Έπεσαν κατακόρυφα η κίνηση στο Γραφείο Κτηματογράφησης – Σε 10.000 ανέρχονται οι αιτήσεις, σε 80.000 τα δικαιώματα
Μόνο το 35% των ιδιοκτησιών στο υπόλοιπο του νομού έχει κτηματογραφηθεί – «Μπάχαλο» με τα κληρονομικά- «Σύννεφο» οι αποποιήσεις.
Δόθηκε παράταση για υποβολή δηλώσεων για την περιοχή μας έως τις 31 Οκτωβρίου
Με ιδιαίτερα …ράθυμους ρυθμούς προχωρά το Κτηματολόγιο στο υπόλοιπο του νομού μας που είναι υπό κτηματογράφηση. Απομένουν 17 μέρες από την εκπνοή της προθεσμίας (2η τρίμηνη παράταση) και ακόμη σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο Κτηματογράφησης Ξάνθης το ποσοστό κτηματογράφησης ανέρχεται σε 35% – 40%, ένα ποσοστό που κρίνεται μη ικανοποιητικό.
Σε 10.000 ανέρχονται οι αιτήσεις, σε 80.000 τα δικαιώματα
Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος του Γραφείου Κτηματογράφησης Ξάνθης κ. Δημήτρης Σιάμενος ενώ τους πρώτους μήνες πριν την παράταση (Μάρτη , Απρίλη, Μάη) το προσωπικό του γραφείου κυριολεκτικά έτρεχε και δεν έφτανε από την κίνηση, τον φόρτο εργασίας και την πίεση να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει το κοινό ,μόλις δόθηκε παράταση η κίνηση έπεσε κατακόρυφα. Έτσι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί 10.000 αιτήσεις από φυσικά πρόσωπα στην Ξάνθη που αντιστοιχούν σε 70.000 – 80.000 δικαιώματα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σιάμενος δικαίωμα είναι κάθε περιουσιακό στοιχείο που δηλώνεται όπως για παράδειγμα ένα σπίτι , ένα χωράφι. Να σημειώσουμε ότι το γραφείο Κτηματογράφησης Ξάνθης έχει αναλάβει την κτηματογράφηση και των υπολοίπων του νομού Δράμας και σε σύνολο δύο νομών έχουν υποβληθεί 180.000 δικαιώματα.
«Μπάχαλο» με τα κληρονομικά- «Σύννεφο» οι αποποιήσεις
Όπως αναφέρει ο κ. Σιαμένος ένας από τους λόγους που δεν προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς η κτηματογράφηση είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα: «Είναι πολλοί που δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς άλλοι που κάνουν αποποίηση γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με εξ’ αδιαιρέτου κληρονομιές. Κάποιοι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα από τα τοπογραφικά που απαιτούνται. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες αλλά πρέπει να προχωρήσει η κτηματογράφηση. Δεν γνωρίζουμε αν θα δοθεί παράταση και στην περίπτωση που δεν δοθεί θα μπούμε στην διαδικασία να κλειδώνουμε τα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που δεν δήλωσαν την ιδιοκτησία τους θα έρθουν αντιμέτωποι με πιο δύσκολες και δαπανηρές καταστάσεις καθώς θα χρειαστεί να τα διεκδικήσουν δικαστικά», επισημαίνει ο κ. Σιαμένος.
Οικονομική δυσπραγία διαπιστώνουν και στον Κτηματολογικό γραφείο Ξάνθης: «Ας το πάρουν να τελειώνουμε… δεν μπορούμε να πληρώσουμε όλα αυτά που χρειάζονται, μας λένε πολλοί», αναφέρει η προϊσταμένη του Γραφείου κα Τσομπανικολίδου.
Ιδιοκτησίες χωρίς συμβόλαια με άτυπες διανομές
Μεγάλα προβλήματα στην κτηματογράφηση διαπιστώνει και ο δικηγόρος Εμμανουηλίδης Στέργιος που έχει πολλές υποθέσεις μ’ αυτό το αντικείμενο: «Με πολλές δυσκολίες προχωρά το Κτηματολόγιο στην περιοχή των Αβδήρων εκεί όπου δεν έχει γίνει αναδασμός. Γενικά σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν τακτοποιήσει τα κληρονομικά τους, έχουν ιδιοκτησίες χωρίς συμβόλαιο με άτυπες διανομές. Αυτά όλα δημιουργούν προβλήματα και καθυστερούν την κτηματογράφηση. Πρέπει όμως να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αν θέλουν να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους. Σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζονται τοπογραφικά μπορούν να το δηλώσουν με τις συντεταγμένες μέσω της εφαρμογής του Κτηματολογίου».
Μείωση και σε επίπεδα χώρας
Σύμφωνα με στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», παρότι τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που δηλώνονται στην τελική φάση κτηματογράφησης εξακολουθούν να αυξάνονται (καθώς συνεχώς προστίθενται νέες δηλώσεις), οι ρυθμοί υποβολής έχουν μειωθεί. Έτσι, ενώ τον Απρίλιο τα συλλεχθέντα δικαιώματα έφθασαν τις 841.833, τον Μάιο έπεσαν στις 641.833, τον Ιούνιο στις 497.126, τον Ιούλιο στις 467.052 και τον Αύγουστο στις 414.517 (τα μισά από ό,τι τον Απρίλιο). Κι αυτό παρότι από τον Νοέμβριο του 2018, οπότε και ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στα Δωδεκάνησα, σταδιακά προστέθηκαν και οι υπόλοιπες 26 περιοχές, οπότε ο ρυθμός αύξησης των δηλώσεων έπρεπε να είναι ανάλογος.
Σ΄ ότι αφορά την περιοχή μας: Στη Δράμα και στην Ξάνθη, από 32.731 δικαιώματα τον Μάιο, οι δηλώσεις έπεσαν στις 15.000 τον Ιούλιο και στις 9.822 τον Αύγουστο.
Παράταση ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης ζητά το ΤΕΕ Θράκης
Αίτημα για τη χορήγηση νέας τρίμηνης παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων του άρθρου 2 παρ. 5 του Ν. 2308/1995 όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 4613/2019, προκειμένου αφενός μεν να αποφευχθούν περαιτέρω εμπλοκές στις συναλλαγές επί των ακινήτων, αφετέρου δε να τακτοποιηθούν οι ακίνητες περιουσίες των πολιτών με τις πλέον ορθές και σύννομές διαδικασίες και να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με τα υπέρογκα πρόστιμα, που προβλέπονται στην περίπτωση της μη εμπρόθεσμης υποβολής της σχετικής δήλωσης ιδιοκτησίας, κατέθεσε το ΤΕΕ – Θράκης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Στο αίτημα τονίζεται το πλήθος των προβλημάτων που εμφανίζονται στις κτηματογραφούμενες περιοχές αναφορικά με τους τίτλους κυριότητας και τον εντοπισμό των ακινήτων. Επίσης τονίζεται ότι η απίστευτη γραφειοκρατία που συναντάται στο χώρο των ακινήτων και η βραδύτητα εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων πολιτών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συνέπεσε η σχετική προθεσμία τόσο με την διενέργεια των εκλογικών διαδικασιών όσο και με τη θερινή περίοδο, με τα γνωστά προβλήματα που αυτή δημιουργεί (καλοκαιρινές άδειες, κορύφωση αγροτικών εργασιών), καθιστούν ανέφικτη την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου