Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Έρωτας και ιστορία σε ελληνοτουρκικό φόντο

Έρωτας και ιστορία σε ελληνοτουρκικό φόντο

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Μία ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Κώστα και την Εμινέ με φόντοτα ελληνοτουρκικά γεγονότα, που στο πέρασμα της ιστορίας ξεδίπλωσανφρικτέςιστορίες πολέμου, πολλές έχθρες, βία, πόνο, τεταμένες ελληνοτουρκικέςσχέσειςαλλά και δυνατά συναισθήματα αγάπης, πόθου και έρωτα που άλλοτεθυσιάζονταν στοβωμό του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και άλλοτε –σπανιότερα-κατάφερναν ναεπιζήσουν, στέλνοντας το μήνυμα της ελληνοτουρκικής φιλίας, που δενέρχεται απότις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές, αλλά ριζώνει μέσα από τις γνήσιεςκαιαληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Μία τέτοια ιστορία περιγράφεται στιςσελίδες τουβιβλίου του ξανθιώτη εκ Νεστοχωρίων Τάσου Κοντογιαννίδη, το οποίοπαρουσιάστηκετο βράδυ της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητές τον τ.βουλευτήΠαναγιώτη Σγουρίδη, τον Σάββα Καλεντερίδη, που επιμελήθηκε την έκδοση,τοδημοτικό σύμβουλο Νικόλαο Φωτιάδη καθώς και τον ίδιο τον συγγραφέα.Συντονιστήςήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θόδωρος Ρωμανίδης. Ο υφυπουργόςΥγείας κ.Χρήστος Αηδόνης που αναμενόταν να συμμετάσχει στην εκδήλωση δενπαραβρέθηκετελικά, λόγω προσωπικών ανειλημμένων υποχρεώσεων. Τον συγγραφέα τίμησανοδήμαρχος Σταυρούπολης κ. Γιώργος Καρασακαλίδης, ο Πρωτοσύγκελος κ.Παντελεήμων,ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Θεόφιλος Παρτσαλίδης και η πολιτευτής κ.ΓεωργίαΑνδρέου, μέλη του συλλόγου Ποντίων και ξανθιώτες διαφόρων ηλικιών.
 
«Αγγίζουν τουςθρακιώτες οι περιγραφές και τα μηνύματα του βιβλίου»
Ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης μίλησε για ένα πολύ αξιόλογοβιβλίο που αναφέρεται σε βιωμένες ιστορίες και στέλνει πολλά μηνύματασχετικάμε τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων που καταφέρνουν να επιβιώνουν καιναεπικρατούν παρά την ύπαρξη των μεγάλων συμφερόντων που μπορεί ναδιαπλέκονταιστην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. «Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεταιγρήγορα μετη δυνατή πένα του συγγραφέα και το στιβαρό του λόγο», σημείωσε ο κ.Σγουρίδηςπροσθέτοντας ότι «παράλληλα επειδή περιγράφει κάτι που μας αγγίζει» καιπαρομοίωσε τη δράση των Γκρίζων Λύκων στην περιοχή του Πόντου με τηδραστηριότητα του Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη αναφορικά με τηνεπιδίωξη τηςδιάσπασης των ανθρώπινων σχέσεων. Σχολίασε δε ότι «ελπίζω ναεπικρατήσουνσώφρονες σκέψεις για να μη δούμε αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε στονΕχίνο κάθεφορά», ενώ υπεραμύνθηκε του γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών πουυπάρχει στηνΞάνθη, δηλώνοντας ότι «κάνει ότι καλύτερο μπορεί, δυστυχώς οι πολιτικέςηγεσίεςκαθεύδουν»
 
«Συγκινήθηκαιδιαίτερα με την ιστορία»
Ο κ. Νικόλαος Φωτιάδης εξέφρασε τη συγκίνησή του από τηνπλοκή του βιβλίου και στάθηκε στην πληρότητα του περιεχομένου του, αφούόπωςείπε τα έχει όλα «ήθη, έρωτα και πάθη». Αν και όπως ο ίδιοςεξομολογήθηκε ηειδικότητά του είναι στα βιβλία για τα οχυρά, τις αξιολογήσεις αρμάτωνκαι τωνοπλικών συστημάτων, δέχθηκε να συμμετάσχει καθότι το βιβλίο πουδιάβασε, εν μίανυκτί, ήταν ως ιστορία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και περιέχει κάτι από τηδική μαςιστορία.
 
«Η Θράκη δεχρειάζεται ξένα κέντρα να δυναμιτίζουν το κλίμα της συμβίωσης»
Για το βιβλίο, το συγγραφέα, αλλά και τα μηνύματα τηςιστορίας που απευθύνονται και έχουν νόημα για την κοινωνία της Θράκηςαναφέρθηκε ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, αφού πρώτα επαίνεσε τον κ.Κοντογιαννίδηγια το θεσμό της βράβευσης των αριστούχων μαθητών –που πραγματοποιήθηκετο πρωίτης ίδιας ημέρας- λέγοντας ότι «αποτελεί μία πράξη που μόνο ωςπαράδειγμα προςμίμηση και για τους μαθητές και για τους πολίτες μπορεί να προβληθεί».
Για τους «αργοναύτες του έρωτα» σημείωσε : «Πρόκειται γιαένα βιβλίο που ¨διδάσκει¨, στηρίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονόταπουσυνέβησαν στην περιοχή του Πόντου αλλά και στη Γερμανία και στηγνωριμία μεταξύενός Έλληνα φοιτητή εκεί και μίας Τουρκάλας φοιτήτριας, όπου αυτή ηγνωριμίαεξελίσσεται σε έναν σφοδρό έρωτα, ο οποίος στη συνέχεια τείνει ναεξελιχθεί σετραγωδία, έως ότου, όπως και στις αρχαίες τραγωδίες εμφανίζεται ο ¨απόμηχανήςΘεός¨, έτσι και στο βιβλίο εμφανίζεται και βρίσκεται μία λύση. Είναιένα βιβλίοπου μας διδάσκει και ιστορία, αλλά και ανθρωπισμό, ότι τελικά η αγάπηκαι ησυνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων είναι αυτή που μπορεί να ξεπεράσει ταπροβλήματακαι να μας δώσει προοπτική». Όσον αφορά στις πολιτικές επεκτάσεις τηςιστορίαςκαι το νόημα που έχει τη ιστορία για τη θρακιώτικη κοινωνία, ο κ.Καλεντερίδηςάφησε αιχμές για τη δράση του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής,προσάπτονταςστους ανθρώπους του ότι ξεφεύγουν από τα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τουςμε σκοπόνα δυναμιτίσουν την ειρηνική συμβίωση των κατοίκων της περιοχής. Γι’αυτό τάχθηκευπέρ της άποψης των αυξημένων αρμοδιοτήτων του νέου θεσμού τουπεριφερειάρχη,ώστε να πιέσει την κεντρική πολιτική βούληση προς την κατεύθυνση τηςτήρησηςτης νομιμότητας και του περιορισμού αυθαίρετων δράσεων των ξένωνκέντρων.
 
«Αφιερωμένο στουςερωτευμένους που ξεπερνούν ανυπέρβλητα εμπόδια»
Για τον ίδιο το συγγραφέα το βιβλίο αποτέλεσε μια προσωπικήυπόσχεση καταγραφής όλων εκείνων των ιστοριών που άκουγε από μικρόπαιδί,αναφορικά με μίση και έχθρες του παρελθόντος που προσπαθεί ναδιεμβολίσει ο έρωτας.Περιγράφοντας την πλοκή του βιβλίου, τον έρωτα του Κώστα από τη Δράμακαι τηςΕμινέ από τον Πόντο, που γνωρίστηκαν στη Στουτγκάρδη, αλλά πολεμήθηκαναπό τονπατέρα του Κώστα, πρόσφυγα από τον Πόντο και του αδερφού της Εμινέ,μέλους τωνΓκρίζων Λύκων, αλλά τελικά υπερίσχυσαν μέσα από την κορύφωση τηςιστορίας, όπουαποκαλύπτεται ότι η μητέρα της Εμινέ είναι η αδερφή του πατέρα τουΚώστα πουθεωρούσε νεκρή, ο κ. Κοντογιαννίδης, διευκρίνισε ότι η βάση τουμυθιστορήματοςείναι μια αληθινή ιστορία και μάλιστα τα παιδιά των πρωταγωνιστώνπαρέστησανστην παρουσίαση του βιβλίου στη Δράμα. Ο ίδιος εξήγησε: «Το βιβλίοαποτελείταυτόχρονα μία κραυγή αγωνίας από την προηγούμενη γενιά και που έζησετηνκαταστροφή, αλλά και ένα μήνυμα ελπίδες για τις επερχόμενες γενιές,αφού οέρωτας ξεπερνά τις προκαταλήψεις και τα εμπόδια και επικρατεί στοτέλος.Προσωπικά το αφιερώνω σε όλους εκείνους που ερωτευμένοι έρχονταιαντιμέτωποι μεανυπέρβλητα εμπόδια, βρίσκουν όμως τη δύναμη να τα υπερνικήσουν και ναανοίξουννέους δρόμους».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια καθαρή φωνή και συνετή σκέψη από την μειονότητα

«Αυτή η χώρα όσο είναι δική σας είναι και δική μας», «Αυτοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα , …