Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
Σε αναδιάρθρωση της κατανομής της φοιτητικής στέγης προχώρησε η νέαδιοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μετά από συζήτηση μετουςφοιτητές, προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τωνδωματίων πουδιατίθενται σε κάθε πόλη και να ικανοποιηθεί όσο δυνατόν μεγαλύτεροςαριθμόςφοιτητών από αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη τη στέγαση χωρίςοικονομικήεπιβάρυνση.
Η οικονομική στενότητα των οικογενειών, καθώς και η συνειδητοποίησηαπό τους ίδιους τους φοιτητές ότι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούςαποτελείπολυτέλεια η ενοικίαση διαμερίσματος και το επιπλέον κόστος λογαριασμώνκαιεπίπλωσης οδήγησε σε εκτίναξη του αριθμού των αιτήσεων για τιςφοιτητικέςεστίες, κυρίως από την πλευρά των πρωτοετών φοιτητών.
Επαναξέταση σε 110 περιπτώσεις φοιτητών στην Ξάνθη
«Φέτος διαπιστώθηκε ρεκόρ αιτήσεων για τις φοιτητικές εστίες όχιμόνο από μέρους των πρωτοετών φοιτητών, αλλά και από τα μεγαλύτερα έτηπουσυνήθως έμεναν για ένα χρόνο στην εστία και μετά μετακόμιζαν σεδιαμέρισμα»,ενημέρωσε το «Ε» ο νέος αντιπρύτανης του ΔΠΘ για φοιτητικά θέματα κ.ΓιώργοςΚώστα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της πρωτοβουλίας ανακατανομής τωνδωματίων τωνεστιών, προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Στηνπροσπάθειααυτή, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι φοιτητές από αυτούς που κρατούσανδωμάτια ή ήτανστο 8ο και 9ο έτος, ήείχαν παραλείψει να κάνουν αίτηση,ή είχαν φύγει χωρίς να ενημερώσουν, ή κρατούσαν το δωμάτιο καιπαράλληλανοίκιαζαν και εκτός ή δέσμευαν το δωμάτιο, ενώ ερχόταν για λίγες μέρεςμόνοστην εξεταστική. Συγκεκριμένα στην Ξάνθη 110 σχετικές περιπτώσειςεπανεξετάστηκαν και πολλοί φοιτητές συνετίστηκαν και έφυγαν από μόνοιτους,ώστε να εξυπηρετηθούν οι επόμενοι.
«Ο νόμος ορίζει να παραχωρούνται οι εστίες για χρόνια Ν+2, όπου Ν ταέτη σπουδών, δηλαδή για το Πολυτεχνείο 5+2, αλλά δείχναμε και κάποιαεπιείκειαγια ένα χρόνο ακόμη, και πάλι επιτρέπουμε και περαιτέρω παράταση σεεξαιρετικέςπεριπτώσεις», σημείωσε ο κ. Κώστα προσθέτοντας ότι «με αυτή τηνανακατανομήείμαστε τώρα σε πολύ καλό δρόμο, ικανοποιήθηκαν σχεδόν όλες οι αιτήσειςκαιδόθηκε παράταση κάποιων μηνών σε κάποιες περιπτώσεις».
Πρώτη σε ζήτηση φοιτητικών εστιών η Πολυτεχνική
Αξιοσημείωτη είναι η ζήτηση στις φοιτητικές εστίες της Ξάνθης, γι’αυτό άλλωστε και ο 4ετης προγραμματισμός του ΔΠΘ προέβλεπε τηνκατασκευήεπιπλέον δωματίων κατά την προτεραιότητα στην Αλεξανδρούπολη –που δενέχεικαθόλου φοιτητικές εστίες- και στην Ξάνθη (η οποία ήδη διαθέτει πάνωαπό 700δωμάτια). Αυτό το σχέδιο βέβαια, αναβάλλεται προς το παρόν, όπωςκατέστη σαφέςκαι στην πρόσφατη Σύνοδο των πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, εφόσον έχει κριθείότιυπάρχουν πιο επείγουσες προτεραιότητες και τα χρήματα δεν επαρκούν.
Όσον αφορά στο ΔΠΘ, η Κομοτηνή με το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητώνδιαθέτει 750 δωμάτια του ΕΙΝ και 100-150 νοικιάζει έξω, Η Ξάνθη ξεπερνάτα 700δωμάτια, η Αλεξανδρούπολη δεν έχει εστίες και νοικιάζει μόνο και ηΟρεστιάδαέχει μία μικρή μονάδα 150 κλινών και νοικιάζει άλλες 50.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενοικίαση της εστίας είναι δωρεάν για τουςφοιτητές, οι οποίοι υποχρεούνται μόνο να καταβάλουν ένα ποσό σανεγγύηση στηναρχή. Αυτό το ποσό κατά 90% το παίρνουν πίσω, ενώ πολλοί είναι αυτοίπου τοαφήνουν για επιδιορθώσεις και συντήρηση των εστιών.
Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Η κρίση αύξησε τη ζήτηση στις φοιτητικές εστίες του ΔΠΘ