Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στον «αέρα» τα Πνευματικά Δικαιώματα

Στον «αέρα» τα Πνευματικά Δικαιώματα

0
glezos panel

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού τέθηκε σε 2μηνη παύση λειτουργίας «Αυτοδιαχείριση» -Σε έλεγχο βρέθηκε ταμειακό έλλειμμα. Κατατέθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

 

Σ. Μωραΐτης: «Είναι λογιστικό το ταμειακό έλλειμμα.  Θα δικαιωθεί η Αυτοδιαχείριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας» – Παραιτήθηκε η πρόεδρος της ΕΥΕΔ

 

 

 

Σε νέες περιπέτειες εισέρχονται τα «Πνευματικά Δικαιώματα» με τους δημιουργούς απ’ την μια και τους χρήστες απ’ την άλλη να βρίσκονται σε στάση αναμονής …πληρωμής.  Το μοναδικό δεδομένο αυτή την στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει ένας οργανισμός ή Φορέας που να διαχειρίζεται τα πνευματικά Δικαιώματα. Αυτό προέκυψε από δύο συμβάντα. α) Την δίμηνη αναστολή λειτουργίας της «Αυτοδιαχείρισης» με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και την παραίτηση της προέδρου της Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) που δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό της ΑΕΠΙ μετά την αποκάλυψη των «αμαρτωλών» πεπραγμένων της που οδήγησαν στην διάλυσή της, με ορίζονται λειτουργίας μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

2μηνη παύση στην Αυτοδιαχείριση» – Παραίτηση της πρόεδρου της ΕΥΕΔ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης έχει ταυτιστεί με την προσπάθεια για την δημιουργία ενός νέου πλαισίου κανόνων στο ζήτημα των Πνευματικών Δικαιωμάτων μέσα από την τροποποίηση του παλιότερου νομικού πλαισίου,  που θα ικανοποιεί και τους δημιουργούς και τους χρήστες και είχε αναλάβει μάλιστα με την αρμοδιότητα του συντονιστή της ΚΕΕΕ το 2017 ένα ρόλο διαμεσολαβητή ώστε να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Στ πλαίσιο αυτό είχε συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης και με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» Μουσικοσυνθέτη κ. Γιάννη Γλέζο τον Μάιο του 2017 και την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης , με καλεσμένο τον κ.  Γλέζο στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών για το συμφωνητικό συνεργασίας για τα πνευματικά δικαιώματα μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) «Αυτοδιαχείριση». Παρόντες ήταν επίσης και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, Ροδόπης, κ. Νίκος Αγγελίδης και Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε»:  «Το συμφωνητικό συνεργασίας της ΚΕΕΕ με την «Αυτοδιαχείριση» προέκυψε μετά από διαπραγμάτευση του κ. Μωραΐτη με τον κ. Γλέζο στη βάση να βρεθεί μια δίκαιη και συμφέρουσα για αμφότερους τους εμπλεκομένους (δημιουργούς και χρήστες) ώστε να αποδεσμευτούν από την ΑΕΠΙ και τους εισπράκτορές της και να χρησιμοποιούν το ρεπερτόριο της Αυτοδιαχείρισης που απαρτίζουν 200 και πλέον δημιουργοί με αμοιβές μειωμένες κατά το ήμισυ.

moraitis stelios 2Σ. Μωραΐτης: «Είναι λογιστικό το ταμειακό έλλειμμα.  Θα δικαιωθεί η Αυτοδιαχείριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας»

Κληθείς από το «Ε» να σχολιάσει τις εξελίξεις και κυρίως την παύση της Αυτοδιαχείρισης με απόφαση υπουργού,  υποστήριξε πως είναι προσωρινό μέτρο  κι ότι  θα ισχύσει για 2 μήνες.: « Είναι μια ποινή που επιβλήθηκε καθώς μετά από έλεγχο προέκυψε μεν ταμειακό έλλειμμα ωστόσο είναι λογιστικό. Δεν είναι πραγματικό το έλλειμμα αλλά λογιστικό. Πρόκειται για την εκταμίευση 300.000 ευρώ από τα κεφάλαια των 2 εκ. ευρώ που έβαλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας SISAK όταν προσχώρησε στην αυτοδιαχείριση με τα οποία πληρώθηκαν δικαιώματα σε δημιουργούς που εκκρεμούσαν. Έγινε ήδη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είμαι βέβαιος ότι θα δικαιωθεί η Αυτοδιαχείριση». Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η υπουργός επέβαλλε ποινή σε ένα λογιστικό έλλειμμα ο κ. Μωραΐτης σημείωσε: «Μάλλον δεν γνώριζε το λόγο ή για να ικανοποιήσει πιθανόν κάποιους άλλους».

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Θέλουμε να γίνει ένας ενιαίος φορέας για τα Πνευματικά δικαιώματα. Τώρα όλα είναι στον αέρα»

Το θέμα απασχόλησε μεταξύ άλλων και την σύσκεψη τις Ομοσπονδίες Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων  της Ξάνθης, Ροδόπης , Έβρου, Σερρών και Καβάλας που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα το απόγευμα της Δευτέρας, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά. Ειδικότερα όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου η οποία συμμετείχε στην σύσκεψη, υπήρξε έντονος προβληματισμός για το θέμα που δημιουργήθηκε με την Αυτοδιαχείριση και για το τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων που είναι όπως ειπώθηκε κυριολεκτικά στον αέρα: «Είναι μια ερμαφρόδιτη κατάσταση. Μια κινούμενη άμμος αυτό που συμβαίνει με τα Πνευματικά Δικαιώματα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις . Είμαστε σε αναμονή. Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει  ένας ενιαίος φορέας και να μπει μια τάξη ώστε να ξέρουμε που πληρώνουμε και τι πληρώνουμε. Να υπάρχει μια αρχή πληρωμών, στην οποία θα καταβάλλουν τα ποσά οι επαγγελματίες που θα μοιράζονται στις εταιρείες, με το αμοιβολόγιο να βγαίνει μετά από διαβουλεύσεις» .

Επίσης τονίστηκε ότι οι επαγγελματίες επιθυμούν ο χαρακτηρισμός του καταστήματος να γίνεται από τους Δήμους, και όχι αυθαίρετα από τις εταιρείες ενθυμούμενοι τα χρόνια της ΑΕΠΙ. Καταλήγοντας, ειπώθηκε πως ευελπιστούν με την νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο να διευθετηθούν τα ζητήματα που τρέχουν στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…