Πρόταση να γίνει ανακομιδή των οστών του στην πόλη μας από τη Θεσσαλονίκη
Γιορτάσαμε φέτος λαμπρά τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης μας από τους Βούλγαρους, στις 4 Οκτωβρίου. Ίσως ο κακός καιρός δεν συνέβαλε τα μέγιστα, αλλά «βοήθησε» να αναδειχθούν άλλα πράγματα, πρωτόγνωρα, όπως τα πατριωτικά αισθήματα του κόσμου που παρόλη την καταρρακτώδη βροχή, έστεκε ακίνητος και επευφημούσε τους Εύζωνες, την προεδρική φρουρά, που και γι΄αυτούς τους ίδιους ήταν κάτι πρωτόγνωρο και το εξέφρασαν με δηλώσεις τους.
Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το εορταστικό κλίμα, ίσως μας διέφυγε να αναλογιστούμε ανθρώπους που πρόσφεραν, αγωνίστηκαν και συνεισέφεραν στον απελευθερωτικό αγώνα, μέχρι την τελική νίκη και ενσωμάτωση, τελικά, της Ξάνθης και όλης της Θράκης, στον Εθνικό Κορμό, το 1920.
Μια τέτοια φυσιογνωμία ήταν και ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Ιωακείμ Σγουρός. Ένας Μητροπολίτης «ορόσημο» για την Ξάνθη, με έντονη πατριωτική δράση και κοινωνικό έργο προς την διάσωση του Ελληνικού στοιχείου της πόλεως μας.
Συνιδρυτής της Επαναστατικής Οργάνωσης (μαζί με τον Ηπειρώτη Ιατρό, Γεώργιο Μαλετσίδη, και τον Υποπρόξενο της Ελλάδος στην Ξάνθη, Άγγελο ΆΝΝΙΝΟ Καβαλιεράτο, η οποία το 1905 σκότωσε τον Αρχικομιτατζή και γραμματέα του βουλγαρικού Κομιτάτου, Ηλία Χατζηγκεοργκίεφ, κατόπιν εντολής του Μακεδονικού Κομιτάτου με το οποίο ήταν «συνδεδεμένη».
Γεννήθηκε στο Κάτω Βαρβάσι της Χίου στις 13 Μαΐου του 1864. Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το 1887. Στις 11 Ιανουαρίου του 1890, εξελέγη Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, αφού πρώτα υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Την 1η Αυγούστου του 1891, εξελέγη Μητροπολίτης Ξάνθης. Μεγάλη η προσφορά του στην πόλη μας. Επί των ημερών του, χτίζεται καινούριο Μητροπολιτικό Μέγαρο, το οποίο διατηρείται έως σήμερα και είναι η έδρα του εκάστοτε Μητροπολίτη. Οργανώνει και επιτηρεί το Εκπαιδευτικό σύστημα της πόλης μας και μάχεται για τα κεκτημένα της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας.
Στις 25 Νοεμβρίου του 1910, εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Εκοιμήθη εν Θεσσαλονίκη, στις 11 Μαΐου του 1912, συνεπεία καρδιακού επεισοδίου. Ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο του Ευαγγελισμού Θεσσαλονίκης, σε έναν λιτό και απέρριτο τάφο, όπως ήταν ο βίος του και όπως ταιριάζει σε Ιεράρχες!
Δημιουργείται, λοιπόν, το ερώτημα, αν θα μπορούσε να γίνει ανακομιδή των οστών αυτού του τόσο σημαντικού ανθρώπου για την πόλη μας, μιας πολύ σημαντικής μορφής της Εκκλησίας μας, που μαζί με τον Μητροπολίτη Ευγένιο (1831-1848), ίσως είναι οι σημαντικότερες για την πόλη μας!
Το θέμα είναι ότι ο Ιωακείμ Σγουρός «εκοιμήθη» ως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κάτι που από μόνο του είναι «εμπόδιο» προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν ευχής έργον λοιπόν να δει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Παντελεήμων την προοπτική της ανακομιδής των οστών του εν λόγω πολύ σημαντικού Ιεράρχη της πόλης μας, με μια πιο ευαίσθητη και ουσιαστική ματιά, κάτι άλλωστε που τον χαρακτηρίζει και τον διακρίνει ως προσωπικότητα!
Χρόνια πολλά σε όλους τους Ξανθιώτες για τις γιορτές των Χριστουγέννων εκ των προτέρων!
Κώστας Μαυρομάτης- Συλλέκτης