Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Παρέμβαση Αθανασιάδη στη συνάντηση των ΕΒΕ με τον πρωθυπουργό

Παρέμβαση Αθανασιάδη στη συνάντηση των ΕΒΕ με τον πρωθυπουργό

0

Στη συνάντησητωνΕπιμελητηρίων που έγινε στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα (10Σεπτεμβρίου) με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, παρέστη και ο ΓιάννηςΑθανασιάδης, μέλος ως γνωστόν του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕ Ξάνθης.
Στουςπαριστάμενουςδόθηκε το δικαίωμα σε σύντομη ομιλία-παρέμβαση. Από την πλευρά του ο Γ.Αθανασιάδης στην δική του παρέμβαση, τόνισε τα εξής.
Το κείμενο τηςπαρέμβασης:
 
Κύριε ΠρόεδρετηςΚυβέρνησης,
ΑγαπητέΣύντροφεΓιώργο Παπανδρέου,
Προερχόμενοςαπότην Ξάνθη, την «είσοδο» της Θράκης από τη Δύση, θα ήθελα να θυμίσωστιγμές τηςκορυφαίας ομιλίας σου, τον Ιούνη του 2009, λίγες ημέρες πριν από τονπρώτοεκλογικό θρίαμβο του Κινήματός μας στις Ευρωεκλογές.
Τότε λοιπόν,απότην ιστορική Πλατεία Αλέξανδρος Μπαλτατζής, είχες επισημάνει πρόεδρε:
 
“….Δενείναι τυχαίο ότι, σήμερα, βρισκόμαστεστην πλατεία Μπαλτατζή, την πλατεία που φέρει το όνομα του δημιουργούτουαγροτοσυνεταιριστικού κινήματος. Ενός ανθρώπου, που πίστεψε στησυνεργασία, στησυλλογική προσπάθεια των αγροτών, για να μπορέσει η φωνή τους,  η οικονομία τους, ηπαραγωγή τους, να έχουνδύναμη. Ενός ανθρώπου, που οραματίστηκε ένα μοντέλο ανάπτυξης που έδωσεευημερία για πολλές δεκαετίες στους αγρότες.
Δυστυχώς,όμως, κάποιοι άλλοι, λειτουργώνταςδήθεν στο όνομά του, μετέτρεψαν την κληρονομιά του σε πελατειακόσύστημα.Σήμερα, αφήνουν πίσω τους ερείπια. Είναι τεράστια η ευθύνη τηςκυβέρνησης τηςΝέας Δημοκρατίας, για τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό κόσμο, στοναγροτικόχώρο, στην ύπαιθρο.
 Εδώ,στην Ξάνθη, εφαρμόστηκε απόλυτα η αντίληψη της Δεξιάς. Η αντίληψη ότιτο κοινό,το δημόσιο, το συνεταιριστικό δεν είναι κάτι που ανήκει στον πολίτη,στοναγρότη, αλλά είναι λάφυρο της εξουσίας. Έτσι είδαν και έτσι βλέπουν τηδημόσιαπεριουσία. Έτσι είδαν και έτσι βλέπουν τη εξουσία. Την εξουσία, πουτους έχειδώσει ο Ελληνικός λαός….”
Και συνέχισες:
“….Κιέτσι, σήμερα, η Ξάνθη μαστίζεται απότα προβλήματα της αγροτιάς. Μαστίζεται από το κλείσιμο εργοστασίων καιεπιχειρήσεων. Μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία. Τοκλείσιμο τωνΣυνεταιριστικών Βιομηχανιών, ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ και της Ελληνικής ΒιομηχανίαςΖάχαρηςέχει φτάσει την ανεργία στην περιοχή στο 23%. Είναι απαράδεκτο τοποσοστόανεργίας σήμερα στην περιοχή της Ξάνθης.
  Οσυμβολισμός της πλατείας Μπαλτατζή δεν είναι τυχαίος. Δείχνει τη δικήμαςαπόφαση, την απόφαση του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξει τον αγρότη, την αγρότισσα,ναστηρίξει νέες συλλογικές προσπάθειες των αγροτών, να στηρίξει νέουτύπουΣυνεταιρισμούς.
Ναανοίξουμε τους ορίζοντες, ώστε ο αγρότηςκαι ο νέος αγρότης να αισθανθούν ότι είναι επιλογή τους να είναιαγρότες καιόχι καταναγκασμός. Επιλογή τους, διότι θα αισθάνονται αξιοπρεπείς, θααισθάνονται επαγγελματίες, θα αισθάνονται ότι έχουν προοπτική, θααισθάνονταιότι έχουν δικαιώματα.
Τομεγάλο αρδευτικό έργο του νομού τηςΞάνθης, που έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό από το 2003, καθυστερεί μεευθύνη τηςκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και σήμερα, η ανυπαρξία αγροτικήςπολιτικής,έχει φέρει σε απόγνωση τους αγρότες…”
 Και κατέληξες μεταξύ άλλων:
“…Στόχοςμας επίσης, είναι να ενισχύσουμετις υποδομές της Θράκης, τις υποδομές της Ξάνθης. Να βγει η Θράκη και ηΞάνθηαπό την απομόνωση. Την απομόνωση, στην οποία έβαλε ξανά τη Θράκη ηκυβέρνησητης Νέας Δημοκρατίας. Βλέπουμε πέντε χρόνια τώρα ότι τίποτα δενπροχώρησε γιατον κάθετο άξονα Εχίνου – Βουλγαρίας. Καμία πρόοδος.
Είναιλοιπόν ανάγκη, προτεραιότητα, ναχρηματοδοτηθούν  μεαποφασιστικότητα οιδίοδοι σύνδεσης με τις γύρω βαλκανικές χώρες. Να αποτελέσουν λεωφόρουςεπικοινωνίας, λεωφόρους ανάπτυξης για την περιοχή…»
 
ΣύντροφεΠρόεδρε,
Αντιλαμβανόμενοςτην κρίση που βρέθηκε η χώρα μας, αμφουγκραζόμενος απόλυτα τηναναγκαιότητα όσοποτέ, της συσπείρωσης όλων μας γύρω από τη σημερινή κυβέρνηση για τηνεπίτευξητου στόχου που είναι η διάσωση της ώρας, έχω να καταθέσω ότι στηνπεριοχή μου,ακόμη και τα αυτονόητα δεν λειτουργούν πια, ίσως γιατί όλο το βάροςέπεσε προςμία κατεύθυνση. Συνεπώς τα όσα είχαμε εξαγγείλει στη Θράκη, ακόμη δενπροχώρησαν.
Πίστη τόσο δικήμουόσο και των συντρόφων που δίνουμε μάχη για την τοπική μας οικονομία,είναι ότιέπρεπε παράλληλα να κυλήσουν διάφορες δράσεις και πρακτικές για να μηναντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα με τα λουκέτα, τις κατασχέσεις, αλλάκυρίως τηναποβιομηχάνιση της περιοχής μας.
Η Θράκη και ηΞάνθη, σημεία του Ελληνικού Χάρτη με Γεωστρατηγικό χαρακτήρα, σήμεραεκπέμπουνSOS, αλλά δεν επαιτούν!
Ζητούμε τοΠΑΣΟΚ νααλλάξει φιλοσοφία και  –επιτρέψτε μου νατο πω όπως το νιώθω – από κόμμα των δημοσίων υπαλλήλων και τωνσυνταξιούχων,από εχθρός του ελεύθερου επαγγελματία, να γίνει σύμμαχος τουεπιχειρηματία γιανα μπορέσει η πραγματική οικονομία να κινηθεί και άρα ο τόπος μου ναπάειμπροστά.
Ζητούμε τοΠΑΣΟΚαλλά και η κυβέρνησή μας, να δουν τη Θράκη εκ νέου ως περιοχή μειδιαίτεραοικονομικοκοινωνικά χαρακτηριστικά, και όχι ως περιοχή μόνο με εθνικέςιδιαιτερότητες. Η χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό διάνοιξη τηςτουριστικήςδιόδου από και προς Βουλγαρία, μόνο αρνητικά έχει επιφέρει. Η αγοράδοκιμάζεταιαπό την σε μισή τιμή εμπορευματική κίνηση από τη γειτονική χώρα καιέτσι μίαακόμη απειλή προστέθηκε στην υπάρχουσα κατάσταση.
Η ανεργία στηνΞάνθη, άγγιξε το 30% στην πραγματικότητα, επισήμως λέγεται ότι είναιστο 25%
Η εσωτερική καιεξωτερική μετανάστευση επέστρεψαν.
Και εμείςκαλούμαστε να επιβιώσουμε κάτω από γενικές συνθήκες και διατάξεις, απόορισμούςκαι εφαρμογές εγκυκλίων, που δυστυχώς δεν μπορούν να έχουν δύο μέτρακαι δύοσταθμά. Είναι αναγκαιότητα, ενός ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ τηςΘΡΑΚΗΣ, έτσι ώστε να διασωθεί ο κοινωνικοοικονομικός ιστός της περιοχής.
Είναιαναγκαιότητακύριε Πρωθυπουργέ, τώρα που η Ελλάδα βάζει τις βάσεις για μια νέαπροοπτική, ναδημιουργηθεί το νέο οικονομικό αμυντικό δόγμα για τη Θράκη, για ναμπορούμε ναελπίζουμε όλοι ότι η περιοχή αυτή θα έχει συνέχεια, θα έχει ισάξιαπορεία καιδεν θα αποτελεί ένα βαρίδιο στους εκάστοτε προϋπολογισμούς του κράτους,ως οεπαίτης, ως ο ουραγός, ως η παραμεθόριος της σκέψης μας.
Κλείνω και ζητώευθέως από εσάς, να ηγηθείτε ενός αναπτυξιακού νόμου, που δεν θα δίνεικίνητραστους λίγους, αλλά στο σύνολο των επενδυτών και πρωτίστως των τοπικών.Ζητώευθέως από εσάς, να τύχει η Θράκη της φορολογικής ελάφρυνσης καιμέριμνας. Ζητώη περιοχή μου να γίνει πρότυπο της «πράσινης» ανάπτυξης με τηναπελευθέρωση τηςχρήσης των γεωθερμικών πεδίων και των άλλων πηγών ενέργειας, ζητώ καιελπίζω ηδική σας κυβέρνηση, η δική μας κυβέρνηση να βάλει τον ακρογωνιαίο λίθοτου νέουοικοδομήματος,  γιαμια Θράκη ΔΥΝΑΤΗ,ΙΣΧΥΡΗ, έτοιμη σε κάθε πρόκληση αλλά και σε κάθε ευκαιρία!
Σας ευχαριστώ!
ΑθανασιάδηςΙωάννης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…