Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

0

Τοπική μιζέρια
Εντάξει, κοινωνία μεγάλη είμαστε, η οποία περιλαμβάνει ανθρώπους διάφορους. Άλλοι με ευρύτητα σκέψεων κι άλλοι βλέπουν μόνο το δέντρο κι όχι το δάσος. Το ζούμε το φαινόμενο αυτό τώρα με τα διάφορα έργα που γίνονται για τον εορτασμό των 100 χρόνων.
Διάφοροι μίζεροι τύποι, αντί να επαινούν την πρωτοβουλία του δήμου μας, γκρινιάζουν με μια κακότητα που δείχνει μια λειτουργία αρνητική στο ό,τι καλό πάει να γίνει.
Δηλαδή γκρινιάζουν από σύστημα που στρώθηκε νέα άσφαλτος, που βάφονται κάποια κάγκελα και κολόνες, που καθαρίζει η πλατεία Ελευθερίας και σουλουπώνεται. Κι αντί αποδοχής και χαράς, εξωτερικεύουν άρνηση και μιζέρια.
-Τους αφήνουμε να βράσουν στο ζουμί τους.
Γ.Δ.


Άμεση σύλληψη κλέφτη
Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 12 η ώρα στην πλατεία Ελευθερίας. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί κυνηγούσαν από την Σαράντα Εκκλησιών ένα νεαρό άτομο το οποίο, όπως είχε καταγγελθεί, είχε κλέψει ένα κινητό τηλέφωνο. Το κυνήγι συνεχίστηκε μέχρι την πλατεία, στο ύψος της Eurobank. Εκεί ο δράστης εγκλωβίστηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη.
Όλα αυτά συνέβησαν μπροστά σε δεκάδες συμπολίτες οι οποίοι ξαφνιασμένοι παρακολούθησαν το συμβάν διότι δεν είναι δα και κάτι συνηθισμένο. Το θετικό στην ιστορία αυτή είναι ότι οι περισσότεροι είδαν θετικά την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της αστυνομίας.
Γ.Δ.


Καθιστή διαμαρτυρία
Το είδαμε κι αυτό. Δεκάδες γυναίκες, γονείς των μαθητών του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου, να κάθονται στα πεζοδρόμια, σε καρέκλες έξω από το σχολικό συγκρότημα.
Η παρουσία τους εκεί γίνεται ως συμπαράσταση στο αίτημα το σχολείο ν’αποκτήσει νέες αίθουσες ή να γίνει ένα καινούριο.
Μάλιστα η όλη εικόνα με τις δεξιά-αριστερά γυναίκες με τα μαύρα ρούχα, καθισμένες εκεί επί ώρες, είναι αν μη τι άλλο, μια νέα μορφή συμπαράστασης και διαμαρτυρίας.
Γ.Δ.


Το τρίπτυχο
Ο λόγος για τα μεγάλα έργα που κάποια στιγμή θα πρέπει να μπουν κι αυτά στην ατζέντα του δήμου Ξάνθης. Αυτά που θα δώσουν ώθηση στην πόλη μας βέβαια και που θα την οδηγήσουν στο μέλλον. Αυτά τα έργα όμως για να γίνουν, ο δήμος θα πρέπει να εξοικονομήσει πόρους, να συντάξει μελέτες και να αποκτήσει τα κατάλληλα στελέχη. Κι αυτά, για να μπούμε στη νέα αναπτυξιακή εποχή, για μια νέα Ξάνθη, αυτή του μέλλοντος.
Τα μικρά έργα βοηθούν την καθημερινότητα. Τα μεγάλα γράφουν ιστορία…
Γ.Δ.


Επικοινωνία – Ενημέρωση
Συνηθίζεται στο εξωτερικό και σε μας εδώ στην Ελλάδα  σπάνια. Να καλεί δηλαδή τα Μέσα Ενημέρωσης ο νέος πρωθυπουργός, ο νέος περιφερειάρχης και νέος δήμαρχος και να ενημερώνει μέσω αυτών για την εικόνα αυτού που παρέλαβε αφού ήδη θα έχει κάνει τον έλεγχο στους τομείς που έχουν σημασία και βαρύτητα. Έτσι, θα γνωρίζει τι παρέλαβε ο ίδιος αλλά και οι δημότες, η κοινωνία.
Όλη αυτή η διαδικασία, καθαρή και έντιμη θα γνωστοποιήσει το τι παρελήφθη, ούτως ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
Πρόκειται για μια απαραίτητη Επικοινωνία και Ενημέρωση που ενώ θα έπρεπε, δυστυχώς δεν γίνεται.
Το γιατί, ας μας το πουν οι νέοι που ανέλαβαν.
Γ.Δ.


Τα ελληνοαγγλικά…οι δηθενιές… και ο Ζολώτας
Να δεχτούμε ότι η γλώσσα είναι ζωντανή, μετεξελίσσεται και προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά και στις απατήσεις της κάθε εποχής αλλά αυτό που συμβαίνει στη εποχή μας έχει αγγίξει τα όρια της υπερβολής και ουσιαστικά πρόκειται για αλλοτρίωση και ευτελισμό της γλώσσας μας. Είναι αυτή η ιστορία με τα λεγόμενα ελληνοαγγλικά  (γκρίνλις ) που είναι μόδα και κυριαρχούν στις αναρτήσεις στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε είναι μια καλή λύση για τους ανορθόγραφους! Αλλά έχουν καθιερωθεί και στον προφορικό λόγο. Δεν υπάρχει τεχνοκράτης που θέλει να περνάει για κάποιος  που να μην μιλάει μισά ελληνικά μισά αγγλικά στην ίδια φράση με λέξεις σήμα κατατεθέν  όπως το project. Είναι η μόδα της εποχής. Πρέπει μ’ αυτό τον τρόπο να αποδείξει ότι μιλάει αγγλικά όπως στην μητρική του γλώσσα. Η …δηθενιά σ’ όλο της το μεγαλείο. Λες και αν πει την λέξη “πρόγραμμα” αντί “project” (που στο κάτω – κάτω δανεική από μας είναι) θα πέσει στα μάτια των συνομιλητών του. Έχουμε μια θαυμαστή γλώσσα, πλούσια, μελωδική στην εκφορά της και γεμάτη με έννοιες. Έναν πολιτιστικό θησαυρό αιώνων και την υποβαθμίζουμε χρησιμοποιώντας στερεότυπες και στεγνές αγγλικές λέξεις για να κάνουμε φιγούρα ενώ θα έπρεπε να εξάγουμε τη γλώσσα μας.
Να θυμίσω την ιστορική  ομιλία του τότε υπουργού Οικονομικών  Ξενοφώντος Ζολώτα που στις 26 Σεπτεμβρίου 1957 (σαν χθες πριν 62 χρόνια!) αλλά και στις 2 Οκτωβρίου 1959 στην Ουάσιγκτον που εκφώνησε στα αγγλικά χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικές λέξεις. Και τον κατάλαβαν όλοι και τον θαύμασαν όλοι! Ένας άνθρωπος που πέραν των οικονομικών γνώσεών του ήταν  πολύ μορφωμένος με λατρεία για την ελληνική γλώσσα.
Και σήμερα να κυριαρχεί η αμορφωσιά, οι νέοι να χρησιμοποιούν το πολύ 50 λέξεις και οι μισές ξένες!
Είναι λυπηρό και εθνικά επικίνδυνο!
Μ.Ξ.


Ήταν να γίνει ένα μουσείο Ορυκτών
Τι θυμάμαι εγώ τώρα. Λοιπόν, ήταν κάποτε, πριν λίγα χρόνια, να γίνει ένα Μουσείο Ορυκτών. Ήταν μια πρωτοβουλία της Όλγας Χαιροπούλου, η οποία είχε επαφές με συμπολίτη μας που ζει στο εξωτερικό και ο οποίος είχε (άγνωστο αν την έχει ακόμη), μια αξιόλογη συλλογή ορυκτών. Αυτήν δε τη συλλογή επιθυμούσε να προσφέρει στην Ξάνθη, σε όποιον φορέα θα έδειχνε ενδιαφέρον για την ανάλογη προβολή, σε κατάλληλο χώρο κλπ.
Κατά την περίοδο εκείνη έδειξε ενδιαφέρον ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου που είχε και σχετική συνάντηση με την κυρία Χαιροπούλου, βρήκαν κάποιο χώρο στους Τοξότες όμως η προσπάθεια τελικά δεν προχώρησε, άγνωστο για ποιους λόγους.
-Αλήθεια τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα αυτής της δωρεάς της συλλογής Ορυκτών;
Γ.Δ.


Ο Σάββας Παραστατίδης
Τι να γράψουμε εμείς, τι να αναφέρουμε και τι να πρωτοπούμε για τον συμπολίτη μας Σάββα Παραστατίδη, έναν από τους δύο γιους του Γιώργου Παραστατίδη;
Τα λόγια τα επαινετικά, την αναγνώριση στις ικανότητές του, το μέχρι στιγμής έργο του που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο, είναι λίγα.
Τον γνωρίσαμε κατά τη εδώ άφιξή του τον Σάββα. Είναι ένας σεμνός άνθρωπος παρότι κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκοσμίως γνωστή Microsoft, στέκεται αρωγός στον τόπο του και γενικώς δεν έχει ξεχάσει τον τόπο του και τους ανθρώπους του. Γι’αυτό και οι Ξανθιώτες είναι υπερήφανοι για τον Σάββα Παραστατίδη που ξεχωρίζει στο εξωτερικό (ΗΠΑ), όπως εκατοντάδες άλλοι Έλληνες σε διάφορους τομείς.
Γ.Δ.


Παραδικαστικό κύκλωμα
Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αν.υπουργού Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλου, που κατηγορείται με τέσσερα αδικήματα για την Novartis: της παράβασης καθήκοντος, ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και σε πρόκληση κακουργήματος καθώς και ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία μάρτυρος.
Η υπόθεση αυτή έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά τις καταθέσεις των δύο δικαστικών, Ράικου και Αγγελή, οι οποίοι ξεδίπλωσαν τον τρόπο του λειτουργούσε, ως επικεφαλής παραδικαστικού κυκλώματος ο πρώην υπουργός, επιχειρώντας να καθοδηγήσει τις έρευνες και τις αποφάσεις των δικαστικών, πιέζοντας τους με διάφορα μέσα (και μέσω κάποιων δημοσιογράφων) ή και απειλώντας τους. Μάλιστα ενδέχεται η έρευνα για το «κύκλωμα» αυτό να επεκταθεί και σε άλλες υποθέσεις, πέραν της Novartis.
-Αλήθεια, υπήρχε παλιότερα μια καταγγελία για την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος και στην Ξάνθη. Άραγε τι να απέγινε η υπόθεση αυτή; Μήπως προκύψουν τώρα νέα στοιχεία που θα τη φωτίσουν;


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…