Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
Πολλά είναι τα νεαρά ζευγάρια που επιλέγουν τη λύση τουπολιτικού γάμου, προκειμένου να ευνοηθούν από ειδικά προνόμια και ναμπορέσουννα ενισχύσουν, όπως είναι δυνατόν τα οικονομικά τους. Άλλωστε, ηδιαδικασίαείναι σύντομη και ολιγοδάπανη, σε σχέση με το θρησκευτικό γάμο, όπου ταζευγάρια, αλλά και οι οικογένειές τους επιθυμούν να ξοδέψουν… κάτιπαραπάνω,προκειμένου να κάνουν ένα μεγάλο γλέντι με συγγενείς και φίλους.Βέβαια, στηχώρα μας δε λείπουν και οι υπερβολές, με υπέρογκα ποσά να ξοδεύονταιγια μίαμόλις μέρα «υπερπαραγωγής», ωστόσο ακόμη κι αυτή που επιλέγουν κάτι πιολιτό,ξέρουν ότι πρέπει να αποκτήσουν ένα σχετικό «κομπόδεμα» για το γεγονός.
Στην Ξάνθη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από τηΜητρόπολη και το δημαρχείο για τα έτη 2009 και 2010 (μέχρι και τονΑύγουστο),τόσο οι θρησκευτικοί όσο και οι πολιτικοί γάμοι δε σημειώνουν μεγάλεςδιακυμάνσεις. Ελαφρά μείωση ίσως παρατηρηθεί στους θρησκευτικούςγάμους, ωστόσοαριθμητικά είναι σχεδόν διπλάσιοι από τους πολιτικούς. Βέβαια, οιθρησκευτικοίγάμοι αφορούν σε όλο το νομό, ενώ τα στοιχεία για τους πολιτικούςγάμους τααντλούμε από το δήμο της Ξάνθης, όπου λαμβάνουν χώρα και γάμοιμουσουλμάνων καισπανιότερα γάμοι μεταξύ αλλόθρησκων. Όπως λοιπόν προκύπτει από ταστοιχεία 285θρησκευτικοί γάμοι τελέστηκαν στο νομό της Ξάνθης το 2009, ενώ μέχρικαι τονΑύγουστο του 2010 είχαν εκδοθεί 186 άδειες γάμου. Στο δημαρχείοαντίστοιχα, 144πολιτικοί γάμοι τελέστηκαν το 2009 και άλλοι 99 το 2010 με τον αριθμόνααυξάνεται καθημερινά, αφού ο κ. Γιώργος Παπασταματίου, ο αντιδήμαρχοςμε τηναρμοδιότητα τέλεσης των πολιτικών γάμων τελεί καθημερινά έως και 3 ή 4γάμους.
Ο κ. Παπασταματίου, που δηλώνει υπέρ του θρησκευτικού γάμου,έρχεται καθημερινά σε επαφή με τα νεαρά ζευγάρια που επιλέγουν το γάμοστοδημαρχείο και αντιλαμβάνεται ότι οι λόγοι που ωθούν σε αυτή την επιλογήείναικυρίως οικονομικοί και οι νέοι δεν είναι αντίθετοι με την ιδέα τουθρησκευτικούγάμου. «Αντιθέτως, στη συντριπτική τους πλειονότητα κάνουν αργότεραθρησκευτικόγάμο, όταν ‘στρώσουν’ τα οικονομικά, ελάχιστοι είναι αυτοί που κάνουνμόνοπολιτικό γάμο», σημειώνει ο αντιδήμαρχος και εξηγεί: «οι νέοι μπορούνναεπωφεληθούν από επιδόματα και προνόμια με μια διαδικασία γάμουσυνοπτική καιαπλή. Με μια σαφή δήλωση ότι επιθυμούν το γάμο και με δύο μάρτυρες ηδιαδικασίαολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά». Ωστόσο, επισημαίνει ότι κι έναςθρησκευτικόςγάμος μπορεί να μην είναι δαπανηρός και έτσι να μην επιβαρύνει πολύ τηνοικογένεια.
Πάντως, ο κ. Παπασταματίου παρατηρεί ότι κάθε γάμος, ακόμηκαι πολιτικός, είναι διαφορετικός. Συνήθως είναι παρόντες οι οικείοι,15-20άτομα συνήθως, ενώ έχει παραστεί και σε τελετή με 250 άτομα στο χώροτουδημαρχείου! Κάποιες μελλόνυμφες επιλέγουν να βάλουν νυφικό και στοδημαρχείο,κάποιες προτιμούν ένα καλό φόρεμα, άλλες κάτι πιο λιτό, ενώ στοδημαρχείο τηςΞάνθης τελούνται και γάμοι μουσουλμάνων, όπου η νύφη ντύνεται με τηνπαραδοσιακή πομάκικη φορεσιά. Πάντως, όσο ο κ. Παπασταματίου βρίσκεταιστη θέσητου αρμοδίου για την τέλεση των πολιτικών γάμων δεν έχει υπάρξειπερίπτωσηγάμου μεταξύ αλλόθρησκων.
Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι πολιτικούς γάμους σε αυλέςκαι επαύλεις στην Ελλάδα μπορεί να δει κανείς, μόνο στην… τηλεόραση,αφού ονόμος απαγορεύει ρητά την τέλεση πολιτικού γάμου εκτός του χώρου τουδημαρχείου. Από την άλλη, αν και συνήθως οι γάμοι τελούνται τιςΤετάρτες, ο κ.Παπασταματίου, προκειμένου να διευκολύνει τα ζευγάρια, τελεί γάμους καιτιςυπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, πρωί και απόγευμα.