Ιχνηλατώντας την παράδοση…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
 
Εθιμικό βίωμα πουσυμβαίνει στον παρόντα τόπο και χρόνο και όχι αναβίωση εθίμου αλλοτινώνεποχώνθύμιζε η εκδήλωση «Βλάχων Χαρές και άσματα» έτσι όπως εκτυλίσσονταν μεςστοΣεπτεμβριανό απομεσήμερο στο λιθόστρωτο ανηφορικό πλάτωμα μπρος από τοαρχοντικό του Λυκείου Ελληνίδων.
 
Ξύρισαν τον γαμπρό…
Ο 34χρονος σύλλογος Βλάχων Σερρών «Γιωργάκης Ολύμπιος»,προσκεκλημένος του Λυκείου Ελληνίδων αφού …ξύρισε τον γαμπρό… έφτιαξετοφλάμπουρο και αφού περίμενε την νύφη να’ ρθει στο σπίτι του γαμπρού,κατόπιντο’ ριξε στο χορό! Η ιδιαιτερότητα της βλάχικης κουλτούρας καιπαράδοσης έτσιόπως εκφράζεται με τον ήχο του κλαρίνου, τα τραγούδια και τουςαργόσυρτουςχορούς, η χαρακτηριστική βλάχικη ενδυματολική ιδιαιτερότητα και όλο  το δρώμενο τηςαναπαράστασης μέρους από τοβλάχικο γάμο δημιούργησαν στους παρευρισκόμενους βλάχους καοι μη, αυτήτηναίσθηση πληρότητας που νιώθει κάποιος όταν έρχεται σε επαφή με τιςρίζες του ήαναβιώνει μνήμες μιας εποχής μακρινής χρονικά αλλά κοντινήςσυναισθηματικά!
 
Δύο εκθέσεις στοσπίτι του Λυκείου Ελληνίδων
Την αναπαράσταση του εθίμου παρακολούθησε η πρόεδρος τουΛυκείου Ελληνίδων κα Ευτέρπη Στάντζιου, ο αντινομάρχης κ.Δημαρχόπουλος, οαντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Κωνσταντινίδης και οι πολιτευτές κ.Σταματιάδης καιΓεωργία Ανδρέου. Θλιβερή νότα η πλήρης απουσία εκπροσώπων ή μελών τουσυλλόγουΣαρακατσαναίων.
Παράλληλα με το μουσικοχορευτικό δρώμενο ο επισκέπτης είχετην ευκαιρία να ξεναγηθεί σε δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Πρόκειταιγια τηνέκθεση  παραδοσιακούχειροποίητουκοσμήματος της Γεωργίας Βαγενά στον πρώτο όροφο του κτιρίου του ΛυκείουΕλληνίδων (Βενιζέλου και Αγ. Γεωργίου) και την προσωπική έκθεση του κ.ΓιάννηΔαδαλιάρη.
 
Σαν τα …τζοβαϊρικά τηςπρογιαγιάς
Η κα Βαγενά ασχολείται επί 24 χρόνια με το παραδοσιακόχειροποίητο κόσμημα και τα εκθέματά της είναι πραγματικά εντυπωσιακά.Αντλεί ταθέματά της από την ανεξάντλητη πηγή της παράδοσης αναβιώνοντας παλιάκοσμήματαπου τείνει να εξαφανιστούν και παράλληλα προσπαθεί να πετύχει τηνπροσαρμογήτου παραδοσιακού κοσμήματος στην σημερινή πραγματικότητα ώστε τα σχέδιααυτά ναφοριούνται  στοσημερινό μας ντύσιμο σανκαρφίτσες , σκουλαρίκια , περιδέραια , ζώνες κ.λ.π. Συνεργάζεται με τοΜουσείοΝαυπλίου, Πλάκας και Αχαρνές ενώ έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμεςεκθέσεις στηνΕλλάδα και το εξωτερικό. Όπως η ίδια μας είπε σαν πρώτη ύλη έχει το ασήμι το οποίο τις περισσότερεςφορέςεπιχρυσώνεται.  Οιτιμές είναι προσιτέςκαι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να προσφέρει στις νέες γυναίκες τηνικανοποίηση και τη συγκίνηση σ’ όσους ξέρουν να τα εκτιμούν να φορούνταπανέμορφα κοσμήματα των γιαγιάδων και των προγιαγιάδων μας. Η έκθεσητης καςΒαγενά θα λειτουργήσει μέχρι την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου
 
Μια σπανιότατηαυθεντική βλάχικη φορεσιά
Στο 2ο όροφοείναι η έκθεσητου κ. Γιάννη Δαδαλιάρη. Τα εκθέματα είναι παραδοσιακέςαυθεντικές φορεσιέςτης συλλογής του εκ των οποίων μία σπανιότατη αφού υπάρχουν 2 σ’ όλητην Ελλάδακαι η άλλη εκτίθεται στο Μουσείο Αθηνών. Επίσης εκτίθενται  χρηστικά αντικείμενα,στρωσίδια, κεντήματακαι σπάνιες φωτογραφίες από της ζωή των βλάχων. Η έκθεση θαλειτουργήσει μέχριτις 2 Δεκεμβρίου. 
Η κα Στάντζιουμιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε στις εκθέσεις και την εκδήλωση του ΛυκείουΕλληνίδων: «Το Λύκειο Ελληνίδων στα πλαίσια των Γιορτών της ΠαλιάςΠόλης δίνειτο δικό του παρόν φιλοξενώντας αυτές τις δύο πολύ αξιόλογες εκθέσειςαλλά καιδιοργανώνοντας την αναβίωση του βλάχικου γάμου από το σύλλογο ΒλάχωντωνΣερρών. Μέλημά μας πάντα είναι η διατήρηση της παράδοσης και ημεταλαμπάδευσήτης στις νεώτερες γενιές».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μην δωρίσουμε σε κάποιους την χρυσόσκονη που έχει μέσα της η Θρακική γη»

Μαριάννα Ξανθοπούλου marianaxan@yahoo.gr       Τη άποψή του καταθέτει ο πρό…