Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το έντομο του Σέιχ Σου απειλεί και το περιαστικό μας άλσος

Το έντομο του Σέιχ Σου απειλεί και το περιαστικό μας άλσος

0

Σε επιφυλακή το Δασαρχείο Ξάνθης – «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», διαβεβαιώνει ο Δασάρχης

 

Γίνονται υλοτομήσεις και απομακρύνονται τα δέντρα που έχουν ξεραθεί από την επίθεση του φλοιοφάγου εντόμου

 

Σε εγρήγορση βρίσκεται το Δασαρχείο Ξάνθης προκειμένου να αντιμετωπίσει και να ανακόψει την καταστροφική επέλαση του φλοιοφάγου εντόμου που επιτίθεται στα δέντρα και τα νεκρώνει. Το «καμπανάκι» έχει σημάνει από το δάσος του Σέιχ Σου το οποίο έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές προκαλώντας έντονη ανησυχία στους Θεσσαλονικείς. Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι σε αγιασμό και προσευχή καλεί τους πιστούς ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης για τη σωτηρία του Σέιχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο που καταστρέφει το δάσος. Επίσης στο θέμα έχει δοθεί και πολιτική διάσταση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία επισκέφτηκε το δάσος του Σέιχ Σου να δηλώνει ότι το δάσος απειλείται με καταστροφή και να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση: «Το δάσος του Σέιχ Σου απειλείται με καταστροφή. Για άλλη μια φορά, η ανικανότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης έχει ολέθρια αποτελέσματα. Τώρα είναι η ώρα να δοθούν οι πόροι και να ληφθούν μέτρα για την προστασία αυτού του δάσους, για να αναγεννηθεί ο τόσο πολύτιμος πνεύμονας για την πόλη. Τώρα πριν είναι πολύ αργά»

Το φλοιοφάγο έντομο έχει κάνει την εμφάνισή του στο περιαστικό της Ξάνθης

Την εμφάνιση αλλά και την δράση του φλοιοφάγου εντόμου στο περιαστικό της Ξάνθης επιβεβαιώνει ο Δασάρχης Ξάνθης Χρήστος Μήλιος. Ωστόσο είναι καθησυχαστικός τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο: «Το έντομο αυτό υπήρχε πάντα  και θα συνεχίσει να υπάρχει. Απλά κάποιες φορές όταν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες αυξάνεται η δράση του. Όταν για παράδειγμα υπάρχει έντονη ξηρασία την προηγούμενη χρονιά τα δέντρα είναι ασθενικά και ευάλωτα στην επίθεση του φλοιοφάγου εντόμου. Έχουμε τέτοιες επιθέσεις και στο περιαστικό δάσος».

Υπό έλεγχο η κατάσταση στο περιαστικό της Ξάνθης

Όπως αναφέρει ο κ. Μήλιος ο τρόπος αντιμετώπισης και προστασίας από το έντομο είναι η υλοτόμηση: «Υλοτομούμε το δέντρο που έχει προσβληθεί και συγχρόνως το απομακρύνουμε για να προστατευτούν τα υπόλοιπα. ‘Έχουμε κάνει υλοτομίες όπου χρειάζεται. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» , καθησυχάζει ο κ. Μήλιος.

Γίνονται υλοτομήσεις

Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μήλιος στην παρούσα φάση γίνονται υλοτομίες αραίωσης και απομακρύνονται τα δέντρα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην περιοχή κοντά στην Παναγία και τη «Θηλιά». Ο επισκέπτης της περιοχής μπορεί να δει στην στοιβαγμένα πολλά χωρικά πεύκων, τα οποία έχουν κοπεί.

Οι υλοτομίες έχουν στόχο εκτός από την απομάκρυνση των ασθενών δένδρων και την ενθάρρυνση για τη δημιουργία μικτού δάσους, που θα περιλαμβάνει και πλατύφυλλα και τα οποία ως γνωστόν λειτουργούν ανασταλτικά σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Να σημειώσουμε ότι λόγω του θορύβου που έχει δημιουργηθεί με το δάσος του Σέιχ Σου η κεντρική υπηρεσία της Διεύθυνσης Δασών έχει απαγορεύσει δηλώσεις των κατά τόπους Διευθυντών στις Περιφερειακές Ενότητες. Έτσι δεν κατέστη δυνατό να έχουμε και την άποψη του Διευθυντή της Δ/νσης Δασών της Π.Ε. Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…