Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Τέχνη απ’ το Βορρά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Τέχνη απ’ το Βορρά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Επτά καλλιτέχνες από την αδελφοποιημένη πόλη του Γκίφχορντης Βόρειας Γερμανίας ήρθαν στην Ελλάδα, κατόπιν συνεννόησης με το δήμοΞάνθηςκαι τη δημοτική πινακοθήκη, προκειμένου να βάλουν τις τελευταίεςπινελιές σταέργα τους με βάση την έμπνευση που θα αντλήσουν από τη μεσογειακή μαςπόλη καινα παρουσιάσουν στους ξανθιώτες τα έργα τους, δίνοντάς τους έτσι μιαακόμηοπτική της μοντέρνας τέχνης. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαντο βράδυτης Δευτέρας στη δημοτική πινακοθήκη παρουσία του δημάρχου κ. ΜιχάληΣτυλιανίδηκαι πλήθους φιλότεχνων που περιεργάζονταν με ενδιαφέρον τις συνθέσειςκαιδημιουργίες των καλλιτεχνών. Οι 7 Γερμανοί ζωγράφοι ήταν φιλικοί καιπρόθυμοινα εξηγήσουν σε κάθε επισκέπτη την τεχνική και τη φιλοσοφία κάθεδημιουργίας τους,απαντούσαν σε ερωτήσεις και άκουγαν τα σχόλιά τους.
 
Πρέπει να επισκεφτείςτην Ξάνθη… 2 φορές!
Πρόκειται για ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με διαφορετικάυλικά και τεχνοτροπίες, αλλά όλοι προσανατολίζονται στη μοντέρνα τέχνη.Ο GertSchluter, επικεφαλής της ομάδας των καλλιτεχνών- φιλοξενούμενων,δουλεύει πάνωσε έργα αφηρημένα με έντονα χρώματα που εκτυπώνονται πάνω σε χαρτί, οSiegfriedBlonsky επεξεργάζεται μέταλλα δημιουργώντας εντυπωσιακές κατασκευές, οA.F.Altenburg είναι ζωγράφος που χρησιμοποιεί ακρυλικά, λάδια κλπ, η MarenPankeασχολείται με την ξυλογλυπτική, η Suzanne K. Knopfle είναι ζωγράφος πουφτιάχνει και κολάζ,  οThomas Tilsnerείναι και αυτός ζωγράφος που χρησιμοποιεί πλήθος υλικών, όπως άμμο καιγύψο καιo Alexander Erdmenger είναι φωτογράφος που τοποθετεί φωτογραφίες τη μίαπάνωστην άλλη δημιουργώντας φουτουριστικά σύνολα, χωρίς ψηφιακέςεπεμβάσεις.Κάποιοι από αυτούς έφεραν από το Γκίφχορν τα έργα τους μισοτελειωμένακαι ταολοκλήρωσαν εδώ αντλώντας έμπνευση από τις εικόνες και τα χρώματα τουτόπουμας.
Στις συζητήσεις μας μαζί τους διαπιστώσαμε ότι τους άρεσε ηπόλη μας και μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Suzanne που μαςείπεότι αυτό που της έκανε περισσότερη εντύπωση ήταν ότι στα στέκια τηςΠαλιάςΠόλης ο κόσμος σηκωνόταν και χόρευε αυθόρμητα, μικροί, μεγάλοι, γέροικαιπαιδιά, όλοι μαζί με κέφι και ζωντάνια. Ο κ. Schluter, ως επικεφαλήςτηςκαλλιτεχνικής αποστολής, μας εξήγησε ότι είχε έρθει και πέρυσι τοφθινόπωρο γιανα κανονιστεί η εικαστική συνάντηση και παρόλο που είχε πολύ καλή παρέακαιγύρισε στην περιοχή του είχε μείνει ως αρνητικό η αφόρητη κίνηση και ταπολλάαυτοκίνητα στους δρόμους. Ωστόσο, αμέσως έσπευσε να διευκρινίσει ότιαυτή τηφορά είχε χρόνο να τριγυρίσει και στη νέα πόλη και να δει καινούργιαπράγματακι έτσι η παλιά εντύπωση έχει φύγει και πλέον έμεινε μόνο η… κίνηση τωνανθρώπων, όμως, στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Γι’ αυτό και μας είπε μενόημα:«στην Ξάνθη πρέπει να έρθει κανείς δύο φορές λοιπόν, για να μάθει καιτουςανθρώπους της!».
Μας είπε ακόμη ότι το Γκίφχορν είναι μια πόλη τελείωςδιαφορετική, αλλά διοργανώνεται και εκεί ένα τετραήμερο φεστιβάλ, όπουκαθημερινά συμμετέχουν 5.000-6.000 άτομα. «Εδώ η παλιά Πόλη είναιδιαφορετική»,σημείωσε ο κ. Schluter διευκρινίζοντας ότι «και το Γκίφχορν έχει παλιάπόληαλλά είναι πιο πρόσφατη και θέλουμε να την ανακαινίσουμε. Και η παλιάπόλη τηςΞάνθης έχει σημεία που πρέπει να αναστηλωθούν, αλλά γενικά είναι πολύόμορφη».
 
Εγκαίνια και δώρα απόδήμαρχο σε δήμαρχο
Στην εκδήλωση των εγκαινίων ο επιμελητής της δημοτικήςπινακοθήκης κ. Κρυωνάς Σεργκενλίδης εξήγησε πώς αποφασίστηκε και πώςδιοργανώθηκε αυτή η συνάντηση και τόνισε ότι πρόκειται για μια έκθεση 7αξιόλογων ανθρώπων και ζωγράφων διακεκριμένων στο χώρο.
Ο κ. Schluter από την πλευρά του ευχαρίστησε όσουςεργάστηκαν στην οργάνωση της έκθεσης αλλά και το κοινό της Ξάνθης πουπαραβρέθηκε και στη συνέχεια έδωσε στον κ. δήμαρχο ένα βιβλίο και έναγράμμαπροσωπικό ως δώρο από το δήμαρχο του Γκίφχορν, ενώ είπε στα ελληνικά«μεφιλικούς χαιρετισμούς στην Ξάνθη από το Γκίφχορν».
Με τη σειρά του ο δήμαρχος της Ξάνθης καλωσόρισε τουςεκλεκτούς φιλοξενούμενους της δημοτικής πινακοθήκης, κάνοντας το σχόλιοότι: «ηδική μας αντίληψη για Γερμανούς της Βόρειας Γερμανίας ήταν ότι είναιψυχροί,όμως τώρα διαπιστώνουμε το τελείως αντίθετο, ότι ίσως αποτελούν ένακομμάτι απότη Μεσόγειο». Στη συνέχεια ευχαρίστησε για το δώρο και χρησιμοποίησε τα λόγια του ίδιου τουδημάρχου τουΓκίφχορν, λέγοντας ότι «ο δήμαρχος αρέσκεται να λέει μπορεί νακατάγομαι από Β.Ευρώπη αλλά νιώθω περισσότερο άνθρωπος της Μεσογείου, γι’ αυτό άλλωστετοχαρακτηριστικό του είναι ότι λέγεται ο γελαστός δήμαρχος».
Επιπλέον μίλησε για τους δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύτων δύο δήμων με ανάλογες πρωτοβουλίες και επεσήμανε ότι «έχουμεδιαφορετική νοοτροπία,αλλά μάλλον αυτό είναι που μας δένει».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  Το μεσημέρι της Τετάρτης, σε αυτοκίνητο που βρισκ…