Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Διεκόπη η εκδίκαση της έφεσης της παράπλευρης βατοπεδινής δίκης

Διεκόπη η εκδίκαση της έφεσης της παράπλευρης βατοπεδινής δίκης

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Διεκόπη για τις 7 Οκτωβρίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό τηςπαράπλευρης δίκης του Βατοπεδίου εναντίον της δικαστού Μαρίας Ψάλτη,τουηγούμενου Εφραίμ και μοναχού Αρσενίου, που είχε καθοριστεί ναεκδικαστεί στις23 Σεπτεμβρίου 2010 στο 5μελές Εφετείο της Κομοτηνής, κατόπιν αναβολήςπουζήτησε η πρώτη κατηγορουμένη για λόγους υγείας και έγινε δεκτή από τοδικαστήριο.
Η δίκη ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, με παρόντα μόνο τονηγούμενο Εφραίμ, αφότου απερρίφθη από το δικαστήριο η αίτηση αναβολήςτουσυνηγόρου κ. Στέργιου Γιαλάογλου, εκ μέρους του μοναχού Αρσενίου, μετηνεπίκληση λόγου υγείας και συγκεκριμένα λόγω υποτροπής παλαιότερουανευρύσματοςεγκεφάλου. Η εκδίκαση της υπόθεσης διεκόπη καθότι απουσίαζαν οι δύο εκτωντριών κατηγορουμένων, ο μεν Αρσένιος για τους λόγους υγείας πουεπικαλέστηκεκαι για την αναβολή, η δε κ. Ψάλτη γιατί γνώριζε ότι θα ζητηθεί αναβολήκαιθεωρούσε ή ήλπιζε ότι θα γίνει δεκτή.
 
15 μήνες φυλάκισηπρωτοδίκως
Το 3μελές Εφετείο που εκδίκασε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό,στις 9 Οκτωβρίου 2009 έκρινε τους κατηγορουμένους ένοχους για δύο απότιςτέσσερις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν, παραβίαση δικαστικούαπορρήτουκαι για παράβαση καθήκοντος με τις διαβαθμίσεις της αυτουργίας (για τηδικαστή)και της ηθικής αυτουργίας (για τους άλλους δύο κατηγορουμένους), καιτουςκαταδίκασε, λαμβάνοντας υπόψη το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου,με τηνελαφρύτερη δυνατή ποινή σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή καιανασταλτικόαποτέλεσμα της έφεσης. Το 5μελές Εφετείο που εξετάζει τώρα από την αρχήτηνυπόθεση για την καθυστέρηση της έκδοσης απόφασης σχετικά με τιςδιεκδικήσειςτης Μονής σε βάρος του Δημοσίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνηςΒιστονίδας και για την κυριότητα της παραλίμνιας έκτασης των 27.000στρεμμάτων,θα φέρει τους κατηγορούμενους ξανά αντιμέτωπους με το σύνολο τωναδικημάτων γιατα οποία κατηγορούνται: α) παραβίαση δικαστικού απορρήτου, β) παράβασηκαθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, γ) ηθική αυτουργία σε παραβίασηδικαστικούαπορρήτου, δ) ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
Η υπόθεση αυτή συνιστά μια παράπλευρη υπόθεση του μεγάλουσκανδάλου του Βατοπεδίου και αφορά στα όσα συνόδευσαν τη δίκη τουΝοεμβρίου2003, όταν καθυστέρησε να εκδοθεί απόφαση του Μονομελούς ΠρωτοδικείουΡοδόπης,του οποίου προήδρευε η κ. Ψάλτη, σχετικά με τους τίτλους κυριότητας τηςλίμνηςΒιστονίδας. Η απόφαση επρόκειτο να βγει 2-1 υπέρ του ελληνικούΔημοσίου, αφού ηεισηγήτρια κ. Σακάλογλου, όσο και το έτερο μέλος της σύνθεσης κ.Γιοβανόπουλοςείχαν ταχθεί κατά της Μονής. Πρωτοδίκως, βασική υπερασπιστική γραμμήτωνσυνηγόρων της δικαστού ήταν ότι δεν θα πρέπει να χρεωθεί παρανομίες,ευθύνες ήατασθαλίες υπουργών, αλλά παρά μόνο για το κατά πόσο έκανε το καθήκοντης. Τότεο εισαγγελέας της δίκης είχε απαντήσει ότι θεωρεί την κ. Ψάλτη:«κεντρικόπρόσωπο του σκανδάλου, άσχετα αν κινήθηκε από αφέλεια, θρησκοληψία ήψυχολογικήευαισθησία, γιατί αν τελούσε, ως όφειλε, τα καθήκοντά της με βάση τονόμο καιτους κανόνες της δικονομίας, δε θα είχαμε σκάνδαλο, αφού η Μονή δε θαήξερε ότιη απόφαση θα έβγαινε 2-1 κατά του Βατοπεδίου». Το 5μελές Εφετείο θαξεκινήσειεκ νέου την εξέταση της υπόθεσης, ενώ σε επίπεδο μη δικαστικό,διακρίνεται απόόλες τις πλευρές, ένα κλίμα υποτονικό και μία τάση να εξασθενίσει ο‘ντόρος’που ακολούθησε την υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι αφού το δικαστήριο δέχτηκε ως αρχή τέλεσηςτης άδικης πράξης και άρα έναρξης της προθεσμίας το Μάιο του 2004,δεδομένουότι δόθηκε παράταση στη δίκη που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2003, τααδικήματαπαραγράφονται το Μάιο του 2012, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ηδυνατότητα άσκησης αναίρεσης κατά πιθανής καταδικαστικής απόφασης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ξάνθη ο Βρετανός πρέσβης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  Την επίσκεψή του σε Μακεδονία και Θράκη ξεκί…