Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ημερίδα του ΤΕΕ Θράκης για τους ημιυπαίθριους χώρους

Ημερίδα του ΤΕΕ Θράκης για τους ημιυπαίθριους χώρους

0

Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού ΕπιμελητηρίουΕλλάδας, διοργάνωσε σειρά σεμιναρίων με θέμα «ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΧΩΡΩΝ κατ’ εφαρμογή του Ν.3843/2010 (ΦΕΚ 62 Α /28.04.2010)».
Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη την Τρίτη 7Σεπτεμβρίου με προσέλευση 100 περίπου μηχανικών. Το δεύτεροπραγματοποιήθηκεστην πόλη της Κομοτηνής την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου με συμμετοχή 80 καιπλέονμηχανικών.
Τέλος, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης το σεμινάριοπραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου με 110 συμμετοχές.
Ομιλητής των εκδηλώσεων είναι ο Πέτρος Α. Παυλίδης, Δρ.Πολιτικός Μηχανικός, Γραμματέας Ν. Ε. Ξάνθης και Υπάλληλος Τμ.ΠολεοδομίαςΔήμου Ξάνθης.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας στις δηλώσειςτου ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των μηχανικών ήταν μεγαλύτερο από τααναμενόμενα,καθώς το θέμα αφορά άμεσα όλους που ασχολούνται με τα κτιριακά έργα ενώπαράλληλα είναι η πρώτη φορά που φαίνεται να δημιουργείται  μηχανισμός ελέγχου τηςαυθαίρετης δόμησηςδιαχρονικά.
 
Δηλώσεις του ομιλητή κ. Πέτρου Παυλίδη:
«Η σημερινή εκδήλωση, δίνει κατευθύνσεις, ώστε ναμάθουν  σωστά  τη διαδικασία τακτοποίησηςοι συνάδελφοιμηχανικοί, για να μπορέσουνε μετέπειτα να την εφαρμόσουν ως προς  τους ενδιαφερόμενους.
Αυτή τη στιγμή, και είναι το πρώτο που θα πω στην εισήγησήμου, αυτό που πρέπει να ρωτήσουμε είναι το γιατί να τα τακτοποιήσουμε.Είναι τοβασικό ερώτημα.
Η δική μου άποψη είναι ότι όλα τα νομοσχέδια έχουν κάποιαθετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία αλλά θα έλεγα ότι είναι καλύτερα ναπάμε αντα τακτοποιήσουμε για να γλιτώσουμε τις μετέπειτα δυσμενείς ενδεχομένωςκαταστάσεις. Οι οποίες, έτσι όπως βλέπω τα πράγματα και με τηνπροδιάθεση πουυπάρχει με τα καινούρια νομοσχέδια και ειδικά με τους ενεργειακούςεπιθεωρητέςπου θα ελέγχουνε τα κτίρια, θα υπάρχει πρόβλημα άμεσο. Και στιςμεταβιβάσειςαλλά και στις ενοικιάσεις καθώς σε κάθε ενοικίαση θα ζητείται το χαρτίτηςπιστοποίησης ενεργειακού κτιρίου. Εκεί λοιπόν, θα υπάρχουν προβλήματα.
Ότι και να πούμε για το νούμερο των ημιυπαίθριων στηνΕλλάδα, δε θα είμαστε ακριβείς. Σίγουρα είναι πολύ μεγάλο αλλά το θέμαείναιότι, επειδή μιλάω με πολλές πολεοδομίες, είναι πολύ αρνητική η εικόνα που δείχνουμε ως προς τονρυθμότακτοποιήσεων.
Ελπίζουμε λοιπόν, αυτό το κλίμα να ανατραπεί και οιεκδηλώσεις που οργάνωσε το ΤΕΕ-Θράκης, αυτόν ακριβώς το σκοπό είχαν».
 
Δηλώσεις του Προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης κ. Αργύρη Πλέσια:
«Φαίνεται να δημιουργείται μηχανισμός ελέγχου της επόμενηςμέρας»
 
Το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι Έλληνες Μηχανικοί, βρίσκονταιστην παρούσα φάση μέσα σε μία δυσχερή πραγματικότητα, η οποίαενδεχομένως ναδημιουργεί μερικές φορές σημαντικές αδικίες. Ζητήματα ασφαλιστικά,ζητήματααμοιβών, ζητήματα θεσμικά που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματος τουμηχανικού, έχουν ανοίξει πολλές φορές θα έλεγα με έναν άδικο τρόπο,επειδή ηπολιτεία βρίσκεται σε μία κατάσταση να θεσμοθετεί με γενικούς όρους, μεόρουςκρίσης.
Ευελπιστούμε σαν Τεχνικό Επιμελητήριο να πείσουμε τηνπολιτεία σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, να θεσμοθετήσει λαμβάνονταςυπόψητης τις ιδιαιτερότητες, το δίκαιο και ηθικό αναφορικά με κάθε κλάδο καιστηνκατεύθυνση αυτή, καταβάλλονται από τις ομάδες του Τ.Ε.Ε. και από ταόργανά του,σημαντικές προσπάθειες. Για το ασφαλιστικό, ξέρετε την συμβολή τωνίδιων τωνμηχανικών στη στήριξη και στην ισχύ του ασφαλιστικού τους φορέα καισίγουρα,δεν επιθυμεί κανένας συνάδελφος την ισοπέδωσή του.
Μια σειρά άλλα ζητήματα είναι ανοιχτά, πρόσφατα άνοιξε ηΠολιτεία τον τομέα παραγωγής δημοσίων έργων, που περιλαμβάνει και τηνκατασκευήκαι την μελέτη δημοσίων έργων και δίνοντας μία ιδιαίτερη βαρύτητα σεθέματαδιαφάνειας, πιστεύει ότι με την εισαγωγή μιας ανεξάρτητης αρχής θαβελτιώσειπάρα πολύ τα ζητήματα.
Ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη διαβούλευση μετο Υπουργείο, έθεσα το ζήτημα ότι οι παθογένειες του συστήματος είναιπολλαπλέςκαι δεν  μπορούν νααναζητηθούν και ναθεραπευθούν μόνο από  μιαμεριά. Πρέπεινα αντιμετωπιστούν συνολικά για να επιτευχθεί η αναμόρφωση του κλίματοςκαι επίτω δικαιότερο τη θέσπιση ρυθμίσεων στην κατεύθυνση αυτή.
Η σημερινή εκδήλωση αφορά το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων.Αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει πολλούς πολίτες σήμερα, διότι ο αριθμός των ημιυπαίθριωνχώρων και όλωντων υπερβάσεων αυτού του τύπου είναι σημαντικός.
Δυστυχώς, καταφέραμε έναν σημαντικό θεσμό, αυτόν τωνημιυπαίθριων χώρων να τον καταστήσουμε στη χώρα μας με τις υπερβάσειςτου,μορφή παρανομίας. Εκτιμάται ότι τέτοιας μορφής ημιυπαίθριους χώρουςπρέπει ναέχουμε περί το ενάμιση εκατομμύριο.
Η ελληνική πολιτεία και με την προηγούμενη πολιτική ηγεσίατου ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και με τη σημερινή, προσπάθησε να δώσει κάποιεςλύσεις. Οιπροηγούμενες λύσεις μέχρι στιγμής δεν ευοδώθηκαν, μιλάμε λοιπόν για τησημερινήλύση, η οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να την προχωρήσουμε, ώστε ναγίνει τοξεκίνημα για την επίλυση του προβλήματος. Αυτό το οποίο κατά διαστήματατοΤεχνικό Επιμελητήριο έθεσε, είναι να μην γίνουμε όμηροι, να μηνπαγιδευτούμεκάθε φορά σε διαδικασίες νέας γενιάς αυθαιρέτων.
Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των παρανομιών, τωναυθαιρέτων αν θέλετε, οφείλεται στο κλίμα που έχει περάσει στην κοινήγνώμη ότιεπόμενη κυβέρνηση θα νομιμοποιεί την προγενέστερη γενιά αυθαιρέτων. Κιέτσιέχουμε τα αυθαίρετα πρώτης, δεύτερης, τρίτης γενιάς και ούτω καθεξής.
Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν, κάνουμε τις εκδηλώσεις ανά τηνΘράκη, ακριβώς για να ενημερωθούν στη λεπτομέρεια του μέτρου οισυνάδελφοι καιγια να μπορούν να γίνουν με σωστό τρόπο όλες αυτές οι διαδικασίες. Τοενδιαφέρον ήταν ίσως και λίγο περισσότερο από τα αναμενόμενα, καθώςστην Ξάνθηείχαμε περίπου 100 συμμετοχές και στην Κομοτηνή πάνω από 80, δηλαδή,ένα πάραπολύ μεγάλο ποσοστό μηχανικών που ασχολούνται με το κτιριακό απόθεμα,ενδιαφέρθηκε να παρακολουθήσει το σεμινάριο. Ελπίζουμε την ίδιαεπιτυχία ναέχει το σεμινάριο στην Αλεξανδρούπολη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα13Σεπτεμβρίου».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ποιητικός υπερρεαλισμός κόντρα στον καθημερινό ρεαλισμό

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.grΣε πείσμα των καιρών που όλοι μιλούν για κρίση (κρί…