Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

0

Δάκρυσε και η Ελλάδα
Ο ίδιος δάκρυσε και μάλιστα αρκετά. Μαζί του όμως δάκρυσε και όλη η Ελλάδα. Συγκινήθηκε, έκλαψε, ένιωσε υπερήφανη η χώρα που έχει έναν τέτοιο αθλητή. Τον γνωστό Γιάννη Αντετοκούμπο. Ο οποίος από τα Σεπόλια της Αθήνας, με αγώνα και κόπο, έφτασε στην κορυφή του Αμερικανικού μπάσκετ κερδίζοντας την διάκριση του κορυφαίου μπασκετμπολίστα της χρονιάς.
-Πάντα άξιος Γιάννη με το σπαθί σου.
Γ.Δ.


Σε περιοδεία η Τίμια Ζώνη
Σε περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα βρίσκεται η Τίμια Ζώνη της Παναγίας η οποία φυλάσσεται στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και η οποία κατά διαστήματα περιοδεύει ανά την Ελλάδα. Κατά τη χριστιανική παράδοση, την Ζώνη αυτή φορούσε η μητέρα του Χριστού γι’αυτό και έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Η Τίμια Ζώνη είναι ολόκληρη και μάλλον δόθηκε στη Μονή για φύλαξη και προστασία κατά τον 10ο ή 11ο αιώνα.
Το ταξίδι φέτος είχε σταθμούς στη Δράμα, το Πόρτο Λάγος, το Δ΄Σώμα, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την ίδια την πόλη της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Αγωγές κάνει η ΔΕΗ
Μπαράζ αγωγών εις βάρος 890.000 οφειλών της ΔΕΗ που έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ύψους 1,05 δισ. ευρώ θυμήθηκε να εξαπολύσει τώρα η εταιρεία. Ο πανικός για την άντληση εσόδων μετά τα νέα προβλήματα ρευστότητας που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες, είναι διάχυτος στη διοίκηση της δημόσιας εταιρείας.
Πρόκειται για επιχειρήσεις και εξοχικά που έκλεισαν χωρίς να ηλεκτροδοτούνται, καταναλωτές που άλλαξαν προμηθευτή ρεύματος, επιχειρήσεις που άλλαξαν ΑΦΜ και συνεχίζουν να λειτουργούν καθώς και 200.00 καταναλωτές που τους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και έχουν μεταπέσει στην «καθολική υπηρεσία» (παροχή ρεύματος με υψηλότερη τιμολόγηση).
Και κάτι ακόμη. Η δυσλειτουργία της ΔΕΗ είναι πλέον εμφανής τώρα το καλοκαίρι με τα διάφορα μπλακ-άουτ. Οι διακοπές αυτές έχουν τεράστιο κόστος στον τουρισμό και δείχνουν την απαξίωση της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια.
Γ.Δ.


Εμείς κι οι Κύπριοι
Για άλλη μια φορά αναδείχθηκε πόσο διαφορετικοί είμαστε από τους αδελφούς μας Κυπρίους και οι διαφορές μας αυτές είναι η αιτία που αυτοί βγήκαν από την κρίση τάχιστα κι εμείς ακόμη πελαγοδρομούμε μετά από δέκα χρόνια.
Σε ένα μήνα μόλις, οι Κυπριακές αρχές συνέλεξαν τα στοιχεία, συνέταξαν τη δικογραφία, δίκασαν και καταδίκασαν τον δολοφόνο των πέντε γυναικών και των δύο παιδιών. Ενώ εδώ, 6 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ακόμα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, ο δολοφόνος ζει στο σπίτι του με την οικογένειά του ενώ οι ηθικοί αυτουργοί διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού στις επικείμενες εκλογές.
Προκαλεί θλίψη και οργή το μαρτύριο που υφίσταται η οικογένεια του θύματος επί έξι ολόκληρα χρόνια, με αυτήν την ατέρμονη δίκη, κι αυτό γιατί έτσι βολεύει τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς κάποιων…


Να τελειώνουμε, να προχωρήσουμε παρακάτω…
Δεν σας φαίνεται ότι ζούμε την πιο ήρεμη και χαμηλών τόνων προεκλογική περίοδο; Και μένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Αν πριν μερικούς μήνες συζητούσαμε για τις εθνικές εκλογές, θα λέγαμε ότι περιμένουμε ίσως τις πιο πολωμένες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται παθιασμένα τα κεκτημένα της εξουσίας και την αντιπολίτευση να εφορμά κατά κύματα για την κατάκτηση του… κάστρου. Όμως τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Διότι το… κάστρο έχει ήδη πέσει από τις ευρωεκλογές…
Και διότι ορθά τα δύο μεγάλα κόμματα ερμήνευσαν, για διαφορετικούς βέβαια λόγους το καθένα, ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από την ήδη μακρά προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε των ευρωπαϊκών εκλογών. Οι οποίες άλλωστε διεξήχθησαν σε συνθήκες εθνικών καλπών. Γι’ αυτό και έδωσαν και σαρωτικό πολιτικό μήνυμα. Τώρα απομένει απλώς το… δεύτερο ημίχρονο για να ολοκληρωθεί η πολιτική αλλαγή. Είναι σαν ένας αγώνας όπου το αποτέλεσμα έχει κριθεί και απλώς όλοι περιμένουν να… σφυρίξει ο διαιτητής.
Αυτό περιμένουν οι πολίτες. Να δουν τα νέα δεδομένα, τη νέα διακυβέρνηση και την αποτελεσματικότητά της. Δεν έχουν άλλωστε όρεξη για… ταρατατζούμ. Ελπίζουν να επιστρέψει στις ζωές τους η κανονικότητα, η σταθερότητα και ό,τι καλύτερο έλθει… καλοδεχούμενο. Αλλά θέλουν να τελειώνουν με τις πολιτικές εξελίξεις. Και γι αυτό θα ψηφίσουν και ανάλογα. Δεν θέλουν άλλες περιπέτειες. Κουράστηκαν. Επιθυμούν την ομαλότητα, να πάνε παρακάτω, να δουν τι θα κάνουν με τη ζωή τους…
Δ.Π.


Πού είναι η επένδυση της Ξάνθης κύριε Γιαννακίδη;
Σήμερα λοιπόν το βράδυ, διοργανώνεται εκδήλωση για τη βιομηχανική κάνναβη στην Ξάνθη. Εύλογα λοιπόν οι αναγνώστες της εφημερίδας μας θέλουν να πληροφορηθούν υπεύθυνα από τον ομιλητή Στάθη Γιαννακίδη, ποια είναι η εξέλιξη της όλης ιστορίας.
Κι αυτό, διότι μόλις προχθές δημοσιοποιήθηκαν οι δέκα επενδύσεις που θα γίνουν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από τη λίστα αυτή απουσιάζει η Ξάνθη. Ως εκ τούτου τι νέο θα πει απόψε ο υφυπουργός και ο Πέτρος Κόκκαλης;
Μάλλον διάφορα λόγια και δικαιολογίες προεκλογικού περιεχομένου θα πούνε οι δύο φίλοι. Οι Ξανθιώτες όμως δεν θέλουν λόγια. Έχουν χορτάσει από αυτά. Κι επειδή έργα δεν βλέπουν, μάλλον θα αγνοήσουν την εκδήλωση διότι δεν έχει να προσφέρει τίποτε ουσιαστικό προς όφελος του τόπου. Άρα, το σκηνικό όλο είναι καθαρά προεκλογικό και μόνον για ψηφοθηρικούς λόγους.
-Κύριοι, επενδύσεις με λόγια δεν γίνονται, όπως ούτε ανάπτυξη.
Γ.Δ.


Στον δύσκολο αγώνα η Μαρίνα Παυλίδου
Χαρακτηρίζεται ως ένας ευγενικός άνθρωπος, με αρχές και ήθος η Μαρίνα Παυλίδου. Η οποία από νεαρή ηλικία, δοκιμάζεται στον δύσκολο στίβο της πολιτικής. Την γνωρίζαμε οι Ξανθιώτες ως κόρη του αγαπητού και αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη, ως μάχιμης δικηγόρο, ως σύζυγο. Τώρα την γνωρίσαμε και ως μια δυναμική υποψήφια, με ιδέες, απόψεις και ακούραστη στο να μεταφέρει τις απόψεις και προτάσεις της Ν.Δ. στους συμπολίτες, άνδρες και γυναίκες και με την ψήφο τους να τους εκπροσωπήσει στη βουλή.
Μαζί με τους ανθυποψηφίους της, δίνει και η Μαρίνα Παυλίδη τον δύσκολο προεκλογικό της αγώνα. Τίμιο, έντιμο, καθαρό.
Γ.Δ.


Χιλιάδες στην αναμονή για συντάξεις
Όσο ο ΕΦΚΑ ανακαλύπτει την τεχνολογία, οι εκκρεμείς συντάξεις καθημερινά αυξάνονται και ο μέσος όρος αναμονής φθάνει έως και τα 3 χρόνια. Κάνεις αίτηση με μια κυβέρνηση και τον σταυρό σου να πάρεις σύνταξη εντός της συνταγματικής θητείας της… Αν δε στην κυβέρνηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνεις και ένα τάμα στον Άγιο να λέει την αλήθεια για τις εκκρεμείς συντάξεις στα συρτάρια.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των συνταξιούχων που έχουν καταθέσει αίτηση και περιμένουν να λάβουν την κύρια σύνταξή τους από τον ΕΦΚΑ ξεπερνά τις 167.000. Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε έγγραφο τέτοιος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη, τετραπλάσιος από τις 40.000-45.000 που ανακοινώνει επισήμως εδώ και μήνες το υπουργείο Εργασίας! Στο έγγραφο του ΕΦΚΑ στο οποίο καταγράφονται οι αιτήσεις ανά Ταμείο δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι αναμένουν σύνταξη από την πρώην Υπηρεσία Συντάξεων του  Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  (ΓΛΚ). Αυτοί ανεπισήμως υπολογίζονται σε τουλάχιστον 25.000- 30.000 επιπλέον, αν και ουδείς ανακοινώνει τον αριθμό τους, καθώς η Υπηρεσία Συντάξεων υπολειτουργεί και οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι έχουν εγκαταλειφθεί «από συστάσεως ΕΦΚΑ» στην τύχη τους.
Γ.Δ.


Περιοδεία Μητσοτάκη στην Θράκη (εκτός Ξάνθης) – Ο Καραμανλής στην Κομοτηνή
Στην Θράκη έρχεται την Παρασκευή  28 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει την περιοδεία του από την Αλεξανδρούπολη θα μεταβεί στην Κομοτηνή θα …παρακάμψει όμως την Ξάνθη για να καταλήξει στην Καβάλα. Αυτό είναι προς στιγμή το πρόγραμμα. Την  Θράκη όμως και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή θα επισκεφτεί και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής που μπαίνει δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία, Δεν είναι γνωστό αν θα εκφωνήσει ομιλία αλλά η επίσκεψή του συνδέεται με την στήριξη του Ευριπίδη Στυλιαννίδη. Και ο κ. Καραμανλής δεν θα έρθει στην Ξάνθη προφανώς γιατί  δεν είναι ο κ. Κοντός στο ψηφοδέλτιο.
Μ.Ξ.


Την Παρασκευή οι βαθμολογίες – Εκτιμήσεις για τις βάσεις
Την Παρασκευή αναμένεται να αναρτηθούν στα σχολεία όλης της χώρας οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2019.
Οι καταστάσεις με τις βαθμολογίες των Πανελληνίων 2019 θα αναρτηθούν στα λύκεια μόνο με τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τα μόρια τους και μέσω της σχετικής ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στις ανθρωπιστικές σπουδές, οι βάσεις 2019 αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι επειδή στο συγκεκριμένο πεδίο ήταν εύκολα τα θέματα σε σύγκριση με τα άλλα πεδία. Διαφορετικό θα είναι το σκηνικό στις θετικές επιστήμες, εξαιτίας της δυσκολίας στα θέματα της Φυσικής. Η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι σημαντική μάλιστα υπάρχει πιθανότητα οι βάσεις σε Πολυτεχνικές Σχολές να μην ξεπερνά τα 18.000 μόρια.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…