ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
Για13η μέρα παραμένει χωρίς ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ ηΣταυρούπολη, αφού οιεργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, καθότι για 7ομήνα παραμένουναπλήρωτοι. Στο ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ του δήμου Σταυρούπολης εργάζονται 6άτομα, 1ψυχολόγος, 2 νοσηλευτές και 3 οικογενειακοί βοηθοί. Η υπηρεσία μοιράζεικαιφαγητό, αλλά την τελευταία εβδομάδα που ξεκίνησε η επίσχεση δενπραγματοποιείται καμία δραστηριότητα με αποτέλεσμα τα άτομα της ΤρίτηςΗλικίαςπου εξυπηρετούνται να τηλεφωνούν και στο δήμο και στη δημοτικήεπιχείρηση γιανα μάθουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
«Δενέχουμε κάτι να τους απαντήσουμε», λέει η εργαζόμενη στο ‘Βοήθεια στοΣπίτι’ κ. ΑργυρώΚιουρετζή, «από τότε που ξεκινήσαμε την επίσχεση ουδέν νεότερο δεν έχειπροκύψει». Η κ. Κιουρετζή περιγράφοντας την κατάσταση εξηγεί ότι: «ημισθοδοσίαμας έρχεται από το περιφερειακό ταμείο, αλλά τα χρήματα πουεκταμιεύτηκαν τοΣεπτέμβριο για την αποπληρωμή 4 μηνών παρακρατήθηκαν από το δήμο γιατηνεξόφληση ασφαλιστικών εισφορών, ενώ από το αρμόδιο γραφείο τηςΠεριφέρειαςπληροφορηθήκαμε ότι αυτά τα χρήματα είναι αποκλειστικά για την πληρωμήμας».Από την άλλη, η κ. Κιουρετζή σημειώνει ότι έχει προκαλέσει αρνητικήεντύπωση ηστάση του δημάρχου που δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους, ούτε για να τουςενημερώσει, ούτε για να τους εξηγήσει. «Αναγκαστήκαμε να προβούμε σεαυτή τηνενέργεια γιατί βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη θέση με αβέβαιο μέλλον.Δεν ξέρουμετι τύχη θα έχουμε μετά την 1η Ιανουαρίου, καθώςδεν υπάρχει σαφήςπρόβλεψη για το τι θα γίνει με την υπηρεσία μας», επισημαίνει ηεργαζόμενη.
Οδήμαρχος κ. Γιώργος Καρασακαλίδης από την πλευρά του αρνείται ότι θαχρήματαπαρακρατήθηκαν για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, παρά μόνο για την κάλυψη τωνασφαλιστικών εισφορών των ίδιων των εργαζόμενων, πράγμα που προηγείταιτηςκαταβολής τους μισθού τους. «Τα χρήματα προέρχονται για το ‘Βοήθεια στοΣπίτι’από την Περιφέρεια η οποία και παρακολουθεί αποκλειστικά τις πληρωμέςτωνεργαζομένων. Βέβαια, δεν γίνεται ισομερής κατανομή από το περιφερειακόταμείο.Ωστόσο, διαπιστώνουμε τους τελευταίους μήνες μία μερική στάση πληρωμών.Οιπόροι της αυτοδιοίκησης μειώνονται συνεχώς, ενώ και προγράμματα, όπωςαυτό,αντιμετωπίζουν προβλήματα», σημειώνει ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι: «ηστάσητων εργαζομένων δικαιολογείται από την ανασφάλεια που νιώθουν με τηνεφαρμογήτου Καλλικράτη. Αντιληφθήκαμε μία πρόθεση ιδιωτικοποίησης τωνπαρεχόμενωνυπηρεσιών, αλλά από την άλλη ακούσαμε για συνέχιση του προγράμματος απότον κ.Ραγκούση, Οπότε αναμένουμε. Πάντως, εμείς από την πρώτη στιγμή τοείχαμεκαταγγείλει ότι είναι ένα πετυχημένο πρόγραμμα που θα πρέπει νααποτελέσειδημοτική υπηρεσία και να συνεχίσει».
Μεαβέβαιο μέλλον το ‘Βοήθεια στο Σπίτι’
Ηαλήθεια είναι ότι το μέλλον του προγράμματος είναι αβέβαιο, πράγμα πουδημιουργεί ανασφάλεια στους 5.000 εργαζομένους ανά την Ελλάδα. Ηχρηματοδότησήτου λήγει τέλος Δεκεμβρίου, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναιτύχη του,αφού ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για τη συνέχισή του. Η δυσμενής εξέλιξησυμβαίνει τη στιγμή που έχουν αυξηθεί κατά 10% τον τελευταίο χρόνο οιαιτήσειςανθρώπων που ζητούν να ενταχθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες τουπρογράμματος,βλέποντάς το σαν «σανίδα σωτηρίας» μέσα στο περιβάλλον της οικονομικήςκρίσης.Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ολόκληρη τη χώρα 5.000 εργαζόμενοι (ιατροί,κοινωνικοί λειτουργοί και οικιακοί βοηθοί) φροντίζουν συνολικά 110.000ανήμπορους ανθρώπους. Παρά τις δυσκολίες, το πρόγραμμα έχει μεγάληαπήχηση και θεωρείταιη δημοφιλέστερη κοινωνική υπηρεσία των δήμων.
Ηκοινωνική επιτροπή της ΚΕΔΚΕ έχει συντάξει μελέτη που προβλέπει τηντριμερήχρηματοδότηση της κοινωνικής υπηρεσίας, από κονδύλια της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, τουΔημοσίου αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων. Άλλωστε, όπως προκύπτει απόαυτή τημελέτη, τα ασφαλιστικά ταμεία εξοικονομούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώαπό τοπρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο τους παρέχει φροντίδα, ιατρική,κοινωνική.