετά αργά. Όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο, οι βλάβες αρχίζουν να εγκαθίστανται σιγά σιγά και ο μόνος τρόπος να ξεσκεπαστούν είναι ο τακτικός έλεγχος στο γιατρό.

Καταστροφική. Αφενός επειδή είναι χρόνια και ύπουλη. Αφετέρου επειδή χτυπά πολλά και διάφορα όργανα, όπως: τα μάτια, με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ως την τύφλωση, τα νεφρά, με τη διαβητική νεφροπάθεια και τη νεφρική ανεπάρκεια, τα μεγάλα αγγεία, όπως της καρδιάς και του εγκεφάλου, οπότε κάνουμε έμφραγμα ή εγκεφαλικό αντίστοιχα τα μικρά αγγεία των ποδιών, με τη διαβητική αγγειοπάθεια, τη γάγγραινα και τις πληγές και τέλος τα νεύρα, με τη διαβητική νευροπάθεια. Αυτή μπορεί να είναι περιφερική δηλαδή να αφορά τα νεύρα των ποδιών, οπότε μειώνεται η αίσθηση και κάνουμε πιο εύκολα πληγές, ενώ μπορούμε να νιώθουμε και απροσδιόριστους πόνους λόγω καταστροφής των νεύρων και αυτόνομη, δηλαδή τα νεύρα που δεν ελέγχουμε, όπως αυτά της καρδιάς οπότε κάνουμε συγκοπές ή του στομάχου, οπότε κάνουμε εμετό.

Οι βλάβες αρχίζουν να εμφανίζονται στα μικρά αγγεία και νεύρα και προχωρούν στα μεγαλύτερα, για αυτό είναι απαραίτητος ετήσιος προληπτικός έλεγχος των ματιών και των νεφρών σε κάθε διαβητικό ασθενή! Να σημειωθεί επίσης, ότι η βλάβη στα μάτια, είτε θα διαγνωσθεί από τον οφθαλμίατρο χωρίς να έχουμε συμπτώματα είτε θα εκδηλωθεί με τύφλωση από τη μια στιγμή στην άλλη εάν δεν την προλάβουμε. Η θόλωση της όρασης που εμφανίζουν κάποιοι διαβητικοί δεν οφείλεται στις απώτερες βλάβες της νόσου, αλλά σε πρόσκαιρη απορρύθμιση αυτής!

Ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας:

-Κανένα μα κανένα σημάδι δεν προειδοποιεί για τη νόσο ή τις επιπλοκές της, πέραν του τυπικού ελέγχου στο γιατρό!

-Δε συμφέρει κανένα να το αμφισβητήσει αυτό και να περιμένει κάποιο σύμπτωμα, γιατί μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά! Δε θεραπεύονται όλα.

Και έτσι, το πολύ γλυκό, μας αφήνει μια πολύ πικρή γεύση. Εξουδετερώστε το!

Κρατήστε το σάκχαρο ρυθμισμένο με τη βοήθεια το γιατρού σας!

Ιατρός Σταυρούλα Ε. Παπαδοπούλου
Ειδικός Παθολόγος
Ειδικός Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος και Μεταβολικών νόσων
Βελισσαρίου 4 – 6, 5ος όροφος, Ξάνθη, 67100, Ελλάδα
Τηλ/Φαξ: 2541.400.119/ Κιν: 6934.56.22.24

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Σταυρούλα Παπαδοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς δεκάρα, πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου…

Η πρόσφατη ομιλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στο συνέδριο της ΕΝΠΕ…