-1 κιλό κοκκάρια (κρεμμυδάκια για στιφάδο)
-30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-1200γρ. κοτόπουλο, ολόκληρο ή σε μερίδες
-300ml μαυροδάφνη
-1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
-5-6 κόκκους μπαχάρι
-2-3 γαρίφαλα
-1 σκελίδα σκόρδο
-1 μεγάλο κρεμμύδι
-1 κλωναράκι δεντρολίβανο
-1 φύλλο δάφνης
-500ml ζωμό κοτόπουλου σπιτικό ή ψυγείου
-1 κουτ. γλυκού βούτυρο
-2 καρότα χοντροκομμένα
-20ml ξίδι βαλσαμικό
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Καθαρίζετε τα κοκκάρια και τα αφήνετε σε κρύο νερό για 1 ώρα περίπου. Τα στραγγίζετε και τα στεγνώνετε καλά.
Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνετε με τη μαυροδάφνη και προσθέτετε τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το σκόρδο ολόκληρο, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά.
Μόλις εξατμιστεί η μαυροδάφνη χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τον ζωμό, κλείνετε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ελέγχοντας τα υγρά του ανά διαστήματα και συμπληρώνοντας ζωμό ή νερό ανάλογα.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κοκκάρια και τα καρότα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Σβήνουμε με το ξίδι, ανακατεύετε καλά και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο. Αν χρειάζεται προσθέτετε επιπλέον ζωμό ή νερό, αλατίζετε, κλείνετε με καπάκι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να μελώσει το φαγητό και να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.