Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Αγνοούν την τύχη τους οι υπάλληλοι των νομαρχιών

Αγνοούν την τύχη τους οι υπάλληλοι των νομαρχιών

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Αγωνία και αβεβαιότητα επικρατεί στους διαδρόμους των νομαρχιών όσοη κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις μετατάξεις και τανέα πόσταπου θα αναλάβουν οι υπάλληλοι των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων από την 1ηΙανουαρίου, οπότε και η έναρξη εφαρμογής του Καλλικράτη.
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίαση τουΓενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νομαρχιακών ΑυτοδιοικήσεωνΕλλάδος(ΟΣΝΑΕ) με κύριο θέμα τις αλλαγές που φέρνει η διοικητική μεταρρύθμισηστο χώροτου προσωπικού με τις μεταθέσεις των υπηρεσιών. Το όργανο αποφάσισε ναζητήσειδιαπιστωτικές πράξεις για όλους από το υπουργείο Εσωτερικών πριν τηνεφαρμογήτου Καλλικράτη για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και αδιάλειπτηεξυπηρέτησητων πολιτών.
Ως εκπρόσωπος του συλλόγου της Ξάνθης συμμετείχε στις διαδικασίεςτου Γενικού Συμβουλίου η κ. Μαρία Μωυσίδου, η οποία διαπίστωσε τηνανησυχία πουεπικρατεί σε όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στην Ελλάδα, όσο δενδιευκρινίζει τη στάση που θα κρατήσει το υπουργείο. «Η μόνη δέσμευσηπου πήραμεείναι ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση, δηλαδή θα καλύπτουν όλους τουςυπάρχοντεςυπαλλήλους οι οργανικές θέσεις, ενώ κατά τα άλλα δεν ξέρουμε που θαβρισκόμαστετην επόμενη ημέρα του Καλλικράτη», σημειώνει η κ. Μωυσίδου,συμπληρώνοντας ότιη απόρριψη συνάντησης του υπουργείου με την ΟΣΝΑΕ μεταφράζεται ωςάρνησησυνεργασίας που γεννά υποψίες σχετικά με σκοπιμότητες γύρω από τηνεφαρμογή τουόλου εγχειρήματος. Η κ. Μωυσίδου εξηγεί ακόμη ότι ζήτημα τίθεταισχετικά μεόσους θα προστεθούν στις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδήεργαζομένους της κρατικής διοίκησης ακόμα και πρώην απολυμένους τηςΣΕΒΑΘ. «Τιθα γίνει με αυτούς; Θα δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις; Και πόσεςτέτοιεςμπορεί να αντέξει η αυτοδιοίκηση;», αναρωτιέται η κ. Μωυσίδου.
Εξηγεί ακόμη ότι η αγωνία των εργαζομένων έγκειται και στοενδεχόμενο να μεταταγούν υποχρεωτικά σε όμορους νομούς, αν καιπροφορικά ηηγεσία του υπουργείου έχει απορρίψει την αλλαγή έδρας. Και ναι μεν γιαυπηρεσίες, όπως η Πρόνοια και η Πολεοδομία που μετατίθενταιολοκληρωτικά στηναρμοδιότητα των δήμων δεν εγείρεται θέμα σχετικά με τις νέες θέσεις τωνυπαλλήλων, αλλά σε άλλες περιπτώσεις η διαδικασία δεν είναι τόσοξεκάθαρη. «Οιαιρετές περιφέρειες επιφορτίζονται με νέες υπηρεσίες, ενώ για πολλέςαπό αυτέςη διαχείριση θα γίνεται από την έδρα, την Κομοτηνή. Δηλαδή, υπάρχειενδεχόμενοη Κομοτηνή να έχει αυξημένες ανάγκες, οπότε και να χρειαστεί νακαλέσουν κάποιουςνα αναλάβουν αρμοδιότητες εκεί, πράγμα που θα αποτελέσει επιπλέονεπιβάρυνσηγια τους εργαζομένους στους υπόλοιπους νομούς, οι οποίοι ήδηδυσκολεύονται απότις περικοπές στους μισθούς», επισημαίνει η πρόεδρος των νομαρχιακώνυπαλλήλωντης Ξάνθης, σχολιάζοντας ότι: «αυτό δεν είναι αποκέντρωση, αφούουσιαστικάδυναμώνει το κέντρο της Περιφέρειας».
Στο γενικό Συμβούλιο της ΟΣΝΑΕ αποφασίστηκε ακόμη συμμετοχή στηναπεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τη 15ηΔεκεμβρίου. Παρά ταεξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των νομαρχιακών υπαλλήλων τηςΞάνθης σεπροηγούμενες κινητοποιήσεις η κ. Μωυσίδου εκτιμά ότι η αντίδραση θαείναιμαζικότερη αυτή τη φορά. «Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει, μέχριτώρανομίζαμε ότι τα μέτρα αφορούν τους άλλους κι εμείς είμαστε βολεμένοι,ωστόσοτώρα διαπιστώνουν ότι αυτό δεν ισχύει», υποστηρίζει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ισχύει για ένα ακόμη μήνα η περαίωση

Ανάσα για τους επαγγελματίες που έχασαν την περαίωση – το φορολογικό κλείσιμο των βιβλίων …