Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο κορωνοϊός… «τσίμπησε» την τιμή του πασχαλινού αρνιού

Ο κορωνοϊός… «τσίμπησε» την τιμή του πασχαλινού αρνιού

0

2,40 ευρώ το κιλό φεύγει το αρνί ζωντανό από τον παραγωγό – 8 – 8,50 ευρώ το αγοράζει ο καταναλωτής – 120% το κέρδος των μεσαζόντων

 

Επάρκεια κρεάτων σ’ όλα τα κρεοπωλεία του νομού – Μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Δημοτική αγορά

 

Το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα πάντα σ’ ότι αφορά τον εορτασμό του και τα πατροπαράδοτα έθιμα που τον συνοδεύουν. Ειδικότερα: Οι εκκλησίες που παραδοσιακά ήταν το επίκεντρο των Χριστιανών στις μέρες της Μ. Εβδομάδας παραμένουν κλειστές. Φέτος Μένουμε Σπίτι και γιορτάζουμε άκρως οικογενειακά. Τέλος για φέτος οι συναθροίσεις συγγενών και φίλων και γειτόνων που ήρθαν για ένα κοψίδι καθώς απαγορεύονται δια …προστίμου οι συναθροίσεις! Αυτό που δεν άλλαξε ο κορωνοϊός είναι ότι παραμένει το αρνί ή το κατσίκι ως κορυφαίο στην προτίμηση γεύμα για το πασχαλινό τραπέζι ωστόσο αλλάζει ο τρόπος …μαγειρέματος! Τέλος για φέτος οι σούβλες!  Τρώμε αρνί στον φούρνο ή και σε ψησταριά μπαλκονιού! Το θετικό για φέτος είναι ότι  θα είμαστε σίγουροι φέτος ότι τρώμε ντόπιο ελληνικό αμνοερίφειο και όχι ελληνοποιημένο αλλά η τιμή στο τσιγκέλι  είναι κατά τι τσιμπημένη και όχι γιατί οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι πούλησαν ακριβά αλλά γιατί μεσολάβησαν διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως η απαγόρευση των εξαγωγών προς Ιταλία και άλλες χώρες αλλά και η μείωση της ζήτησης καθώς και η πάγια τακτική των  πάσης φύσεως μεσαζόντων στην εξασφάλιση του δικού τους κέρδους.

 

2,40 ευρώ το κιλό φεύγει το αρνί ζωντανό από τον παραγωγό – 8 – 8,50 ευρώ το αγοράζει ο καταναλωτής – 120% το κέρδος των μεσαζόντων

Την χασούρα τους μετράνε οι κτηνοτρόφοι του νομού μας κακώς οι συνθήκες τους εξανάγκασαν να πουλήσουν ζωντανά τα αμνοερίφειά τους στα 2,20 με 2,40 ευρώ το κιλό και σφάγεια 4,40, με 4,60 ευρώ το κιλό ενώ πέρσι αντίστοιχα πουλούσαν 5,50 – 6 ευρώ το κιλό (σφάγειο ) και πάλι διαμαρτύρονταν ότι δεν καλύπτει αυτή η τιμή το κόστος παραγωγής: «Πουλήσαμε τα ζώα μας σ’ αυτές τις χαμηλές τιμές για να μην μας μείνουν στους στάβλους ενώ είμαστε ζημιωμένοι. Την ίδια στιγμή ο κόσμος θα φάει φέτος το αρνάκι του πολύ ακριβό. Οι τιμές στα κρεοπωλεία είναι 8,90 για το αρνί και 9,90 για το κατσίκι. Ως συνήθως αυτοί που κερδίζουν είναι οι έμποροι μεσάζοντες. Αν υπολογίσει κανείς ότι μας κρατάνε 2% για τα έξοδα σφαγής το κέρδος τους φτάνει στο 120%!», επισημαίνει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς.

Ξεπούλησαν οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης αλλά σε χαμηλή τιμή

Παρότι όμως ζημιωμένοι …κάνει τον σταυρό του γιατί δεν τους έμειναν  τα ζώα τους απούλητα στον στάβλο όπως σε άλλες περιοχές όπως στην Κομοτηνή , την Δράμα αλλά και στην Καβάλα: «Στην Ξάνθη πουλήθηκαν όλα. Τα περισσότερα τα πήρε ένας μεγαλέμπορος που τα διαθέτει στη μεγάλη αγορά στην Αθήνα. Επίσης πουλήσαμε και σε εμπόρους – κρεοπώλες της Ξάνθης που αγοράζουν από μας και τα διαθέτουν και στα άλλα κρεοπωλεία του νομού όπως γίνεται και στα άλλα κρέατα», αναφέρει ο κ. Ψεμματάς ενώ καταλήγοντας προσθέτει: «Σ΄ ότι μας αφορά ευτυχώς πουλήσαμε τα ζώα μας και μας έμεινε το γάλα για να διαθέτουμε αλλά ο καταναλωτής θα φάει ακριβό το αρνί φέτος. Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και ότι δεν έγιναν εξαγωγές στην Ιταλία και ότι είναι μικρότερη η ζήτηση φέτος αφού απαγορεύονται οι σούβλες». ΄

Επάρκεια κρεάτων σ’ όλα τα κρεοπωλεία του νομού – Μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Δημοτική αγορά

Τις τιμές παραγωγού καθώς και την μέση τιμή στα 8,50 ευρώ στα κρεοπωλεία επιβεβαιώνει κ. Παπαδόπουλος Απόστολος από το κρεοπωλείο της Δημοτικής αγοράς Αφοι Παπαδόπουλοι επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο η τιμή στο δικό του κρεοπωλείο είναι στα 7,40 ευρώ το κιλό και για αρνί και για κατσίκι. Όπως ανέφερε στο «Ε» φέτος δεν έχουν γίνει εισαγωγές και υπάρχει επάρκεια σ’ όλο το νομό: «Οι αλλαγές που έχουμε φέτος είναι κυρίως στην διανομή. Προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με ντελίβερι για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στο κρεοπωλείο και στην Δημοτική αγορά αλλά και οι ίδιοι να μην χρειάζεται να κυκλοφορούν . Λαμβάνουμε σχολαστικά όλα τα μέτρα ασφαλείας τόσο την διανομή από τους υπαλλήλους μας όσο και στο κρεοπωλείο. Έχουμε ειδική σήμανση για να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας στο κρεοπωλείο για να μην γίνεται συνωστισμός. Αυτό που λέμε στους πελάτες μας είναι να παραγγείλουν νωρίτερα τα ψώνια τους και να μην περιμένουν τελευταία στιγμή ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα. Τους λέμε επίσης να καθίσουν στο σπίτι και  θα τους τα φέρουμε εμείς. Είναι μια αναγκαιότητα και μεις από την πλευρά μας βάζουμε πλάτη. Αυτό που ζητάμε είναι να δείξουμε όλοι υπευθυνότητα και να τηρούμε τα μέτρα», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος. Σ’ ότι αφορά το τι αγοράζει φέτος ο καταναλωτής: «Είναι γεγονός ότι δεν αγοράζουν πια ολόκληρα αρνιά γιατί δεν μπορούν να τα ψήσουν παρά μόνο αυτοί που έχουν αυλές στην ύπαιθρο. Παίρνουν τις ποσότητες που μπορούν να ψήσουν στον φούρνο καθώς και κοκορέτσια που ψήνονται στο φούρνο», προσθέτει.

Στα χωριά κάποιοι ετοιμάζονται να σουβλίσουν

Κάπως διαφοροποιημένη είναι η κατάσταση στους περιφερειακούς δήμους. Όπως αναφέρει ο Κρεοπώλης κ. Σίμος Τσάκος, ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου «Μίλτος» στο κέντρο των Αβδήρων το αρνί και το κατσίκι στο δικό του κρεοπωλείο είναι στα 8 ευρώ και η τιμή είναι ίδια με πέρσι. Τα ζώα που πουλά τα αγοράζει όλα από κτηνοτρόφους της περιοχής. Σ’ ότι αφορά την καταναλωτική συμπεριφορά εν μέσω πανδημίας ο κ. Τσάκος σημειώνει: «Πουλάμε και ολόκληρα αρνιά για σούβλα αλλά πιο περιορισμένα σε σχέση με πέρσι. Κάποιοι που έχουν αυλές θα σουβλίσουν αλλά οι περισσότεροι αγοράζουν κομμάτια για φούρνο. Η τιμή είναι ίδια με πέρσι. Υπάρχει κίνηση όπως κάθε χρόνο το Πάσχα ο κόσμος αγοράζει αρνί και κατσίκι».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης: Ο αγώνας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει επίκαιρος

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και αναδεικνύει τη συ…