Σιγά η γεωθερμία…κοιμάται!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου τοχθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Ε» με τίτλο: «Καιρός τα λόγια περίγεωθερμίαςνα γίνουν έργα» το οποίο αναφέρεται στην περίπτωση του δήμου ΗράκλειαςΣερρώνπου μετά από προσπάθειες της εκεί δημοτικής αρχής έγινε κατορθωτή ημίσθωση απότην περιφέρεια του γεωθερμικού πεδίου Λιθότοπου – Ηράκλειας, η σύστασηεταιρείας και η αξιοποίησή του. Η αναφορά στη περίπτωση του δήμουΗράκλειας δενείχε παρά ένα  διπλόστόχο: Να «ξυπνήσει»από το λήθαργο τους εδώ ιθύνοντες θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα:«Εσείς τικάνετε με τα γεωθερμικά πεδία Κεσσάνης – Ερασμίου»; Όπως επίσης και ναδώσειένα παράδειγμα τί μπορεί να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση όταν υπάρχειβούλησηακόμη και απέναντι και σ’ ένα ασαφές, δύσκαμπτο κα μη λειτουργικόθεσμικόπλαίσιο το οποίο όμως παράλληλα πολλές φορές χρησιμοποιείται (από τουςδικούςμας) ως πρώτης τάξης επιχείρημα αιτιολόγησης της απραξίας τους.
 
Οι αγρότες περιμένουν τιςεπιδοτήσεις ενώ θα μπορούσαν να κάνουν θερμοκήπια
Αγροτική ταυτότητα αποδίδεται στονομό μας όμως ο αγροτικός τομέας έχει τόσο συρρικνωθεί και ηαστικοποίηση τουαγροτικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια προχωρά με όλο και πιογρήγορουςρυθμούς. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ερήμωση των χωριών μας, τοκλείσιμο τωνσχολείων τους. Ελάχιστοι ηλικιωμένοι μένουν να φυλάνε την πατρογονικήεστία. Οινέοι φεύγουν για την πόλη ή για άλλες πόλεις για να βρουν δουλειά καιελάχιστοιασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Κι έτσι όπως έχουν μορφοποιηθείταπράγματα στη γεωργία με την εφαρμογή της ΚΑΠ παράγουν τόσο όσο για ναπαίρνουντις επιδοτήσεις!
Και όμως θα μπορούσαν στον κάμποτου Ερασμίου, στο κάμπο της Κεσσάνης και της ευρύτερης περιοχής να«ανθίσουν»δυναμικές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών ή σπαραγγιών, να κατασκευαστούνγεωθερμικά ξηραντήρια, ανθοκήπια, αν αξιοποιούσαν με γεωτρήσεις ταζεστά νεράτων γεωθερμικών πεδίων.
Θα μπορούσε να υπάρχειτηλεθέρμανση σ’ όλο τον κάμπο καθώς οι έρευνες και οι γεωτρήσειςδείχνουν νερόθερμοκρασίας 62 βαθμών στο Εράσμιο και 82 βαθμών στην Κεσσάνη. Θαμπορούσαν ναυπάρχουν επιχειρηματικές δράσεις μέσα από συμπράξεις των δήμων καιιδιωτών. Θαμπορούσαν να αξιοποιηθούν τα Λουτρά της Ποταμιάς με αποκαταστάσεις(μετά τηνανελέητη καταστροφή τους) και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις σε επίπεδουποδομώννα καταστούν ένας σημαντικός πόλος έλξης ιαματικού τουρισμού, όπως τοΆγκιστροή το Σιδηρόκαστρο. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν αν …ξυπνούσαμε!
 
Αντ’ αυτού…
Ότι ξεκίνησε από επιχειρηματικήδράση σε Εράσμιο και Κεσσάνη σταμάτησε και τώρα στο Εράσμιο λειτουργούναπό τις5 γεωτρήσεις μόλις δύο.  Ημίαχρησιμοποιείται από τον αλιευτικό συνεταιρισμό Ερασμίου (το ζεστό νερόμεταφέρεται 2 – 3 χιλιόμετρα και ζεσταίνει το ιχθυοτροφείο  και μία από την ιδιωτικήεταιρεία Κολιός –Δαλακάκης που καλλιεργούν σπαράγγια καθώς κα με’ ένα ειδικό σύστημαλειτουργούνξηραντήρια ντομάτας που διαθέτουν στην τοπική και ξένη αγορά. Είναι ημόνηαξιοποίηση ενός τεράστιου γεωθερμικού πεδίου που εκτείνεται από τοΕράσμιο ωςτα Μάγγανα.
 
Δυο γεωτρήσεις λειτουργούν στοΕράσμιο…
«Είναιέγκλημα αυτό που δεν…γίνεται με την γεωθερμία», τονίζει με επίταση οπολιτικόςμηχανικός κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει μιαεπιχειρηματικήδράση και ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην υπό σύστασηεταιρεία όπουσυμμετείχε και ο δήμος Τοπείρου αλλά και η Αναπτυξιακή της ΑΤΕ«ΓεωθερμικέςΕπιχειρήσεις Τοπείρου». Η εταιρεία διέθετε μετοχικό κεφάλαιο 12 εκ.δραχμέςείχε έτοιμο το καταστατικό της που όμως δεν υπογράφτηκε ποτέ καθώςυπεισήλθανεξωεπιχειρηματικοί παράγοντες: «Έχουμε ένα κρυμμένο θησαυρό που αν τοναξιοποιήσουμε θ’ αλλάξει εικόνα ο κάμπος και ο νομός μας. Χρειάζεταιπολιτικήβούληση, χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου , μείωση τηςγραφειοκρατίαςκαι της δυσκαμψίας των δημόσιων υπηρεσιών που δημιουργούν προσκόμματακαιστραγγαλίζουν κάθε επιχειρηματική δράση», επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδηςκαιδηλώνει έτοιμος να δραστηριοποιηθεί και να στηρίξει σ’ ότι καινούργιοσε σχέσημε τη γεωθερμία.
 
«Ρημάζουν» όλα στην Κεσσάνη
Σ’ ότι αφορά το γεωθερμικό πεδίοτης Κεσσάνης το 1998 ξεκίνησε μια προσπάθεια από την ΕΤΒΑ η οποίακατασκεύασετις υποδομές. Ξεκίνησε μια επιχειρηματική δράση από ιδιώτεςκαλλιέργειαςεπιτραπέζιας ντομάτας όμως πολύ γρήγορα έκλεισε η επιχείρηση. Έκτοτεδεν έχειγίνει ούτε μία επένδυση αλλά και ο υπάρχων εξοπλισμός και τα βασικάέργαυποδομής (1.2 δις με τιμές 1990 «ρημάζουν». Η μόνη παρέμβαση είναι ηπραγματοποίηση ελέγχων και πραγματογνωμοσυνών στις εγκαταστάσεις από τοπεριφερειακό Ενεργειακό Γραφείο ΑΜΘ (που λειτουργεί στην ΤΕΔΚ Ξάνθης σεσυνεργασία με το δήμο Αβδήρων μέσω πρότασής του στην περιφέρεια η οποίαανταποκρίθηκε και χρηματοδότησε το έργο. Έτσι εκτιμήθηκε ότι τοσυνολικό κόστοςγια την αποκατάσταση όλων των υποδομών ανέρχεται σε 285.000 ευρώ, γιατηναποκατάσταση των γεωτρήσεων απαιτούνται 350.000 ευρώ και οι επεμβάσειςστηνκτιριακή υποδομή ανέρχονται σε 725.000 ευρώ. Η μελέτη παραδόθηκε στηνπεριφέρεια αλλά έκτοτε ουδέν…
Περιμένουμε απαντήσεις από τηνκα Κόκλα, τον κ. Γιαννακίδη και τον κ. Καραλίδη! 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κύμα απολύσεων στο νομό

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.grΜπορεί τα μέτρα της κυβέρνησης να ψηφίστηκαν μόλις …