Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η «κόκκινη Ξάνθη του Μεσοπολέμου» έναυσμα για περισσότερη μελέτη των ταξικών αγώνων της περιόδου

Η «κόκκινη Ξάνθη του Μεσοπολέμου» έναυσμα για περισσότερη μελέτη των ταξικών αγώνων της περιόδου

0

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκδοσης της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης

Πρόταση μετονομασίας της οδού Μπρωκούμη σε «Βασίλη Βερβέρη» ως φόρο τιμής στην ηγετική μορφή του συνδικαλιστικού κινήματος, που έζησε στην Ξάνθη, θα καταθέσει το ΚΚΕ

Τα ιστορικά ντοκουμέντα της ταξικής πάλης μέσα από τους αγώνες των καπνεργατών και άλλων εργατών στην Ξάνθη την περίοδο του Μεσοπολέμου και το μήνυμα που αυτοί δίνουν στους αγώνες του σήμερα ήταν το εφαλτήριο για τη δημιουργία της έκδοσης «Η Κόκκινη Ξάνθη του Μεσοπολέμου, χρονολόγιο του ταξικού εργατικού κινήματος- Η επιρροή του ΚΚΕ στην Ξάνθη το Μεσοπόλεμο» από την Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του ΚΚΕ που παρουσιάζεται το Σάββατο στις 7 μμ, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Ξάνθης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση.

Για το περιεχόμενο και το στίγμα της έκδοσης μίλησε σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας της ΤΕ Ξάνθης του κόμματος Νίκος Φρέγκογλου, ενημερώνοντας ότι τα στοιχεία της έκδοσης αντλήθηκαν μέσα από το αρχείο του Ριζοσπάστη και της ΚΟΜΕΠ της περιόδου του Μεσοπολέμου, τις εκδόσεις του αείμνηστου Ξανθιώτη ιστορικού Θωμά Εξάρχου, αλλά και άλλες εκδόσεις. Το φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, τις εκδόσεις του Θ. Εξάρχου και την ηλεκτρονική φωτογραφική συλλογή του Τάσου Τεφρωνίδη «Παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης» και σχολιάζοντας ότι, «πρόκειται για μια έκδοση που καταρχήν αποτείει φόρο τιμής σε όλους όσοι βάδισαν τον δρόμο της ταξικής πάλης, υφιστάμενοι αμέτρητες θυσίες δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους».

Όπως ο ίδιος σημείωσε: «μελετώντας την πείρα από την δράση των προγόνων της τάξης μας επιδιώκουμε να γίνουμε πιο ικανοί στον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σήμερα, να πάμε στο τέρμα τον αγώνα για έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Η παρουσίαση της έκδοσης μια βδομάδα πριν τα Ελευθέρια της Ξάνθης θέλει να βάλει στο προσκήνιο της συζήτησης την κυρίαρχη κοινωνική δύναμη, τους παραγωγούς του πλούτου, την εργατική τάξη. Πολλές φορές ακούμε για την μπελ επόκ της Ξάνθης, τον καπνό που αταξικά έφερε πλούτη και χαρά στην Ξάνθη. Ακούμε για τη ζωή της αστικής τάξης στην Ξάνθη, για τους ευεργέτες. Καμιά φορά βέβαια ακούγεται πως υπήρχαν και καπνεργάτες που ζούσανε άσχημα και κάνανε αγώνες αλλά μέχρι εκεί. Το γενικό μότο είναι αυτό που προωθούν και σήμερα τα αστικά κόμματα. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, οι επενδύσεις που θα φέρουν ευημερία σε όλους. Η έκδοση επιδιώκει να φωτίσει την πραγματική ζωή των χιλιάδων καπνεργατών και άλλων εργαζομένων στην Ξάνθη του Μεσοπολέμου. Να παρουσιάσει τους σκληρούς αγώνες που κάνανε για την βελτίωση της ζωής τους, τη δύναμη της οργανωμένης πάλης μέσα από το ταξικό καπνεργατικό σωματείο «Άμυνα» και στη συνέχεια «Αναγέννηση». Τη σύνδεση αυτού του αγώνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα που όλο αυτό το διάστημα καταγράφει μια επιρροή της τάξης του 25 – 40% στις εκλογικές αναμετρήσεις, προφανώς μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνική ζωή. Στην εισαγωγή παρουσιάζεται πως η ανάπτυξη της καλλιέργειας του καπνού, των καπνομάγαζων στην Ξάνθη πάει χέρι χέρι με την προσπάθεια των καπνεργατών να βελτιώσουν τη ζωή τους μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα».

Τα ντοκουμέντα, τα πρόσωπα και το στίγμα της έκδοσης

Η έκδοση θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση το Σάββατο στην αίθουσα του ΚΑΠΗ

Ανάμεσα στις σελίδες της έκδοσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες για τις εκλογικές μάχες της εποχής, αλλά και ο κομματικός Τύπος. Όπως ανέφερε ο Νίκος Φρέγκογλου «μέσα από την έκδοση μαθαίνουμε για την κυκλοφορία τοπικής εφημερίδας του ΚΚΕ στην Ξάνθη με τον τίτλο «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ»  στις αρχές της δεκαετίας του 1930 αλλά και την έκδοση της τουρκόφωνης εργατικής εφημερίδας «Γενή Ζιά» στην πρώτη πενταετία του 1920».

Ακόμη, ειδική και εκτενής αναφορά γίνεται στην παρουσίαση της ηγετικής μορφής του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του κόμματος, του καπνεργάτη Βασίλη Βερβέρη. Ο Νίκος Φρέγκογλου σχετικά σημείωσε: «ο Βασίλης Βερβέρης γεννήθηκε το 1891, πιθανά στα Κιμμέρια από μετοικούντες από το Άργος Ορεστικό (Χρούπιστα). Είναι μέλος του Κόμματος από την ίδρυσή του το 1918. Διατελεί γραμματέας της ηρωικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωτικής ΓΣΕΕ. Είναι από τους πρώτους γραμματείς της Κομματικής Οργάνωσης Ξάνθης, το 1924, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος από το 1934. Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης το 1929 και το 1934, εκλεγμένος βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Ροδόπης που περιλάμβανε και την Ξάνθη το 1932 και το 1936. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλές φορές για την συνδικαλιστική και πολιτική του δράση. Ήταν στην απομόνωση της Ακροναυπλίας από το 1938, ένας από τους εκατοντάδες Έλληνες κομμουνιστές πολιτικούς κρατούμενους που παραδόθηκαν από το φασιστικό καθεστώς του Ι.Μεταξά στους Γερμανούς ναζιστές. Εκτελέστηκε από τους ναζί στις 12 Δεκέμβρη του 1943 στο Χαϊδάρι. Κι όμως, όλα αυτά τα χρόνια ούτε ένα σημείο στην πόλη δεν θυμίζει αυτόν τον άνθρωπο που συμβολίζει την Ξάνθη του Μεσοπολέμου, την Ξάνθη των καπνεργατών. Φέτος, στα πλαίσια και των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης, η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης θα καταθέσει αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης για την μετονομασία της οδού Μπρωκούμη που συνδέει την οδό Καπνεργατών με το μνημείο των πεσόντων καπνεργατών του 1928 σε οδό Βασίλη Βερβέρη».

Καταλήγοντας ο γραμματέας της ΤΕ του ΚΚΕ σημείωσε, «όπως αναφέρουμε στον πρόλογο της έκδοσης επιδιώκουμε αυτή να αποτελέσει έναυσμα για πιο ενδελεχή μελέτη της περιόδου του Μεσοπολέμου στην Ξάνθη από τη σκοπιά της πλειοψηφικής κοινωνικής δύναμης, της εργατικής τάξης. Νέοι ιστορικοί από την πόλη αλλά και άλλοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που δίνει το βιβλίο για να φωτίσουν καλύτερα και βαθύτερα πτυχές της ιστορίας της εργατικής τάξης της Ξάνθης στο Μεσοπόλεμο. Ταυτόχρονα, όμως μας απασχολεί πώς θα γίνει όπλο στα χέρια των εργαζομένων και των νέων, που ψηλαφώντας τα ίχνη των προγόνων της τάξης τους, θα ξαναβρούν το νήμα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την ενίσχυση του αγώνα για έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

Η συνέχεια το απόγευμα του Σαββάτου στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…