marianaxan@yahoo.gr
Μεσούσης της κατάληψης της πρυτανείας του Δ.Π.Θ. (από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου) και των Σχολώνσε Κομοτηνή και Ξάνθη, η οποία αποτελεί διαμαρτυρία των φοιτητών γιατηναπόφαση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (Ε.Ι.Ν.) – που έχει τη διαχείριση της σίτισης καθώς και τηδιαχείριση καιυποστήριξη των φοιτητικών εστιών (με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ Ε.Ι.Ν.–Δ.Π.Θ.) σε Ξάνθη και Κομοτηνή – ναπεριορίσει τη σίτιση μόνο στους οικόσιτους φοιτητές δηλαδή μόνο αυτούςπουδιαμένουν στις εστίες, συνεχίζεται μια 10ετή ιστορία κόντρας μεταξύΔ.Π.Θ. –Ε.Ι.Ν.
Κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία…
Μια ιστορία που τραυμάτισε την πανεπιστημιακή κοινότητα αφού έφτασεσε ακραίες καταστάσεις έως το χτίσιμο του γραφείου του τότε αντιπρύτανηκ.Αθανάσιου Καραμπίνη, τους προπηλακισμούς εναντίον του καθώς και τημαγνητοσκόπηση αυτών των ενεργειών που έκαναν το γύρο των αθηναϊκώνκαναλιώναμαυρώνοντας την εικόνα του Δ.Π.Θ. Και όλα αυτά επειδή η μερίδα τωνφοιτητώνπου ήταν υπερασπιστές του Ε.Ι.Ν. διεκδικούσαν απευθείας ανάθεση τηςσίτισης στοΕ.Ι.Ν.
ώστε να έχουν δωρεάν σίτιση.
Διαδικασία όμως μη σύννομη καθώς αντίκειται στην κοινοτική και τηνελληνική νομοθεσία όπως άλλωστε αναγνώρισε και το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή (2 Νοεμβρίου 2005)που δικαιώνειπλήρως το Δ.Π.Θ. για την απόφασή του (απ. πρυτανικού συμβουλίου 530/24– 11 –2004 και Συγκλήτου (αρ. 1/602/30 – 6 – 2005) την οποία γνωστοποίησεεγγράφωςκαι στην τότε υπουργό Παιδείας κα Μαριέτα Γιαννάκου (1ηΙουλίου2005) και προς το Ε.Ι.Ν. (26 -8 – 2005)ότι «από τα τέλη του 2004 η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίουδιαμήνυσε τοΠανεπιστήμιο ότι δεν πρόκειται πλέον να θεωρήσει κανένα απολύτωςχρηματικόένταλμα πληρωμής του Ε.Ι. Ν. που αφορά τη σίτιση φοιτητών σε Κομοτηνήκαι Ξάνθηγιατί μη σύννομα ανατίθεται απ’ ευθείας σ’ αυτό η σίτιση και ότι είναιαπαραίτητη ηδιεξαγωγή δημόσιουδιαγωνισμού».
Παρά ταύτα η μερίδα των φοιτητών ακύρωσε 2 δημόσιους διαγωνισμούςπαρεμποδίζονταν βίαια (με ξυλοδαρμούς άλλων φοιτητών και υπαλλήλων 27Οκτωβρίουστην Ορεστιάδα) και εισβάλλοντας στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας τηςΠεριφέρειας αρπάζοντας τους φακέλους των προσφορών.
Πλημμελής εκπλήρωση των υποχρεώσεων στους φοιτητές – Καμιάλογοδοσία στο Δ.Π.Θ.
Παρά το γεγονός όμως ότι το Ε.Ι.Ν. που ειρήσθω εν παρόδω είναιΝομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύεται από το υπουργείοΠαιδείας όπωςδιαπιστώνεται είχε την εύνοια αυτής της μερίδας των φοιτητών δενανταπέδωσεστους ίδιους ούτε αυτά που απορρέουν από την συμβατική του υποχρέωση.Τουναντίον μάλιστα μια σειρά από στοιχεία που απαρτίζονται απόκαταγγελίες τωνίδιων των οικότροφων φοιτητών και αναφέρονται σε ομαδικά κρούσματατροφικήςδηλητηρίασης, έντονες διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης καισυντήρησηςτων κτιρίων καθώς και μηεξασφάλιση του στοιχειώδουςεπιπέδου διαβίωσης των φοιτητών παρά την είσπραξη από το Δ.Π.Θ.σημαντικώνχρηματικών κονδυλίων (σ.σ. για τα έτη 1994 – 2005 το Δ.Π.Θ. απέδωσε στοΕ.Ι.Ν.από τον προϋπολογισμό του 8.551.817 ευρώ), βγάζουν μια εικόνα πλήρουςαπαξίωσηςκαι αποσάθρωσης στη λειτουργία του Ιδρύματος. Όμως παράλληλααναδεικνύεται καιαδιαφάνεια σ’ ότι αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων αφού παρά το γεγονός ότι είχετη συμβατικήυποχρέωση (με βάση το ιδιωτικό συμφωνητικό) στο τέλος του χρόνου ναυπόκειταισε λογοδοσία αυτό παρά τις αιτήσεις του Δ.Π.Θ. αγνοήθηκε.
Είχε τα «μέσα» σε υπουργεία;
Επιπρόσθετα όπως καταδεικνύεται από τα ακόλουθα στοιχεία το Ε.Ι.Ν.είχε και την εύνοια την τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλάκαι τουυπουργείου Παιδείας. Ήτοι: Στις 31 – 8 – 2006 το Δ.Π.Θ με έγγραφό τουστο υπουργείοΟικονομικών γνωστοποιεί την απόφαση της Συγκλήτου (6/604 Σεπτεμβρίου2005) καιζητά τη διεξαγωγήδιαχειριστικού ελέγχουστο Ε.Ι.Ν. με την αιτιολογία ότι για κανένα έτος δεν έχει υπάρξεισχετικήεκκαθάριση και λογοδοσία στο Δ.Π.Θ. για τις δαπάνες σίτισης. ΤουπουργείοΟικονομικών απαντά στις 25 Σεπτεμβρίου 2007 και επικαλείται «έλλειψη Δημοσιονομικών Επιθεωρητών»σημειώνοντας ότι«αναβάλλεται προς το παρόν ο έλεγχος στο Ε.Ι.Ν.».
Σ’ ότι αφορά το υπουργείο Παιδείας ενώ κατά τα έτη 1994 – 2005 τοΔ.Π.Θ. απέδιδε στο Ε.Ι.Ν. το σχετικό κονδύλι για τις δαπάνες σίτισηςαπό τονπροϋπολογισμό του, με τον νόμο 3443/2006 (ΦΕΚ 28 – 2 – 2006) τουπουργείοΠαιδείας, μετέφερετα κονδύλια τωνΠανεπιστημίων που προορίζονται για τη σίτιση των φοιτητών απευθείας στοΕΙΝ καιαυτό ισχύει μέχρι σήμερα.
Δικαίωση για τις τότε πρυτανικές αρχές και προσωπικά για τονκ.Καραμπίνη
Όλα αυτά εγείρουν πολλά ερωτηματικά σ’ ότι αφορά τον τρόπολειτουργίας του Ε.Ι.Ν. καθώς και τα «μέσα» που χρησιμοποίησε για νακρατήσει τησίτιση σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Απ’ την ακύρωση των διαγωνισμών,διαδικασία πουακολουθείται σε όλα τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να μην αναλάβει ιδιώτης όπωςέγινε και σεΑλεξανδρούπολη – Ορεστιάδα, έωςκαι τηνπαρελκυστική τακτική σε ελέγχους και φωτογραφικούς νόμους!
Οι σημερινές όμως εξελίξεις με τους φοιτητές να στρέφονται εναντίοντου ΕΊ.Ν. αποτελούν και μια δικαίωση για τις τότε πρυτανικές αρχές καιπροσωπικά για τον κ. Καραμπίνη που ζητούσαν νομιμότητα, διαφανήλειτουργία καικαλό επίπεδο υπηρεσιών. Συγκεκριμένα σε επιστολή του ο σύλλογοςΟικοτρόφωνφοιτητικών εστιών Κομοτηνής προςτονδιευθύνοντα σύμβουλο του Ε.Ι.Ν. κ. Παναγιώτη Μανούρη (9 – 11 – 2010) αναφέρεται: «Εμείς οιφοιτητές είμαστε οιπαράπλευρες απώλειες αλλά και οι σημαντικότερες απώλειες τηςανικανότηταςμάλλον και της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας από τη διοίκηση τουΕ.Ι.Ν. Ανδεν μπορούν να διοικήσουν χρηστά να παραιτηθούν». Ζητάνε δε να δείξειτη δέουσασημασία στα προβλήματα που αναφέρουν λεπτομερώς καταλήγοντας: « …μόνοέτσι θαμπουν τα σωστά θεμέλια για μια σύννομη και διαφανή κατανομή τωνπολύτιμωνπόρων, οι οποίοι μάλιστα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε είναιπερισσότεροαπό κάθε άλλη φορά αναγκαίο να διαχειρίζονται σωστά και να μην χάνονταισε«μαύρες τρύπες»».
Από τον Ιούνιο 2010 έλεγχος στο Ε.Ι.Ν.
Με την αλλαγή της κυβέρνησης το Δ.Π.Θ. απέστειλε όλα τα στοιχεία…εξιστορώντας όλη την ιστορία με το Ε.Ι.Ν. στον Πρωθυπουργός, στην νέα ηγεσία τουυπουργείο Παιδείας, στοΕυρωπαίο Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, καθώς και στο Υπουργείο Οικονομικών (5 – 5 – 2010) με τοοποίο ζητά τηνδιενέργεια του ελέγχου που δεν έγινε ποτέ, διατυπώνοντας το ερώτημα: «Που και πως διατίθενται ταεκατομμύρια ευρώπου εισπράττει το ΕΙΝ για λογαριασμό της φοιτητικής μέριμνας του Δ.Π.Θ.Ζητάμετην παρέμβασή σας αναμένοντας τις ενέργειές σας προκειμένου νακαταλογιστούν ανυπάρχουν τις ευθύνες που αναλογούν σε όσους κατά καιρούς διοίκησαν τοΕ.Ι.Ν. Τουπουργείο απάντησε εγγράφως στις 23 Ιουνίου 2010 στο Δ.Π.Θ.ενημερώνοντάς τονότι ανατέθηκε σε Οικονομικό Επιθεωρητή έλεγχος στο Ε.Ι.Ν. για τα έτη 1996 – 2010.